AD: Wiels zet redactie NTR onder druk

Marvelyne Wiels: ‘Drayer heeft alles bij elkaar gelogen’

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels verkeerde vrijdagavond
op de receptie van het Sint Maartenhuis ter gelegenheid van Sint
Maartensdag in een opperbeste stemming. FOTO NICO VAN DER VEN

Marvelyne Wiels: ‘Drayer heeft alles bij elkaar gelogen’

HILVERSUM – De Curaçaose Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) heeft de hoofdredactie van de NTR onder druk gezet om af te zien van haar onwelgevallige publicatie. De aan het Caribisch Netwerk van de Nederlandse publieke omroep NTR verbonden journalist Dick Drayer heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de juistheid van de cv van Wiels en ontdekte een aantal onregelmatigheden. Zo voert zij ten onrechte een academische titel (Master of Science) en blijkt ze helemaal geen glansrijke carrière bij ABN Amro achter de rug te hebben.

Toen Drayer in het kader van hoor en wederhoor de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag wilde confronteren met zijn bevindingen weigerde die zijn vragen te beantwoorden. Wel nam zij meteen contact op met de leiding van NTR om te melden dat Drayer alles bij elkaar had gelogen. Ze meldt dat de bank en de Haagse Hogeschool zich distantiëren van diens beweringen.

,,Vrijdag om twaalf uur kom ik met de bewijzen van de bank en de Haagse Hoogeschool, die vervelende gevolgen zullen hebben voor meneer Drayer”,

aldus Wiels letterlijk tot de NTR-chef.

,,Publicatie zal niet mij, maar vooral hem schaden.”

Voor de redactie was de grote stelligheid waarmee Wiels tegensprak te hebben gesjoemeld met haar cv aanleiding om de verslaggever te vragen zijn bronnen nogmaals te raadplegen. De publicatie werd in afwachting van de door Wiels beloofde bewijzen uitgesteld. Toen vrijdag op het afgesproken tijdstip duidelijk werd dat die er ook niet zouden komen, is de NTR alsnog tot publicatie overgegaan.

Op zijn webblog op de site van de NOS schrijft Drayer:

,,Sinds vandaag weet ik de ware reden waarom onderzoeksjournalistiek nauwelijks van de grond komt op Curaçao: de wereld is hier namelijk zó klein dat mensen die vrezen voor hun carrière alle registers opentrekken en via omwegen niet de boodschap, maar de boodschapper de nek om willen draaien.”

Eerder liet Wiels al een waarschuwing uitgaan dat media die over het door haar aanstellen van ‘family and friends’ op het Curaçaohuis berichten op de volle aandacht van de juristen van het Curaçaohuis kunnen rekenen.
De Gevolmachtigde minister is deze week in Willemstad omdat zij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima wil bijwonen.

Wiels wil haar reis tevens aangrijpen, zo heeft ze aangekondigd, om verantwoording af te leggen in de Staten. Een parlementair novum zou dat zijn want een Gevolmachtigde minister is feitelijk een (weliswaar hoge) ambtenaar, die rechtstreeks wordt aangestuurd door de minister-president en derhalve geen functionele relatie heeft met de Staten.

Recente berichtgeving

 

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *