AD | ‘Zaak tegen Ansary doorgezet’

Ontmoeting Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) directeur Traa met Ennia-baas was op verzoek minister Geerlings van Sint Maarten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De aansprakelijkheidsprocedure zal worden doorgezet, laat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een zaterdagavond uitgestuurde persverklaring officieel weten. ,,In het belang van de polishouders.”

Het gaat om de rechtszaak die Ennia, de verzekeringsmaatschappij die in verband met de noodregeling onder bestuur en verantwoordelijkheid valt van de CBCS, heeft aangespannen tegen eigenaar Parman International, aandeelhouder Hushang Ansary en zijn dochter Nina Ansary en de ex-directeuren Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn.

De CBCS deed hierover eerder nog geen mededelingen, maar het Antilliaans Dagblad berichtte er een week geleden over onder de kop ‘Megazaak tegen Ansary’. Met het persbericht wordt de rechtsprocedure formeel bevestigd.
De reden echter dat de Centrale Bank een communiqué uitstuurde, heeft te maken met een ander bericht dat al in de media was, namelijk dat op dezelfde dag dat de rechtszaak aanhangig werd gemaakt er in Miami een bijeenkomst was van Bob Traa, interim-president van CBCS, met Ansary.

Dat zorgde voor verwarring en onzekerheid onder polishouders, Ennia-personeel en het algemene publiek. Reden voor deze krant om een serie vragen te stellen aan CBCS, die afgelopen weekeinde werden beantwoord.

Over die bijeenkomst stelt het persbericht: ,,De president ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Bob Traa, heeft vorige week, op verzoek van de minister van Financiën van Sint Maarten Perry Geerlings, een kennismakingsontmoeting bijgewoond met Hushang Ansary van de Parman Group.”

Het Antilliaans Dagblad meldde dinsdag 15 oktober dat hierbij ook vertrouwelingen van Ansary aanwezig waren en dat, in tegenstelling tot Geerlings van Sint Maarten, zijn collega-minister van Financiën van Curaçao Kenneth Gijsbertha ontbrak. Ook waren er geen advocaten van de CBCS bij de bespreking met Ansary in Miami.

,,De CBCS is de Centrale Bank van twee landen in de monetaire unie en dient als zodanig twee overheden, twee ministers van Financiën en twee economieën. Indien één van de ministers een beroep doet op de CBCS kan de CBCS hier gehoor aan geven”, meldt het persbericht.

De ontmoeting in Miami vond plaats tijdens een stop-over naar de jaarvergadering van het IMF (Internationaal Monetaire Fonds) en de Wereld Bank in Washington DC, legt het communiqué verder uit. ,,Er zijn tijdens deze ontmoeting geen afspraken gemaakt of toezeggingen gedaan. Dit was ook geenszins de insteek van de ontmoeting.” Aldus persbericht nr. 2019-042 van de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 Reacties op “AD | ‘Zaak tegen Ansary doorgezet’

 1. Mag ik ook wat zeggen?

  De CBCS met Etienne Ys als presidente van de RvC die zelf ook riant aan de Ennia verdiend heeft als consultant van Ansary heeft alle schijn van belangenverstrengeling tegen zich. Gilbert Martina, alweer een Martina Maffia Clan lid die buiten schot blijft.

 2. Curacao revisited

  @Henk1 : het feit dat Gilbert Martina (die 13 jaar verantwoordelijk is geweest voor ENNIA) niet in de aanklacht voorkomt, laat zien dat dit gewoon een politiek proces is waarbij CBCS wil afkomen van enkele vervelende bestuurders maar andere mensen (Martina, Curiel, Saleh, de accountants) de dans laat ontspringen. Bij ENNIA gaat niets veranderen en bij CBCS ook niet, en dat is voor Curacao heel slecht

 3. En ondertussen gaat ENNIA door met het aantrekken van pensioencontracten en krijgen ze toch bedrijven toch nog zo gek.
  Een aantal jaren is een actuaris vertrokken omdat hij de jaarrekening niet wilde tekenen. Accountants, nu, zijn verantwoordelijk voor de 2 pagina’s die in de krant hoort te komen. Martina heeft op het juiste moment de kuierlatten genomen, dankzij de andere Martina die nu thuis zit. Dus mogen we ons nu afvragen, wat gebeurt er eigenlijk bij ENNIA.

 4. Curacao revisited

  @Ruben: klopt, vanuit CBCS is het opvallend stil als het gaat over het updaten van de regelgeving. Na 2008 was er in de westerse landen meer governance, risk management, Dodd Frank act, ring fencing, en op Curacao gebeurt weer eens helemaal niets. CBCS besteedt zijn tijd liever aan het voeren van dure processen uiteraard op kosten van onze gemeenschap

 5. Traa lijkt een eigen spelletje te spelen binnen de CBCS, wie is deze man? Nooit van gehoord?
  Traa heeft altijd, als legio andere, bij het IMF de country analyses uitgevoerd en ja dat is natuurlijk HEEL wat voor die eilanden. Maar binnen het IMF heeft hij nooit carrière gemaakt, nou dat zegt al genoeg! Hij is niet eens door Nederland daar, tijdens zijn lange loopbaan bij het IMF, als bewindvoerder benoemd.
  Het blijkt maar weer dat op die eilanden deze man het weer ver heeft kunnen schoppen en daar lekker aan vast gaat blijven houden. Mooie aanvulling op z’n pensioen.

 6. Curacao revisited

  het lijkt er alle schijn van dat AD de spreekbuis van CBCS en ENNIA vormt. Waarom vraagt AD niet wanneer de jaarrekeningen beschikbaar zijn, wat het plan B is als Ansary niet betaalt, en of men de Balkenende norm wil gaan invoeren bij beide CBCS en ENNIA?

 7. Zolang er politiek, zakelijk en moreel zwaar besmette figuren zitten in zowel de directie als de RvC van de CBCS zal dit het vertrouwen schaden en de schijn van belangenverstrengeling alleen maar vergroten.

 8. Het Antilliaans Dagblad meldde dinsdag 15 oktober dat hierbij ook vertrouwelingen van Ansary aanwezig waren en dat, in tegenstelling tot Geerlings van Sint Maarten, zijn collega-minister van Financiën van Curaçao Kenneth Gijsbertha ontbrak. Ook waren er geen advocaten van de CBCS bij de bespreking met Ansary in Miami.

  ??? Gijsbertha die niet op reisje gaat?

 9. Op verzoek van de Minfin??? Hoe bestaat het dat een Minister zich laat gebruiken in een proces waar honderden zoniet duizenden polishouders benadeeld zijn. Verbazingwekkend dat de CBCS aan tafel gaat met een verdachte in een proces dat zij zelf gestart zijn????? Mogelijk speelt Ys hier ook een rol. Die moet als vroegere adviseur van Ansary uit de CBCS want hij kan niet onafhankelijk zijn.Van Traa maakt hier een enorme fout.

 10. Curacao revisited

  “De aansprakelijkheidsprocedure zal worden doorgezet, laat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een zaterdagavond uitgestuurde persverklaring officieel weten. ,,In het belang van de polishouders.””
  Deze procedure wordt doorgezet IN HET BELANG VAN CBCS. Als Ansary niet bijstort daalt solvabiliteits ratio van ENNIA tot rond de 50% wat betekent dat er voor iedere gulden beloofd pensioen maar 50 cent beschikbaar is: hoe gaat CBCS aan het publiek uitleggen dat men jaren heeft toegekeken zonder in te grijpen? Na Giro, Rene Romer’s bank (ACU?) grijpt CBCS weer te laat en halfslachtig in en wordt dit een politiek proces waarbij enkele mensen geofferd worden zodat CBCS de dans kan omspringen.
  Zou van Traa ook eens aan kunnen geven wat CBCS structureel gaat veranderen aan hun beleid, toezicht en waardeloos personeel zodat dit soort rampen in de toekomst voorkomen gaan worden???

 11. “Rechtszaak aangespannen tegen Hushang Ansary, dochter Nina Ansary + ex-directeuren Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn”.

  Hopelijk gaat hier een stevige presedent werking vanuit en wordt er voortaan krachtiger opgetreden tegen directie- en RvC leden die tot nu toe met teveel ( golden handshakes) wegkwamen.

  Hebben ze het hier over dezelfde swingende Gijsbert ,die in één adem genoemd werd met Basje (Ella sufrió mucho bajo sus manos sueltas) van het beruchte “lijstje van Lastiwz ( art. van 10 sept 2019, “Strenger optreden tegen statenleden”?)

  En what about RvC leden zoals Jaime Mercelino Saleh? Berucht om zijn frequente gang naar de blijde “grasvlakte” van Curaçao in zijn jonge jaren. Worden deze brave en keurige heertjes op Curaçao nooit ter verantwoording geroepen voor?

 12. Kan niet wachten tot hoerenloper Ralph Palm de bak indraait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *