AD | Weer nieuwe veiling Plaza Hotel

Plaza Hotel & casino veilingen: driemaal recht scheepsrecht? | Jeu Olimpio

Willemstad – Girobank gaat Plaza Hotel voor de derde keer te koop aanbieden op een veiling. Daartoe is besloten nu de Amerikaan Tom Bolera ook na een week uitstel niet over de brug is gekomen met de 13,5 miljoen gulden die hij op de veiling van 9 november had geboden.

De datum van de nieuwe openbare verkoop is nog niet bekend. Freddy ten Holt, gemachtigde namens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) bij Girobank, spreekt van een grote teleurstelling voor alle betrokken partijen. Dat de veiling van het gebouw in Punda nu voor de tweede keer op een mislukking uitdraait, roept vragen op.

In de veilingcondities die notaris Igor Naaldijk donderdag 8 november aan de geïnteresseerden gaf, staat uitdrukkelijk dat de bieder een ‘onherroepelijke bankgarantie’ moeten kunnen overleggen of ‘andere zekerheid’ moet kunnen stellen ‘ten genoegen van de executant’. Bolera heeft een dergelijke garantie nooit gegeven, zo blijkt nu.

Het is dan aan de executant, in dit geval Girobank, om te beslissen of de veiling doorgaat. De Amerikaan had volgens Ten Holt wel het vereiste deposito om de kosten van de veiling te dekken. ,,Girobank loopt geen risico, want hij moet nu opdraaien voor de kosten van de openbare verkoop en verliest zijn deposito.”

Bolera was donderdag 8 november de enige bieder tijdens de executoriale verkoop in notariskantoor Naaldijk. Hij kocht het hotel voor 13,5 miljoen en liet direct weten zo snel mogelijk met de renovatie van het vervallen gebouw te willen beginnen. Ook de beoogd financieel directeur IJede van der Kooij had tot vorige week nog goede hoop dat de betaling zou plaatsvinden.

Bolera was afhankelijk van de financiële steun van een groep uit de hotelwereld in Amerika, waarvan hij de naam niet wilde prijsgeven. Het geld uit de Verenigde Staten is nooit overgemaakt. Niet binnen de betalingstermijn van twee weken en ook niet na de extra week respijt die Girobank gaf.

De verantwoordelijkheid voor het goedkeuren van een garantie bij een veiling ligt dus bij de executant en niet bij de notaris. Het is ook aan de bank om te beslissen tot uitstel van betaling, zo legde een collega-notaris eerder uit in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad.

Een notaris bereidt een veiling voor, schakelt een deurwaarder in voor het betekenen van de aankondiging, zorgt voor de advertenties in de dagbladen en leidt het opbieden en de afslag.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Weer nieuwe veiling Plaza Hotel

 1. Fred Schiedam

  Wat een gepruts! Of is het doorgestoken kaart? Onderzoekje waard, OM?

 2. Joep Meloen

  Het lijkt erop dat Bolero zijn bod heeft uitgebracht zonder dat hij overeenstemming met de financiers had over de financiering. Wellicht heeft hij ook weinig verstand van renovatie en restauratiewerk, zijn inschatting van de benodigde tijd voorspelde al niet veel goeds.
  Ik twijfel niet aan zijn goede intenties, doch deze waren niet realistisch.

  Echter, hoe een notaris de veiling uberhaupt door heeft kunnen laten gaan, zonder de vereiste zekerstelling, is weer een teken van puur amateurisme. Nimmer heb ik veilingen meegemaakt waar je niet op de een of andere manier een zekerstelling moest doen alvorens je uberhaupt mocht meebieden.

  Nu gaat men 3 x de fout in en voor zover bekend was dit ook de laatste ‘serieuze’ gegadigde. Neem aan dat het hotel vanaf nu wel leeg zal blijven staan. De prijs die Girobank wil hebben is totaal onrealistisch, het pand is hooguit 1 NAF waard. Zowel afbreken als renovatie gaat tientallen miljoenen kosten. En dan nog ligt het hotel op de verkeerde locatie.

 3. Andere notaris nemen.. Een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen.

  Gewoon platgooien Plaza!

 4. Demolish the Plaza Hotel.
  Hoewel 3x is scheepsrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *