AD | Weinig keus voor crediteuren Insel

,,Gaan de crediteuren akkoord dan kan de overname doorgaan. Doen ze dat niet dan gaat Insel failliet”, vatte Martina de situatie kernachtig samen. | Jeu Olimpio

Willemstad – De schuldeisers van Insel Air kunnen bijna niet anders dan hun goedkeuring geven aan het crediteurenakkoord dat aan hen wordt voorgelegd. Het is iets of niets, zei minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren tijdens een persconferentie.

Martina werd bijgestaan door advocaat Rogier van den Heuvel, bewindvoerder in de surseance van betaling van Insel Air International. Eind oktober besliste de rechter om de regeling niet in te trekken onder voorwaarde dat uiterlijk 4 december een schuldeisersakkoord op tafel ligt. Ook de overname door luchtvaartmaatschappij interCaribbean Airways staat of valt met een door de schuldeisers goedgekeurde betalingsregeling.

,,Gaan de crediteuren akkoord dan kan de overname doorgaan. Doen ze dat niet dan gaat Insel failliet”, vatte Martina de situatie kernachtig samen.

Maar net als Martina acht Van den Heuvel de kans groot dat de schuldeisers instemmen met het akkoord. ,,Alles wat we kunnen bieden is beter dan niets. Een deel van de schulden betreft bovendien de huidige businesspartners en die willen hun belang graag voortzetten.”

Insel heeft bij 1.200 crediteuren een schuld van ongeveer 170 miljoen gulden. Het voorstel is een betaling van maximaal 3.000 gulden op korte termijn. Op 4 december moet minstens een tweederdemeerderheid tijdens de crediteurenvergadering voor het akkoord stemmen, maar ook 75 procent van de schuldenlast gedekt zijn met de voorstemmers. Dat tweederdedeel wordt al gehaald met de kleinere crediteuren die nog bedragen van rond de 3.000 gulden of minder te goed hebben. Van den Heuvel: ,,Dan blijven er nog ongeveer 400 grote schuldeisers over, waarbij de schuld oploopt tot 50 miljoen gulden.”

Maar dan zijn er nog de aandeelhouders die roet in het eten kunnen gooien. Of zij akkoord gaan is afhankelijk van afspraken met een consortium van financiers. Van den Heuvel verwacht dat een en ander maandag rond is of ‘nog niet’. ,,Ik sluit uit dat er geen overkomst komt tussen aandeelhouders en financier.”

Het crediteurenakkoord is een voorwaarde van interCaribbean Airways voor het beschikbaar stellen van een bedrag van bijna 20 miljoen gulden over een periode van negen jaar. De luchtvaartmaatschappij die is gevestigd op de Turks- en Caicoseilanden koopt alle aandelen voor één dollar. Maar dat wil niet zeggen dat de Curaçaose overheid geen enkele zeggenschap meer heeft over het bedrijf, benadrukt Martina.

,,Want interCaribbean koopt dan wel 100 procent van de aandelen maar het Land heeft nog vruchtgebruik op 51 procent van die aandelen.” Daaraan gekoppeld is onder andere stemrecht.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Weinig keus voor crediteuren Insel

 1. Moet 2/3de van het aantal credieuren akkoord gaan of moeten die crediteuren akkoord gaan die gezamenlijk 2/3de van de totale vordering ( in geld) op Insel vertegenwoordigen?

 2. De Rechtsstaat

  Ik citeer:

  Het is iets of niets, zei minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren tijdens een persconferentie.

  Wat een bravade?

  Voor het land Curacao is die +/- 33 mln guldens geen zorg hè Martina?

  Het is chupé, lembé gulié y blijf met je buikpijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *