27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Winstdaling MCB in jubileumjaar

HomeMediaAD | Winstdaling MCB in jubileumjaar
Economische stagnatie in alle markten Dutch Caribbean

Willemstad – MCB Group heeft in 2016, het jaar dat de bank het 100-jarige bestaan vierde, een nettowinst na belastingen geboekt van 128,4 miljoen gulden.

Dat is een afname van bijna 9 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen onder aan de streep een winst van 140,5 miljoen werd gerealiseerd.

De Maduro & Curiel’s Bank op Curaçao, met in totaal 1.513 werknemers verdeeld over zestien bankbedrijven op de eilanden van de Dutch Caribbean, had vorig jaar te maken met een stagnerende, of nagenoeg stationair draaiende en zelfs krimpende economie in de markten waar de bankgroep actief is: 0,0 procent groei Curaçao; 0,1 procent stijging Sint Maarten; en een afgenomen bruto binnenlands product (bbp) van -1,6 procent Aruba.

Ook de politieke perikelen met verkiezingen op Curaçao en Sint Maarten en voortdurend wisselende coalities op Bonaire brachten geen stabiliteit en continuïteit. Curaçao gaat eind april een nieuwe stembusgang tegemoet en Aruba is in september aan de beurt: ,,Wij hopen van harte dat de verkiezingen in de Dutch Caribbean stabiliteit en voorspoed zullen brengen voor ten minste de komende vier tot zes jaar”, aldus het directieverslag van ceo Lionel ‘Chicu’ Capriles.

MCB is de eerste commerciële bank die de jaarcijfers 2016 publiceert. De daling van het resultaat is vooral het gevolg van verminderde netto-rente-inkomsten met 4,7 miljoen (287,5 miljoen tegen 292,2 miljoen in 2015) en minder inkomsten uit transacties met buitenlandse valuta. Deels werd dit gecompenseerd door meer opbrengsten uit fees en commissies, namelijk 3,5 miljoen (130,9 miljoen afgezet tegen 127,4 miljoen een jaar eerder).

De inkomsten uit rente staan onder druk door zowel minder volumegroei aan leningen als door een smallere rentemarge (het verschil dat de bank verdient aan rente en wat de bank aan rente betaalt). Dit laatste is al ruim vijf jaar het geval, merkt de MCB-top op, als gevolg van druk op de markt en concurrentie.

De winst is behaald over een gegroeid eigen vermogen (shareholders’ equity) van 778,3 miljoen per eind 2016 (was 742 miljoen per ultimo 2015). Het balanstotaal is in het bijzondere jubileumjaar voor het eerste over de 7 miljard geschoten en kwam uit op 7.332,2 miljoen (7,3 miljard) in vergelijking met ruim 6,9 miljard twaalf maanden eerder. Een stijging met 369 miljoen ofwel 5 procent.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. En dat noemt zich nog altijd ‘Banco Amigu’.
    De torenhoge fees die de klanten mogen betalen staan in geen enkele verhouding tot de geboden service. Daarnaast duurt een overboeking van de ene naar de andere bank op het eiland nog altijd 4 tot 5 dagen. Let wel, we zitten hier in het tijdperk van computers, niet meer van papieren invullen.

    En als klap op de vuurpijl heeft MCB vorig jaar een vermogen uitgegeven aan het vieren van het 100 jarig bestaan. Grote feesten, het gehele personeel naar North Sea Jazz en ga zo maar door.
    Geen wonder dat de winst iets is gedaald, maar wanneer we de kosten voor al die feesten zouden vergeten dan hebben ze dus gewoon fors meer winst behaald.
    En het kan aan mij liggen, maar ik vind 128 miljoen onttrekken aan de economie van een paar kleine eilanden behoorlijk veel geld. Dan praat je over meer dan 500 NAF per persoon op alle eilanden tesamen.
    Ik begrijp heel goed dat een bedrijf winst moet maken, maar er is ook nog zoiets als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Het gedrag van de banken mag je zo langzamerhand niet meer schalen onder het kopje ‘maatschappelijk verantwoord’.

  2. @Eric Lapdance zet jouw geld op een bank in Nederland dan krijgt je 0,5%rente per jaar. Volgend jaar wordt het 0,0%.

    MCB heeft in totaal 1.513 werknemers in dienst en jij?

  3. Zielige bank is dit eigenlijk.
    Eigen vermogen eind 2015 742 niljoen, winst 2016 128 miljoen; ruim 17% rendement; waar krijg je dat?
    Als ik goed bereken is er 90 niljoen dividend betaald aan de aandeelhouders, een enkele familie.met een geinvesteerd kapitaal van 51 miljoen.

  4. Veel banken overall op de wereld zijn het witte blanke mannen. Kijk naar Amerika en de regering daar. Oude blanke mannen.

  5. Beste @miep gezien mijn banksaldo bij MCB vind ik dat ik recht van spreken heb (door hardwerken verdient). Met blanke mannen bedoel ik dat er geen vrouwen in het bestuur zitten dit zou je moeten aanspreken.

  6. ericlapas-ik lees van dit figuur alleen maar racistische opmerkingen, bent een heel zielig ventje he-schuilen achter ras of kleur om je defecten te verbergen ipv harder te werken om vooruit te komen – de meest succesvolle mensen zijn stil en werken hard door.
    bij de MCB weet ik dat iedereen heel hard moet werken om met zijn allen vooruit te gaan -wat doe jij eigenlijk voor het leven? zeker een thuiszittende ambtenaar of andere steun trekker.

  7. “Winstdaling MCB in jubileumjaar”, hoe zou dit komen? Kunnen we hier van mismanagement spreken? Als ik naar de foto kijk zie ik acht blanke heren die de directie vormen en twee donkere dames waarvan een met een te groot pak dus die moest zich snel in het pak trekken voor de foto.

    Vroeger zag ik in verkiezingstijd bij de buren een vlag van de PAR hangen en plotseling had één van de kinderen werk bij de MCB. Wij hadden geen geld dus ik kon moeilijk boos worden dat op die manier met mijn spaarcentjes werd omgegaan.

    Als ik nu de bank binnen stap en ik stel een simpele vraag over rente of een deposito rekening krijg ik geen antwoord dat komt omdat de meeste medewerkers net als de bank niet met hun tijd meegaan.
    Waarschijnlijk heerst bij de bank en de medewerkers dezelfde mentaliteit als ambtenaren, “ik heb een baan en blijft hier tot mijn pensioen of de dood”.

    Door de ontwikkelingen op internet gebied kan de bank het makkelijk af met een kwart of een derde van het huidige personeel en daardoor behoorlijke winst maken.
    De vraag is; waarom doet de bank het niet? is het omdat bij UTS een waardeloze CEO aan de macht is en daardoor zaken doen via internet niet te vertrouwen? Of kan het zijn omdat de bank niet streeft naar winstmaximalisatie maar ook werkgelegenheid voor de YDK belangrijk vindt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties