29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Woede over import

HomeMediaAD | Woede over import
Lokale landbouwers blijven met hun oogst zitten | Jeu Olimpio

Willemstad – Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft zich de woede op de hals gehaald van lokale tuinders die door import van komkommers en paprika’s uit de Dominicaanse Republiek worden gedupeerd.

,,Kòmkòmber en promentòn zijn er lokaal in overvloed”, zegt Elly Joubert van stichting Soltuna.

Diverse supermarkten op het eiland hebben de groenten uit de Dominicaanse Republiek ingekocht, waardoor de lokale oogst ligt te bederven of als veevoer wordt gebruikt. De tuinders die zijn aangesloten bij de Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw Nederlandse Antillen (Soltuna) kunnen daar inmiddels geen groene paprika en komkommer meer afzetten. In de sorteerhal van Soltuna in De Savaan staan kratten met overgebleven paprika’s opgesteld. ,,Wij hebben bij het ministerie navraag gedaan of er ontheffing is verleend voor import, en zo ja, wat daarvan de reden is. Maar we hebben nog geen antwoord gekregen”, zegt Joubert.

De producten uit de Dominicaanse Republiek zijn een week geleden in de haven van Curaçao aangekomen en afgeleverd bij supermarkten verspreid over het eiland. Bij voldoende lokaal aanbod dienen groenten van Curaçao echter voorrang te krijgen.

MEO beschikt over een lijst van lokaal geteelde gewassen en verleent normaliter alleen ontheffing van het verbod op import als er sprake is van tekorten, om aldus de voedselzekerheid te kunnen garanderen. Indien blijkt dat MEO in dit geval geen ontheffing heeft verleend, is er sprake van illegale aanvoer en afname. Hier wensen de agrariërs ook duidelijkheid over te krijgen.

Stanley Tokaay heeft namens tuinders op Bándabou navraag gedaan bij MEO, maar evenmin uitsluitsel gekregen. ,,Ik heb contact gezocht met de coöperatie van tuinders op Bándariba,” zegt hij. ,,Er is inmiddels een brief aan de minister opgesteld. Wij ondersteunen dit, en dat geldt ook voor de kunukero’s van de coöperatie Hato.” Maandag zal de brief de minister bereiken. ,,We wachten de reactie af”, zegt Tokaay.

Leden van de coöperatie van agrariërs op Bándariba (Koaba) beklagen zich erover dat de door de overheid sinds 1997 vastgestelde inkoopprijs voor komkommer door een aantal supermarkten niet wordt gerespecteerd. In plaats van 1,50 gulden per kilo zou de agrariërs momenteel slechts 0,75 cent worden geboden, terwijl de komkommer in de winkel wel voor de normale prijs van 2,75 per kilo aan de klant wordt aangeboden. Bij een supermarkt is komkommer momenteel in de aanbieding voor 1,80 gulden. Volgens twee landbouwers die vooralsnog anoniem wensen te blijven is er momenteel sprake van ‘dumppraktijken’.

Navraag bij lokale tuinders leert dat momenteel een paar honderd tuinders op Curaçao gedupeerd zijn. ,,Voor de mensen die van de oogst moeten leven, is het een ramp. Zij hebben aan het eind van de maand elk een paar duizend gulden minder aan inkomsten”, zo verklaart een van de leden van Koaba. De minister van Economische Ontwikkeling was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @CI en Victor: geen import en verplichte afname van lokale boeren willen jullie niet. Dit gaat je namelijk geld kosten, de producten worden immers duurder, het zal van slechtere kwaliteit zijn en er zal af en toe iets niet voorradig zijn.

    Als je als ondernemer niet kunt concurreren ben je verkeerd bezig. Als jij als boer je paprika die je hier op Curacao teelt niet goedkoper aan kunt bieden dan de paprika van de boer uit de Dominicaanse Republiek, dan doe je toch werkelijk iets verkeerd.

  2. Produceren is 1, maar het daarna afhandelen is een 2e punt en dat heeft men nog niet helemaal door.

    Het opzetten van een cooperatie lijkt me geen overbodige luxe oftewel ga eens rond de tafel zitten, zet een kwaliteitstandaard op, kom met een keurmerk en zet het product netjes in de markt. Dan komt het vanzelf goed.

  3. zolang men geen kwaliteit kan produceren tegen een betaalbare prijs hebben ze absoluut geen recht van spreken–En dat is nu het geval
    Dat VIEZE spul van vele telers is niet interessant–terwijl er ook bij zitten die goed laten zien hoe het wel moet.
    De Luie lakse houding van altijd maar protectie en iedereen moet maar gedwongen worden mag niet eens plaats vinden.
    En Supers dwingen tot lokale afname??zijn jullie achterlijk–iedereen is een vrij ondernemer en wij als konsumenten hebben ook het recht om zelf te kiezen. Ik ben zelf van de week nog Komkomers tegen gekomen die VEEL mooier en lekerder zijn dan die import-en heb ook meteen gekocht.

  4. De oplossing is om te investeren in curacao en het bouwland te plaatsen en GEEN groenten te importeren. INVESTEREN IN CURACAO IN LANDBOUW is de OPLOSSING. Waarom niet investeren in curacao?

    meer import is NIET de oplossing

  5. De MEO heeft duidelijk wat uit te leggen, maar zou bij inkoop gewoon geen wet gesteld kunnen worden hoe lokale landbouw afname door supermarkets geregeld kan worden? Inplaats van landbouw te stimuleren is het meer hoe gaan we het verder afbreken, foei foei ook naar de supermarkets toe. Gun de lokale landbouwers een inkomen, zeker als er genoeg aanbod is!

  6. De lokale tuinders dienen er eerst maar eens voor te zorgen dat zij ook kwaliteit leveren. Kleine verschrompelde paprika’s en komkommers die zo droog als hooi zijn worden toch niet gekocht. Veel te vroeg op de markt gebracht waardoor het product nog lang niet voor verkoop en consumptie geschikt is.
    Voor een goede kwaliteit kan ook een betere prijs gevraagd worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties