AD | Windfarm Tera Kòrá op spectaculaire wijze geopend

Door Els Kroon

Het abseilen vanaf een hoogte van 91 meter vormde het emotionele hoogtepunt van de ceremonie | Els Kroon

Willemstad – De uitbreiding van het windpark bij Tera Kòrá werd gisteren op spectaculaire wijze officieel geopend.

Premier Eugene Rhuggenaath en minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina namen de honneurs waar voor de regering van Curaçao die verder werd vertegenwoordigd door minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Zita Jesus-Leito en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha.

Samen met de ceo’s Henk Hutting en Rik van de Walle van respectievelijk NuCapital en Aspiravi, en de directeuren van Aqualectra en NuCapital Management, Darick Jonis en Roy Kolader, onthulden zij een gedenksteen.

Daaraan voorafgaand konden 250 genodigden genieten van een sprankelende muzikale en culturele show, die zijn letterlijke en figuurlijke hoogtepunt bereikte bij het abseilen door Albert Schoop vanaf de 91 meter hoge gondel van windmolen nummer 7 waar de openingsceremonie plaatsvond.

Het project vergde een totale investering van 36 miljoen dollar. Kolader nam de gelegenheid waar om de traditionele donaties te overhandigen aan vier lokale organisaties, die cheques voor een gezamenlijke waarde van 32.500 gulden in ontvangst mochten nemen.

Kippenvel

ADe verwachtingen voor de show waren hooggespannen bij de 250 genodigden die de opening in de warme middaguren op de vlakte van San Pedro bijwoonden. Zij werden op symbolische wijze ontvangen in het ‘Floralis Molina growth park’ waar meer dan 200 Deense Vestas schaalmodellen van de windmolens in de aarde waren geplant. De perkjes werden liefdevol aangeharkt en verzorgd door jeugdige leden van de scouting.

Voorafgaand aan de toespraken figureerden de scouts in diverse soms hilarische sketches. In hun openingstoespraak spraken Hutting en Van de Walle beiden hun trots uit vanwege het resultaat van de succesvolle opbouw en constructie van de vijf nieuwe windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 17,25 MW, die een effectieve bijdrage leveren aan de groene stroomvoorziening op Curaçao en het eiland naar de top 3 brengen van de wereld. Naar nu blijkt is 38 procent van het stroomverbruik van de afgelopen junimaand afkomstig van de nieuwe molens.

Premier Rhuggenaath vermeldde trots dat het doel voor 2020: 30 procent schone, groene energie nu al is bereikt, dankzij de toevoeging van dit windpark. Hij verzekerde de aanwezigen dat zijn regering streeft naar het gebruik van meer groene energiebronnen waardoor het opwekken van elektriciteit goedkoper zal worden, niet alleen voor Aqualectra, maar ook voor de burger.

Ook minister Martina beaamde dit streven, maar kon nog geen uitspraak doen over vastomlijnde plannen voor de uitbreiding op Playa Kanoa, en hoe het winnen van zonne-energie in goede banen kan worden geleid zodat er voor eenieder een win-winsituatie zal ontstaan.

In de nabije toekomst zal het beleid van de regering ook worden gericht op ‘waste to energy’ zodat er geen nieuwe gaten voor het storten van vuilnis worden gegraven op het eiland. Na de toespraken werden alle aanwezigen, onder wie ook de Amerikaanse consul-generaal Margareth Hawthorne, verzocht te blazen om de wieken van de ‘volgroeide’ windmolen nummer 7 in beweging te zetten.

De ceremonie bereikte haar climax toen grote groepen zangers met wapperende vlaggen van verschillende kanten hun entree maakten op de gedragen filmmuziek van Jurassic Park, ondersteund door een heel orkest met pauken, trombones, trompetten en andere blaasinstrumenten.

Toen Albert Schoop in kleurrijke kledij en voorzien van rook en wimpels op 91 meter zijn langzame sprong maakte, kregen velen kippenvel en moest menigeen een traantje wegpinken. De show met 155 medewerkers werd gecreëerd en uitgevoerd door Marjolein Hutting en Janne de Bruin met medewerking van het team van Dennis Aalse en het koor van Anne Aalse.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Windfarm Tera Kòrá op spectaculaire wijze geopend

  1. Trots op Curaçao

    Prachtig zo’n opening. Laat het nu maar eeuwig waaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *