AD | Wereldwijde drugshandel via ‘narcostaat’ Nederland

Door Maarten van Dun | Artikel Algemeen Dagblad 9 april 2016

Drusgroutes via ‘narcostaat’ Nederland

Nederland kan zich Europees kampioen drugshandel noemen, zo blijkt uit een rapport van de EU. Drugs uit alle hoeken van de wereld lopen via Nederland, vooral via de haven van Rotterdam. Ook handelaren van alle continenten zoeken elkaar op via Nederlandse contacten.

Waar een klein land al zo lang onmisbaar in kan zijn. Wie het deze week verschenen EU-rapport over de Europese drugsmarkt leest, zou kunnen denken dat Nederland een soort narcostaat is, een polderversie van Mexico en Colombia ineen.

Niet alleen is Nederland de grootste drugsproducent van Europa, het is ook het belangrijkste overslagpunt voor de mondiale handel in cannabis, cocaïne en heroïne. Intussen ziet Nederland zich volgens het rapport geconfronteerd met ‘internationaal en langdurig geweld’ dat samengaat met de drugshandel.

De belangen zijn groot: jaarlijks besteden Europeanen 24 miljard euro aan illegale drugs. Een flink deel van dat geld vloeit naar Nederland. De financiële crisis heeft blijkbaar nauwelijks gevolgen gehad voor de handel in verdovende middelen.

Lees ook

Europeanen besteden jaarlijks 24 miljard aan drugs

Wiet
Vanuit Nederland wordt wiet geëxporteerd naar elke uithoek van de wereld. Naar schatting de helft van alle cocaïne in Europa komt binnen via de haven van Rotterdam, waar jaarlijks elf miljoen containers arriveren, waarvan slechts vijftigduizend worden gecontroleerd.

Coke die zijn weg vindt naar Rusland, Azië, het Midden-Oosten en Australië wordt herverdeeld in Nederland. Marokkaanse en Afghaanse hasj verspreidt zich via Nederland over Europa. Aanvoerlijnen van heroïne uit het oosten vertakken zich in Nederland naar de rest van het continent.

Brabant en Limburg
Maar niet alleen de Hollandse handelsgeest maakt Nederlandse criminele organisaties tot multinationals. De nijverheid van met name Brabanders en Limburgers vormt de absolute melkkoe van de Nederlandse drugsindustrie: synthetische drugs. Verreweg de meeste xtc die in Europa én de VS wordt geslikt, komt uit drugslaboratoria in vooral Zuid-Nederland.

Europa is nagenoeg zelfvoorzienend als het gaat om xtc en mdma. Die overvloed aan partydrugs heeft ook zijn effect op de binnenlandse markt: in elk Europees land melden xtc-gebruikers dat zij weleens problemen hebben om aan drugs te komen. Behalve in Nederland.

Kenniseconomie
Ook de kenniseconomie floreert in de drugsscene. Buitenlandse criminelen, tot in India aan toe, vragen hun Nederlandse branchegenoten om advies bij het opzetten van wietkwekerijen en xtc-laboratoria. Die consultancy omschrijft het rapport als ‘crime-as-a-service’, een totaalpakket aan kennisoverdracht en advies.

Daarnaast komen buitenlandse criminele groepen graag naar Nederland om gebruik te maken van de Nederlandse ‘dealmakers’, de ‘diepgewortelde en groeiende’ Nederlandse criminele organisaties die contacten faciliteren tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse drugskartels en Europese groothandelaren.

Zo zijn er banden met de Italiaanse maffia, Turkse heroïnehandelaren, Engelse gangsters, Colombiaanse cocaboeren, Albanese tussenhandelaren, West-Afrikaanse transporteurs, Marokkaanse hasjboeren, Afghaanse papaverplanters en Australische motorbendes. Want Nederland is deskundig en innovatief op drugsgebied en is dat al jaren: ‘de belangrijkste innovaties in de cannabisproductie van de afgelopen 20 jaar komen uit Nederland.’ Hollandse xtc-laboratoria worden bovendien ‘steeds professioneler’ ingericht, stelt het rapport.

Slim
Innovatie is essentieel, in elke economische sector. Van dat besef lijken ook de Nederlandse drugscriminelen doordrongen. Ze hebben ambitie, zoeken naar slim gebruik van nieuwe technieken en kijken naar de toekomst: ook de drugs die via goed verborgen platforms op internet worden verkocht, komt voor een substantieel deel uit Nederland. Zo zet een lange Nederlandse handelstraditie zich onverminderd voort.

Bron: AlgemeenDagblad

6 Reacties op “AD | Wereldwijde drugshandel via ‘narcostaat’ Nederland

 1. De ‘War on Drugs’ is door Nixon geïntroduceerd. Elke president na Nixon vond dit een geschikt (hulp)middel om bepaalde groepen te onderdrukken. John Ehrlichman, Nixon’s adviseur voor Binnenlandse Zaken, zei “The Nixon campaign in 1968, and the Nixon White House after that, had two enemies: the antiwar left and black people” (cnn.com).

  Hij vervolgde met: “We knew we couldn’t make it illegal to be either against the war or black, but by getting the public to associate the hippies with marijuana and blacks with heroin, and then criminalizing both heavily, we could disrupt those communities. We could arrest their leaders, raid their homes, break up their meetings, and vilify them night after night on the evening news. Did we know we were lying about the drugs? Of course we did.”

  Nederland heeft de Nixon-PlayBook (mis)gebruikt (Antillianen, Surinamers, Marrokanen enz.) om haar aandeel in ‘crime-as-a-service’ te verhullen en gemeenschappen van minderheden te ontregelen.

 2. @Willem Waar handel is kunnen neveneffecten optreden. Curacaodoet niets en is toch een spil van verdovenden middelen, fraude en corruptie, knap hoor. @Bazelmans Ik ben geen fan van oranje maar je kunt ze niet óverál de schuld van geven, de Ned. Cocaïnefabriek was een NV.

 3. Old pirates don’t die. they adapt

 4. caribbeancynic

  Zie je wel! Het is allemaal de schuld van Nederland, niet van ons.

 5. John H Baselmans-Oracle

  Sinds het boek maffia eiland schrijf ik over deze drugslijnen en dan in het bijzonder die van onze eilanden naar Nederland
  Zowel de Italiaanse als de Zuid Amerikaanse maffia stuurt wekelijks vele soorten drugs naar de Rotterdamse haven. Maar Cocaïne is wel de hoofdgroep waar men in Nederland op werkt. Dat komt dat het Koninklijkhuis al vanaf 1875 met hun Nederlandsche Cocaïne fabriek de cocaïne handel in handen heeft.
  Nu nog worden er foto’s naar buiten gebracht waar het koninklijk huis samen met zeer grote drugshandelaren samen werken van zowel Suriname maar ook de voormalige Nederlandse Antillen.
  De handel is stevig in handen vanuit deze hoek en wordt met alle mogelijke moeite afgeschermd. Helaas komen foto’s en reportages naar buiten en zijn de duidelijke banden met elkaar goed te zien.
  Meer is er besproken in mijn laatste boeken “de Matrix van het systeem(met foto’s) en “Drugs”

 6. Eidelijk een goede samenvating van de feiten.Nederland grootste narco land van europa.Rotterdamse havense haven aan en doorvoer haven waar menige douañe ambtenaren zijn gevallen die hun medewerking hebben verleent a/d narco criminelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *