AD | Windturbine aangesloten op elektriciteitsnet

Door Els Kroon

Windturbine aangesloten op elektriciteitsnet | Els Kroon

Willemstad – De opbouw van de nieuwe windmolens op de vlakte van San Pedro bij Tera Kòrá loopt volgens plan, ondanks de harde wind van de afgelopen tijd.

Hierdoor moesten de ploegen van de samenwerkende bedrijven, waaronder NuCapital, Vestas en Duraequipe met enige regelmaat moesten wachten op een ‘winddip’.

Gisteren werd turbine nummer zes, de eerste windmolen ten westen van de in 2012 geïnstalleerde molens, getest en succesvol aangesloten op het elektriciteitsnet van Aqualectra. Ondertussen werd er – zelfs op zondag – gebruikgemaakt van een nieuwe winddip om het derde segment en de 14 meter lange ‘nacelle’ (gondel) op de toren van turbine 9 omhoog te hijsen. Beide elementen hebben een gewicht van 70 ton.

Vandaag en morgen worden de laatste wieken omhooggehesen en bevestigd. Naar verwachting wordt het opbouwwerk woensdag voltooid, gevolgd door de officieuze aansluiting op het Aqualectra-net van alle nieuwe turbines. De toevoeging van maximaal vijf maal 3,3 megawatt brengt het aandeel van de groene elektriciteitsproductie op Curaçao op 25 procent. Het eiland wordt daarmee de koploper in het Caribisch gebied.

De test met turbine zes werd gisteren in alle vroegte uitgevoerd door een team specialisten uit Curaçao en Nederland. Voor het eerst draaiden de wieken, met een gezamenlijke diameter van 117 meter, vanuit de zogenaamde vaanstand – als er geen stuwkracht is – in de rondte. Voor het eerst kon ook het verschil in geluid tussen de ‘oude’ windmolens en de nieuwe worden waargenomen. Het harde zwiepen van de bestaande molens is flink gereduceerd, dankzij de ‘veertjes’ op het einde van de wieken, en minder vibratie door nieuwe technologieën. Voorafgaand aan de eindtest werden alle onderdelen stapsgewijs apart getest waardoor de aansluiting op het net vloeiend en zonder problemen kon verlopen.

Een opmerkelijk natuurverschijnsel deed zich voor bij de eerste omwentelingen. Door de nog frisse ochtendlucht konden bij de uiteinden van de wieken meterslange condensstrepen worden waargenomen, een unicum op Curaçao.

Als alles volgens plan verloopt, kan de 110 meter hoge kraan, die voor het opbouwwerk speciaal naar het eiland is gehaald en in het bezit blijft van het lokale bedrijf Duraequipe, na woensdag worden gedemonteerd en afgevoerd, en de route langs de grotten weer worden vrijgegeven voor recreatief verkeer. Laatstgenoemde route was de afgelopen vier maanden om veiligheidsredenen verboden terrein voor het doorgaande verkeer, dat werd omgeleid via een route langs het water.

De officiële oplevering van de vijf nieuwe molens vindt volgens plan plaats op 28 juli, exact 365 dagen na de start.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Windturbine aangesloten op elektriciteitsnet

 1. Isla is zowel horizon- als klimaatvervuiling en ik ben ook geen voorstander van Isla. Als er iets al bestond voordat je bent geboren moet je daarvan afblijven en die plek vermijden.

  Technisch gezien hoeft Isla niet zoveel te vervuilen, maar ja men gebruikt het alleen als melkkoe en men wil niet investeren om het aan alle standaarden te laten voldoen.

 2. Abraham Mossel

  wanneer komt die door Gerrit de Raaf zijn automatische ingestelde bek–klem bij jou eens ten einde. Of heeft die dooie Henk hem op de tijd klok ingeprogameerd, nou die kan nog niet tellen tot twee, daarom heeft hij ook een kind te W eten…………………………………,s nkjgfasonf. bedankt vazaal van Gerrit , deze nacht weer zonder stroom. heb je je vriend weer met die schroeverdraaier langs de mch 1 /12 /18 laten lopen, wat een kwajonge he, hij doet alles voor jou, zelfs zijn leven op het spel zetten, veel heel veel volt??.

 3. Daan Banaan

  Isla is geen horizonvervuiling?

 4. Dat is waar maar die windpark is niet gevestigd in een toeristische gebied. Het heeft meer een positieve dan een negatieve werking en laat zien dat we goed bezig zijn. Groenenergie is de toekomst, is het voorkomen van horizonvervuiling belangrijker dan het voorkomen van klimaatvervuiling?

  Binnen kort zullen we ook elektrische – hybride auto’s gaan rijden.

 5. ericlapas

  Op zich ben ik wel voor duurzame energie maar de vraag is of het iets uitmaakt. De meeste huishoudens hebben twee of drie niet hybride auto’s in de tuin staan, wij hebben een ouderwetse vervuilende raffinaderij die giftige stoffen uitstoot.
  Veel toeristen komen naar Curaçao vanwege de rust en het mooie uitzicht, deze windmolen parken zijn niets anders dan horizonvervuiling.

 6. Curaçao gefeliciteerd, 25% groen elektriciteit is niet niks. Op naar de 100% er is bijna geen wind dip dus moet kunnen.

 7. En nu zonnenpanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *