27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Werkers Isla: Allen of geen

HomeMediaAD | Werkers Isla: Allen of geen
PWFC-voorman Angelo Meyer: Desnoods na 30 juni tegen helft van salaris

Willemstad – De ex-werknemers van Refineria Isla, sinds begin dit jaar op de payroll van overheids-nv’s CRU/RdK, hebben zich op het standpunt gesteld dat allen overgaan en doorbetaald worden na 30 juni of geen.

Na beëindiging van het leasecontract met Isla/PdVSA per 31 december 2019 namen Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Refineria di Kòrsou (RdK) het op zich om alle personeelsleden van de raffinaderij gedurende maximaal zes maanden over te nemen en volledig door te betalen, in afwachting van overname van de raffinaderij door Klesch Group.

Klesch heeft, mede door de coronacrisis, (veel) meer tijd nodig. Tot december 2020. Maar intussen is het zeer de vraag of de deal met Klesch überhaupt nog wel doorgaat. De petroleumindustrie is wereldwijd nauwelijks nog renderend en internationaal zijn banken erg terughoudend met financiering ervan.

De ontevreden leden hebben de Isla-bonden PWFC, Apri en STK een aantal eisen doorgegeven. De eerste is inzage in de contracten en afspraken met Klesch. De tweede is de ‘allen of geen’-conditie. En als derde geldt helderheid over de gelden van Isla/PdVSA bij Girobank, waar een moratorium op rust, maar die deels bestemd zijn voor de volgende tranches van hun afvloeiingsregeling.

PWFC-voorman Angelo Meyer geeft toe dat de leden zich ‘scherp’ opstellen. Sinds de geruchten rondgaan dat na 30 juni lang niet alle werkers kunnen blijven, hebben de bonden opheldering gevraagd aan de regering. Vorige week zijn de gesprekken gestart met interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van RdK. Onder meer over de nieuwe structuur van CRU, hoeveel in dienst kunnen blijven, hoeveel parttime en hoe zoveel mogelijk aannemerswerk kunnen doen.

,,Er wordt elke dag vergaderd.” Maandag is ook met de speciale PMO (projectmanagementorganisatie in verband met de toekomst van de raffinaderij) overleg gevoerd en die heeft duidelijk gemaakt dat Klesch nu mikt op eind dit jaar.

Intussen raken de financiële reserves van RdK, dat in 2020 nog géén huur- of andere inkomsten genereerde maar juist alleen kosten draagt, op. Nu betaalt RdK maandelijks 7,5 miljoen aan personeelslasten; dat zou teruggebracht moeten worden tot 2,7 miljoen.

De inzet is, aldus Meyer, dat alle 911 werkers blijven. ,,Desnoods tegen de helft van hun salaris.” Maar, zo voegt hij eraan toe, er wordt nog niet gesproken over het aantal personeelsleden dat kan blijven.

Op de vraag of de leden hebben ingestemd met 50 procent loonsverlaging, stelt de PWFC-voorzitter dat dit een voorbeeld is. Het idee is wel met werktijdverkorting minder uren te werken tegen de bestaande tarieven. Maandag 8 juni is er een grote informatiebijeenkomst met de werknemers gepland.

Intussen is vorige week een plan gepresenteerd aan De Lannoy, die in eerste instantie positief zou hebben gereageerd en voorstelde het ook aan de RdK-advocaat voor te leggen. Dat is al gebeurd. Hierna is aan de beurt de raad van commissarissen te overtuigen. ,,Ons is beloofd dat premier Rhuggenaath hier morgen bij aanwezig zal zijn.” De vakbonden willen ‘zwart op wit’ de toezegging dat het plan ook kan worden uitgevoerd. Wat het plan inhoudt, daarover doen Meyer en Gherrel Remilia van Apri nog geen mededelingen. Zij staan nogal onder druk van enkele ontevreden leden, die geen vertrouwen hebben in de vakbondsleiders, maar het is onduidelijk hoe breed de kritiek wordt gedragen.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

  1. Hahaha zeker geschiedde de overname besprekingen met Klesh (whats in name) na overleg met kleuterjuf Maria en domkop Gijsbertha. Minkukels zijn het en keer op keer wordt het aangetoond. Indien je besprekingen en onderhandelingen gaat doen dan ga je met een zware delegatie met kennis van zaken om de tafel zitten. Domme geintjes en ginnegappen laat je achterwege en je zorgt dat alles op papier staat. Maar nee de domste idioten gaan om de tafel zitten destijds met Shell, PDVSA en nu Klesh. Hebben geen idee waar het over gaat maar voelen zich wel interessant. Ze worden achter hun rug om uitgelachen en soms zelfs in hun gezicht maar ja hun zijn zulke achterlijke malloten dat ze het zelf niet door hebben. Beste vakbondsleden, er staat niks op papier, eventuele gelden zijn allang opgeslokt en na 30 juni zullen alleen de De Lannoois, Gijsberthas, Dikbuik Coopers, Maria kopvod Liberias en ander gajes op de loonlijst blijven staan. Jullie zijn na 30 juni werkloos. Maar misschien gebeurt er dan een 30 di juni? Brand dan aub de stad niet plat maar richt jullie woede op degenen die het verdienen. Waar is die geopereerde malloot van een Billenaad trouwens? Laffe hond dat het is.

  2. Ongelooflijke idiotie weer van deze ondankbare, oververwende werknemers. Reageren nu als door een wesp gestoken. De directie van RdK heeft van meet af aan aangegeven dat het gaat om een arbeidscontract voor bepaalde tot 30 juni 2020. In tegenstelling tot een arbeidscontract voor onbepaalde weet je bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd één ding zeker en wel dat het contract op een bepaalde datum eindigt. Er is geen sprake van opzegging, maar evenmin vsn automatische verlenging. M.a.w. of je gaat hard op zoek naar ander werk of je probeert voor de einddatum een verlenging te krijgen, uiteraard mits er vraag is naar arbeid.

    De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat op zoek gaan naar ander werk als gevolg van de Coronacrisis en lockdown niet bepaald een vruchtbare exercitie isj, maar heeft ook maar één van deze werknemers ooit enige poging gedaan? Had men ook niet eerder kunnen zien aankomen dat de beoogde datum van overname door de Klesch groep niet langer haalbaar was en als geen ander wetende dat de raffinaderij al meer dan een jaar niets produceert, maar plat ligt? Enige optie was misschien olie opslag op Bullenbaai, waarvoor maar een fractie van de huidige workforce nodig zou zijn.

    Daarnaast heeft de RdK directie eveneens van meet af aan aangegeven dat zij geen enkele garantie kan geven dat Klesch alle werknemers zal overnemen. Daar gaan zij ook niet over. Een duidelijk voorbeeld van selectief luisteren/ waarnemen door de werknemers en vakbonden om vervolgens te trachten met alle geweld je zin door te drukken. Lekker kop in ‘t zand steken.

    De petrochemische industrie ligt op zijn gat, evenals de vraag naar olie en de olieprijzen. Over and out. Hebben deze lui dit jog steeds niet door?

  3. En weer worden we voor de gek gehouden. De Klesch Group wil aan het eind van het jaar wellicht overnemen ja ja. En dat zegt een club die al heeft aangegeven zelf niet te investeren maar gelden uit de markt te willen aan trekken waarop onze mp heeft aangegeven als eerste 150 mio dollar ( meen ik me te herinneren) beschikbaar te stellen om vertrouwen bij investeerders te kweken. Ben benieuwd waar dit geld dan blijft. Dit wordt een veel groter financieel drama dan Insel Air.

    Ook aardig werktijdverkorting voor te stellen voor ruim 900 personen voor een niet in bedrijf zijnde raffinaderij zonder vooruitzicht op betere tijden.
    ( half ei of lege dop)

    mp wordt wakker en trek niet aan een dood paard. Dit gaat ons heel veel geld kosten wat we niet hebben of beter besteed kan worden. ( desnoods gaan we een keer zelf voedselpakketten kopen )

  4. “Er wordt elke dag vergaderd”
    elke dag lekker vergaderen en ondertussen geen structurele beslissingen durven te nemen. Goede samenvatting van de huidige regering

  5. Als de politiek nu eens eerlijk zou zijn zeggen ze, wij kunnen die roestbak niet slopen om daar een nieuwe stad te bouwen. Omdat het 20 jaren gaat duren om het RdK en het asfaltmeer schoon te maken. kost veel poennen en de heren in de regering kan er zelf niks aan mee pikken, komt altijd uit omdat het te lang duurt en er meerdere regeringen zich mee gaan bemoeien, en de een wil meer als de ander in zijn zakken proppen? word een hopeloos verhaal.

  6. Dat PdvsA het vakbondsgebouw liet bouwen zegt al wel genoeg.

    Politiek belang van de Isla is enorm.. Maar ook dit houdt ooit eens op.

    Oosten van Nederland en het Noorden van de USA stond bekend om haar textiel industrie, Grote staal industrien in Oost USA. Wereld veranderd.. Wie mee veranderd overleefd.

  7. Als de kosten terug moeten van 7,5 miljoen naar 2,7 miljoen betekent dat volgens mij een derde van het salaris, en niet de helft.

  8. Ik zie de volgende commissie alweer komen ondersteund door de bekende adviseurs er is nu al wel zoveel gemeenschapsgeld weggegooid dat sloop en bodem sanering mogelijk geweest was.
    Nu gaat er dadelijk, nog meer geld naar “de vrienden” en blijft de roestbak en de vuile grond.
    Pappen en nat houden is geld verdelen zonder dat er iets gebeurd.

  9. Zoals ik reeds eerder schreef zijn we hier zeer goed in het trekken aan een dood paard en weigeren we pertinent om ons verstand te gebruiken. Leuk of niet de realiteit is dat de raffinaderijen op zowel Curacao als Aruba verleden tijd zijn.Als er ooit nog eens een nieuwe raffinaderij moet komen dan zal die op Curacao bij bullenbaai moeten komen en is er geen enkele reden om de huidige roestbak op te knappen. Daar kan een meneer Klesch ook niets aan doen.De “ nieuwe normaal” heeft dat in 2 maanden volledig veranderd.Maar in plaats van naar voren te kijken “out of the box “ kijken de vakbonden alleen maar naar achteren samen met het zooitje ongeregeld dat we regering noemen.

  10. Het probleem is dat het vakbond haar eigen belang boven die van haar leden heeft gesteld. Op kosten van PDVSA naar Venezuela vliegen met overnachting in 5 sterren hotels terwijl meer dan de helft van de Venezolaanse bevolking honger lijdt.

    Het vakbond had geen enkel belang om afscheid van PDVSA te nemen. Zoals altijd verdwijnt Cova op het moment dat rekenschap afgelegd moet worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties