26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Winst Insel Air al in 2018’

HomeMediaAD | ‘Winst Insel Air al in 2018’
Op zoek naar lokale financiers | Alamy

Willemstad – Insel Air kan al in 2018 – na rampjaar 2017 – een nettowinst realiseren van 2,8 miljoen dollar, gevolgd door bijna 5 miljoen dollar een jaar later.

Dit staat in de presentatie die het management aan de schuldeisers verstrekte in verband met het verzoek om verlenging van de verleende surseance van betaling en die deel uitmaakt van het businessplan.

Het businessplan gaat overigens uit van Insel als een op zichzelf staande entiteit, zonder ondersteuning van een strategische partner. Het plan kan wel dienen om Insel Air bij overname of deelname te ‘waarderen’ en als uitgangspunt worden gebruikt voor de onderhandelingen.

In de uitgestippelde strategie wordt uitgegaan van 5 vliegtuigen; 3 F50’s in plaats van de huidige 2 (waarvan een als back-up) en 2 MD80 (waarvan ook een als back-up). Insel verwacht spoedig de eerste MD in te kunnen zetten, nadat onlangs de motortest met succes plaatsvond en er spoedig een testvlucht zal worden gemaakt. De tweede MD zal een zware en dure check moeten ondergaan, waarvoor 500.000 dollar uit eigen middelen beschikbaar zal komen.

Op papier staat nu dat op 15 september, of mogelijk al eerder, de eerste MD weer zal worden geïntroduceerd op de route Curaçao-Sint Maarten. Met ingang van 1 oktober zal ook weer gevlogen worden op Paramaribo (Suriname), Georgetown (Guyana), Port-au-Prince (Haiti), Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) en Barquisimeto (Venezuela).

Voor medio november wordt gestreefd naar herstel van de verbindingen naar Kingston (Jamaica), Las Piedras (Venezuela), Medellín (Colombia) en Manaus (Brazilië). Daarvoor is het de verwachting dat de tweede MD voor de jaarwisseling ingezet kan worden.

Alle ogen zijn gericht op de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (CCAA). De MD’s die eerder op Aruba stonden geregistreerd, en daar sinds 28 januari aan de grond werden gehouden, moeten overgeschreven worden naar Curaçao.
Met meer productiemiddelen (vliegtuigen) kunnen er meer vluchten worden uitgevoerd, meer passagiers worden vervoerd en dus meer inkomsten worden gegenereerd.

In het businessplan staat dat Insel dit jaar 455.423 reizigers transporteert en dat dit aantal in 2018, en in de jaren daarna, stijgt tot 557.676.

Volgend jaar zal het eerste volle jaar zijn voor de nieuwe bedrijfsvoering, met gelijk meer opbrengsten tot gevolg en dus ook een winst. Die winstgevendheid groeit in 2019 naar bijna 5 miljoen dollar en 6,6 miljoen dollar in 2020. Zo zijn althans de projecties op dit moment.

Op zoek naar lokale financiers

Het vliegbedrijf draait op dit moment met 200 werknemers, vergeleken met 650 personeelsleden begin dit jaar. Een personeelsreductie van 70 procent. Daarmee zijn de kosten drastisch gedaald. Samen met de verbeterde operationele resultaten en met de projecties voor de komende jaren, verwacht de directie langzaam maar zeker uit de gevarenzone van de surseance te komen.

Hoewel het management naar eigen zeggen nu al in staat zou zijn een financieel bod te doen aan de schuldeisers, zijn ze van mening dat het beter is meer tijd te nemen en de kans te krijgen aan te tonen dat Insel de crediteuren meer kan bieden. De directie zal op zo kort mogelijke termijn nagaan wat de mogelijkheden zijn om op de lokale financiële markt kapitaal op te halen door middel van een IPO (initial public offering). Hiermee zouden diverse doelen kunnen worden gerealiseerd: een vroege regeling met de crediteuren, de vergoeding van de overheidslening, de uitbreiding van het bestemmingennet en vernieuwing van de vloot. Voor dat laatste streeft de top dit al in 2019 te kunnen realiseren.

Bij dit alles is het uitgangspunt dat niet langer worden gerekend op inning van de vordering van 70 miljoen dollar op Venezuela; er wordt evenmin rekening gehouden met participatie of een bijdrage door een strategische partner; en dat aan alle financiële verplichtingen aan bankinstellingen en overheid kan en zal worden voldaan.

Overigens zijn alle noodzakelijke uitgaven meegerekend in het plan. Zoals motorenrevisies, de dure C-checks (500.000 tot 600.000 dollar), de renovatie van het interieur van de F50’s, de betaling van de reserve- en andere onderhoudsonderdelen, en de terugbetaling van het overbruggingskrediet (in tien jaar in plaats van vijf jaar). Dat geldt ook voor de operationele kosten: airportfees, afhandelingskosten, vliegkosten en – het belangrijkste – de loonkosten.

Al met al verwacht het huidige, afgeslankte Insel binnen drie jaar de crediteuren deels terug te kunnen betalen. In de presentatie naar de schuldeisers toonde de directeuren zich buitengewoon optimistisch over de ‘zeer positieve financiële effecten’ van de afgelopen maanden en de stabilisatie van de behaalde resultaten.

Van de huidige top zijn Gilles Filiatreault (executive chairman) en André Delger (chief financial officer) per 1 februari 2017 aangetreden. Edward Heerenveen (chief executive officer) zat als een van de oprichters van Insel in het management. Vlak daarvoor had de regering van Curaçao 33 miljoen gulden, ofwel 18,5 miljoen dollar, beschikbaar gesteld in de vorm van een lening.

Het door de Arubaanse luchtvaartautoriteiten aan de grond houden van de volledig op Aruba geregistreerde vloot (MD’s en F70’s), met ingang van 28 januari, betekende een ‘enorme klap’ voor de maatschappij. De autoriteiten in Oranjestad deden dat op grond van wat genoemde werd ‘the noticing of a negative trend’, waar de Canadese interim- directeur Filiatreault zich naar eigen zeggen ‘volledig tegen verzet gezien mijn jarenlange ervaring in de luchtvaartindustrie’. De impact hiervan was gigantisch, vervolgt Filiatreault, en bracht een sneeuwbaleffect met zich mee voor Insel Curaçao, dat – onterecht – werd bestempeld als onveilig door afgevaardigden van sommige landen en in bepaalde media.

,,Dit was echter nooit het geval,”

Met man en macht is toen geprobeerd om het imago van Insel te herstellen. Gevolg van deze (door Aruba veroorzaakte) verstoring van de dienstverlening door Insel International is een kostenpost van naar schatting 5,5 miljoen dollar. Dit bedrag ging van de door de Curaçaose overheid verstrekte 18,5 miljoen dollar af, waardoor 13 miljoen overbleef voor de herstructurering.

Maar eigenlijk was het nog minder voor de reorganisatie, want voor het aantreden van het interim-management was al 4,8 miljoen dollar getrokken. Dus was er ongeveer 8,2 miljoen dollar – minder dan de helft – voor de omzetting van de operatie. Twee crediteuren verzochten eerst op Aruba en daarna op Curaçao om faillissement, waardoor de directie genoodzaakt was om ter bescherming surseance te verzoeken.

De overheidslening was ook niet bedoeld voor afbetaling van oude schulden, maar enkel om te kunnen voldoen aan lopende verplichtingen.

Operationele resultaten verbeterd

Aan de hand van cijfers en grafieken laat Insel Air zien dat de resultaten sterk zijn verbeterd in vergelijking met de maanden februari en maart, toen de maatschappij zwaar in de problemen zat. Werd in februari nog een operationeel verlies geleden van ruim 4 miljoen dollar, de afgelopen maanden ging dat steeds beter, totdat er in juli nog met een half miljoen dollar in de min werd gedraaid.

De verwachting is dat in augustus een resultaat van nul wordt gerealiseerd (‘break even’ dus) en in de grafieken loopt dit op naar bijna 200.000 dollar in de plus vanaf oktober. Dit is gerealiseerd met het ‘basic plan’; dat wil zeggen met twee F50’s (van 50 stoelen) en enkel vluchten van Curaçao naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten.

Nadat er in januari nog 57.272 passagiers waren vervoerd, viel dit aantal terug naar 30.137 in februari en zelfs 18.515 in maart (het dieptepunt). In juli vervoerde Insel weer 25.814 passagiers. De bezetting (load factor) is eveneens sterk verbeterd: van amper voor de helft gevulde vliegtuigen in maart naar 80 procent vorige maand. Ook de opbrengst per passagier is gestegen: van 15 dollarcent per passagier per kilometer begin dit jaar naar 48 dollarcent in de vakantiemaand juli. Het aantal vliegbewegingen is met het basic-scenario gestabiliseerd en bedraagt momenteel circa 600 per maand. Dat waren er in januari, toen de MD’s en de F70’s nog niet door Aruba waren ‘geground’, 1.288 per maand.

Insel is wel weer beter op tijd gaan vliegen, waardoor de ‘on time performance’ verdubbelde van 40 procent in januari en februari naar 80 tot zelfs 90 procent in juni. Dit heeft geleid tot een meetbare hogere score qua tevredenheid. De uitvoering van basic-plus en het optimum-scenario werd tot nu toe vertraagd door het eerdere wachten op de certificering van de jetvliegtuigen; die van Aruba zullen worden uitgeschreven en geregistreerd op Curaçao.

Dit proces maakte het voor de CCAA ‘onmogelijk’ af te ronden voor de eerder geplande datum om het businessplan uit te rollen. Het management houdt er rekening mee dat de certificering binnenkort wel kan worden afgewikkeld, op grond waarvan de verwachting is dat de MD vanaf 15 september (of mogelijk eerder) op de route naar Sint Maarten kan vliegen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2017 08 25 Inselair Presentatie Insel Aan Schuldeisers – Schuldeisersvergadering 25 Augustus 2017 by Black Lion on Scribd

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. @joep Meloen, Dit rapportje is zelf door Insel gemaakt en door niemand gecontroleerd. Doet me denken aan de Directeur van Scarlet die ook zei dat hij het bedrijf zou redden

  2. Leuk verhaal van Insel, maar ik mis toch wel een aantal zaken.

    Volgens de cijfers van Insel vliegen ze nu met een bezettingsgraad van ong 80 %. De passenger yield ligt op een absurd hoge 48 cent, de brandstofkosten zijn laag, de routes zijn kort en desnondanks draaien ze verlies. Het is voor Insel dus niet mogelijk winst te draaien met het huidige routeschema en de huidige vliegtuigen.
    Dan is er maar 1 conclusie mogelijk: de kosten zijn nog altijd veel te hoog en dan hoeven we waarschijnlijk alleen maar naar de personeelskosten te kijken.

    Met dit rapport van Insel bevestigen ze dus in feite wat ik al maanden lang hier heb aangegeven, er werken teveel mensen bij Insel en op deze manier kun je geen airline runnen.

    Alle winst moet dus gaan komen uit de routes met de MD-80 ! Doch de MD-80 gaat ook voor hogere kosten zorgen, maar die vinden we in het hele relaas niet terug.

    Voor de rest biedt het rapport weinig informatie. Ze hebben leuke cijfers neergeschreven over verwachtingen, doch iedere onderbouwing ontbreekt. Er worden geen historische cijfers of bezettingsgraden gepresenteerd op grond waarvan ze de verwachting enigzins zouden kunnen onderbouwen.
    Daarnaast vergeet men vrolijk te vermelden wat de impact van de concurrentie op de routes is. Vroeger had Insel min of meer een monopolie op de route Curacao – St Maarten, doch tegenwoordig vliegt Winair ook op de route. En het mag toch duidelijk zijn dat er niet ineens meer passagiers gaan komen omdat er meer aanbod is.
    Wat er dus gaat gebeuren is vrij eenvoudig te beredeneren. De ticketprijzen zullen onder druk komen te staan, daarmee ook de omzet op die route en dus ook de winstgevendheid.
    Dit alles wordt niet meegenomen in het plaatje van Insel.

    Al met al zouden we dit kunnen kwalificeren als ‘wishful thinking’ en dit alles onder het motto ‘papier is geduldig’.

    Zou graag van Insel een onderbouwing zien van hun ‘rapport’. En dan doel ik op historische cijfers van de afzonderlijke routes, waaronder bezettingsgraad, de yield op die routes, vraag naar transport etc. Sto Domingo en Haiti waren vroeger interessant omdat er veel goederen van de free-zone werden vervoerd. Echter, nu die markt naar Panama is verplaatst is het goederen vervoer een stuk minder. Is dit meegenomen in de berekeningen of niet ?

  3. 200 werknemers voor een divi divi 2 is nog veels te veel. Tegelijk kan de helft van het management naar huis worden gestuurd daar ze veel en veel te veel geld verdienen.

  4. Geweldig plan. Rond vliegen met brandstof verslurpende en onderhoud gevoelige MD80’s in de regio op onbegrijpelijke routes. Dat is een echte succes formule. Vraag maar aan ALM en DCA. Ook een hele opluchting dat Insel besloten heeft de routes naar Venezuela weer op te pakken. Werkelijk een briljante move. Vliegen naar Venezuela levert immers zo vreselijk veel geld op dat iedereen er inmiddels mee stopt. Sukkel lekker verder zou ik zeggen.

  5. Ach, hoeveel business plannen heb ik op dit eiland al niet gezien met de meest mooie winsten.

    De realiteit is vervolgens dat de onderneming niet van de grond komt of in notime failliet is (Ctex!).

    Niet zelden omdat de oprichter geen greintje integriteit heeft (Anthony de Lima!) en zijn financiers (Eric Garcia en Stephen Capella!) nog minder.

    Het business plan van Insel Air is gebaseerd op een maandelijks bezoek van Sinterklaas en de kerstman, waarbij ze hopelijk niet met Insel Air komen.

    Alleen al van het wederom invoeren van de vluchten op Venezuela lopen de tranen mij over de billen.

    Van het lachen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties