AD | Wet integriteitsbureau naar RvA

Wet integriteitsbureau | Jeu Olimpio

Willemstad – De wetgeving voor het instellen van een integriteitsbureau van de overheid gaat volgende week naar de Raad van Advies (RvA).

Minister Armin Konket (PAR) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) verwacht dat het bureau op 1 januari 2019 is opgericht.

Zodra het advies van de RvA is ontvangen, moet het concept van de landsverordening eerst nog voor behandeling naar de Staten. Na goedkeuring van het parlement kan de wetgeving van kracht worden. In de tussentijd wordt gezocht naar een directeur voor het integriteitsbureau. Minister Konket hoopt over ongeveer drie maanden iemand te hebben benoemd die het bureau op poten moet zetten, zo liet hij gistermiddag weten tijdens een persconferentie.

Het integriteitsbureau moet toezien op de gedragscode die is opgesteld voor ambtenaren, zal zowel preventief als repressief te werk gaan bij het overtreden van de in de wet vastgelegde gedragsregels en onafhankelijk van de politiek functioneren, zo liet Konket eind mei al weten in antwoord op vragen van Statenlid Curtley Obispo (PAR). Het gaat dan bijvoorbeeld om corruptie en belangenverstrengeling.

Via trainingen zijn de ambtenaren geïnformeerd over de gedragscode waaraan zij zich moeten houden en over de taken van het integriteitsbureau.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Wet integriteitsbureau naar RvA

  1. Renée van Aller

    Gezien onze ervaring met lesgeven aan ambtenaren over integriteit, is de verleiding (te) groot. Als er een beloning staat op uitvoeren wat een bestuurder wil (vaak in strijd met de wettelijke regels), is het moeilijk om te weigeren. Het eigen belang is daarbij vaak sterker, dan het onpersoonlijke algemeen belang. En als de baas het doet, kun je ook profiteren. Het recente onderzoek naar integriteit van de Rotterdamse Rekenkamer geeft hetzelfde droeve beeld.
    (https://rekenkamer.rotterdam.nl/onderzoeken/politiek-bestuurlijke-druk/). Dat wordt versterkt door het explosief stijgend individualisme. Het adagium: ‘America first’ vertaald naar: ik eerst. Dat zie je in het Koninkrijk door onder meer gevaarlijk verkeersgedrag en stijgende integriteitsschendingen door de overheid. Iedereen leeft in de eigen virtuele wereld geplakt aan het eigen schermpje. Goed voorbeeld doet goed volgen. Volgens de Rotterdamse Rekenkamer is het kenmerkend dat de gemeente het probleem van oneigenlijke druk ‘niet onderkent’. ,,Dit is tekenend voor (…) het ontbreken van een cultuur waarin tegenspraak wordt gewaardeerd.’’ Dat meldt het AD op 5 juli 2018. Dit is hetzelfde fenomeen als zich voordoet in de bestuurlijke rest van het Koninkrijk. De gevolgen van het bestuurlijk handelen vaart te veel op emoties, eigen belang en hoe kom ik over als bestuurder. Dat leidt tot integriteitsschendingen op grote schaal. Integriteitscodes en nieuw in te voeren integriteitsinstellingen zullen geen effect hebben. De eigen adviesorganen die op dit fenomeen wijzen worden genegeerd. Wat dan wel? De eigen rug rechthouden, zowel als bestuurder en als ambtenaar. Wij legden tijdens onze lessen ook uit, hoe dat kon. Dat vereist een grote discipline, loyaliteit aan de bestuurders en een gepaste uitleg als men in de fout dreigt te gaan als bestuurder. Integriteit heb je of heb je niet. Het begint bij jezelf. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *