30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Zonnepark in vrije zone

HomeMediaAD | Zonnepark in vrije zone
E-zone Koningsplein haven zonnepanelen | Jeu Olimpio

Willemstad – De zonnepanelen van de zonne-energiecentrale van Aqualectra zullen grotendeels op de daken van de loodsen van de Vrije Zone bij Nieuwe Haven worden geïnstalleerd.

Dat zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO) desgevraagd. Daarnaast komen er panelen op de gebouwen van het nutsbedrijf zelf die in de toekomst geconcentreerd liggen rond de Dokweg.

In december vorig jaar werd de aanbesteding voor de bouw van de zonne-energiecentrale afgesloten en in januari zou een selectie van maximaal tien leveranciers van zonnepanelen naar het eiland komen om de daken te inspecteren. De aanbestedingsprocedure is uitbesteed aan DNV GL, een van de grootste certificatie-instellingen ter wereld, ook wel bekend als Kema Laboratories. Volgens minister Martina is de evaluatie van de geselecteerde partijen in de laatste fase en zal binnenkort de keuze worden gemaakt voor de meest geschikte partij die heeft ingeschreven, de ‘preferred bidder’.

Het gaat om de installatie en het onderhoud van een zonnepark van zo’n 10.000 tot 15.000 vierkante meter, ofwel ongeveer 40.000 zonnepanelen. Curaçao Industrial & International Trade Development Company (Curinde) beheert de vrije zones bij de haven en de luchthaven en het Industriepark Brievengat. De ‘Economische Zone Haven’, zoals het gebied op de website van Curinde wordt aangeduid is ‘een omheind bedrijfspark met een oppervlakte van 23 hectare vlak bij de Curaçaose containerhaven’. ,,Het bezette oppervlak is bijna honderdduizend (91.000) vierkante meter. Op dit moment zijn er meer dan 100 handelaren in de zone actief.”

Minister Martina kan niet zeggen welke afspraken zijn gemaakt tussen Aqualectra, Curinde en de zonnepanelenfabrikant die de opdracht gaat uitvoeren. December vorig jaar zei Aqualectra-directeur Darick Jonis in gesprek met het Antilliaans Dagblad dat het nutsbedrijf de daken zou huren voor een prijs per vierkante meter. ,,De huur dient als vergoeding voor het risico van schade aan daken in geval van een calamiteit”, zei Jonis destijds.

Met de beschikbare capaciteit aan zonne-energie zal het verbruik van fossiele brandstof door Aqualectra afnemen. De stroom die via de zonnepanelen wordt opgewekt, zal direct aan het net worden geleverd. In de toekomst zal Aqualectra ook energie opslaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. Geachte heer Belg, Het is geen Nederland of Europa hier.

    Bedrijven en Particulieren kunnen geen OB terug vragen en Curaçao kent geen verrekening stelsel, Wel kan je vooraf een OB ontheffing aanvragen en dan OB vrije import doen. Maar dat is alleen bij wederverkoop door bedrijven of bij bepaalde afspraken onder meer met grote investeringen. Bouwen van hotels en zo.
    Wat wel in dit specifieke geval wel mee kan spelen is dat als het binnen de free zone blijft dan is er geen import en dus ook geen import heffing en OB. Maar de installatie daar geeft wel weer een product dat als je het buiten de zone brengt eigenlijk wel weer onder import valt. Ik ben benieuwd hoe ze import van stroom gaan belasten en of regelen. Misschien is het alleen voor lokaal gebruik voor de airco’s van de lokale kantoortjes. Het lijkt me een beetje overtrokken er i veel leegstand nu. Dus het rendement moet ergens anders uit komen. En anders moet er een project deal worden gemaakt maar dat geeft wel rechtsongelijkheid… Dus moet het door het parlement. Interessant verhaal. veelal zijn dit soort Project ideeën ook een manier om veel onderzoek te doen met flinke commissies die vervolgens overal heen moeten vliegen om het e bekijken. er zijn ettelijke miljoenen uitgegeven aan onderzoek naar winbare olie en gas velden in de omgeving van Curaçao. terwijl een beetje geoloog je zo kan vertellen dat er niks is. zi er wel iets dan is dat kilometers diep.. en als die Arabieren nu zich suf puzzelen over andere inkomsten bronnen en geldverspilling resoluut aan het aanpakken zijn.. tja. Wat moet ik nog meer er over zeggen.

    Het is geen Nederland of Europa hier. Misschien verwar je dingen met Bonaire, Statica en Saba. Curaçao heeft net als Aruba een soort status aparte heeft globale Nederlandse wetten met een Nederlandse hoge raad maar heel veel andere dingen en zeker de belasting regels zijn echt anders hier en hebben niks met Nederland of Europa te maken.
    Zoals ik al schreef van die 6% meer of minder wordt je niet rijk en het heeft nauwelijks rendement invloed. De andere factoren wel en de veel hogere temperaturen laten zonnepanelen toch al meer dan 35% minder werken. Het blijft gewoon niet rendabel eigenlijk. Of je moet het heel anders inrichten. Maar het niveau van de overheid gaat hier echt niet zover.

  2. @Locurito

    U heeft niet goed gelezen, ik meldde namelijk dat
    Het BTW-bedrag van de aanschaf van solarpanels teruggevraagd kan worden aan de NL belastingen, evenals in Belgie evenals in vele andere Europese landen. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het EH.
    Goed lezen is essentieel.

  3. @ Locurito: thorium, daar zeg je het. De rest is allemaal lapwerk, waar we ons voorlopig mee moeten behelpen.
    Ondertussen gaat de prijs van gas en olie nog steeds naar beneden, dank zij shale en fracking en tot groot verdriet van OPEC.

  4. @Sr. Belg…. In Frankrijk hadden ze een Zonnekoning..
    De OB of BTW Op curacao is 6%… Geen 19%
    Echter de de belangrijkste kosten, transport en import heffingen komen eerst.
    Dus die dingen moeten geïmporteerd worden uit de USA of als je het risico aandurft en garantie problemen geen issue vind direct uit China of via een tussenstap uit Panama.. Het Curacao volume is veel te weinig om groot in te kopen. En garantie is duur.
    Dus… die dingen zijn behoorlijk prijzig. de initiële lol was dat je het overschot overdag kon terug leveren aan Aqua Electra. Wat natuurlijk eigenlijk nergens op slaat. Want overdag ben je aan het werk.. en staat de airco uit. Maar op het werk aan is de redenatie. Dus je draait alleen voor de koelkast. Op die manier creëer je dus privé energie centraletjes.
    Dat is hartstikke leuk dacht Aqua Electra, maar ja daar hebben ze ook nooit geleerd verder dan hun xxx (en nee het is niet neus) te denken en ze kwamen er natuurlijk al snel achter dat je er zonder opslag eigenlijk niks aan hebt. Want…. s ´avonds en s ´nachts als de grote zaak airco´s uit gaan wel al die thuis aircootjes weer aan en de koelkast gaat veel vaker open… dus dan moet je ook die capaciteit hebben. En daar zit nu het probleem. Als klein eilandje schiet je er dan niks mee op. Je kan niet even terug schakelen op de kabel uit Venezuela. Zoals in Europa wel kan. Daar kan je schuiven met capaciteit.
    Hier totaal niet. Ja ze schuiven wel… Een klein storinkje en de wind weg valt dan worden meteen hele bario’s uit geschoven…
    Het meest rendabele is gewoon een eigen low sound diesel generator. Maar… dat vinden ze weer niet goed d heren van Aqua Electra. Terwijl ze er zelf een hele rij van hadden, gehuurd nog wel ook.… Met verlengde schoorsteentjes want anders kon je in de hotel zone weer niet meer ademen.
    Het belangrijkste item is dat Aqua Electra en de centrales buitenlands bezit zijn. En die moeten stevige winst maken. Ook de wind molens zijn buitenlands bezit. De kosten voor stroom moeten wel hoog blijven want anders is het rendement weg.
    En met alle respect voor goede milieu bedoelingen en green thinking het hele verhaal is eigenlijk nu gewoon niet rendabel zonder een grootschalige goedkope opslag. Nu draait het op hoge subsidies om een markt en research te creëren. Dat is wederom leuk voor Europa maar wederom voor een piep klein eilandje geen optie.
    Waterstof of een hele grote bak met water op 50 meter hoogte. Net als elektrische auto’s het is een mooi concept maar het vereist nog heel veel verbeteringen. Niet alleen in de brandstof cellen maar ook het rendement van de zone panelen en bijvoorbeeld de gevoeligheid voor temperatuur. In Europa zijn ze perfect om warm water ook te maken maar hier. is dat net weer omgekeerd. En ja dat kan. Het slimste idee is eigenlijk de water bak te gebruiken als koel reservoir. Dus je laat je aircootje de hele dag op top vermogen draaien op zone energie en je koelt daarmee het water in de water bak onder je slaapkamer en tevens verwarm je wat water voor de shower. Zodra je thuis bent dan switch je je de pomp om. Maar je kan het ook gebruiken om het water van een stoom turbine voor te verwarmen. En plaats een berg van die panelen rond of boven op het afdakje van je energie centrale.
    Dit hele verhaal kan echte dramatisch veranderen als thorium reactors het gaan winnen van de noodzaak om plutonium voor bommen te maken. Of als de ITER reactor echt werkt. De reden dat ze in het midden oosten enorm veel haast maken met het creëren van alternatieve inkomsten dan uit olie is niet zo maar. En dat is echt niet omdat ze bang zijn voor de komst van rendabelere zonnepanelen.
    Waarom we nu in de Freezone op het dak panelen moeten zetten is energie technisch heel apart te noemen is de lengte van vooruit kijken daar in de factor Of is het de aanbesteding en of de verhuur van die daken. Zou daar het echte “rendement” in zitten…. Wie zegt het hardop. We blijven lachen op het rotsje.

  5. @Marlon

    Ooit stilgestaan bij de uitstekende rij- en parkeer vaardigheden van onze autobestuurders? Dan is boven op een loods toch echt de juiste oplossing.

  6. In NL (België eveneens) betaal je wel solartax maar door een uitspraak van het Europese Hof kun je de BTW van de aanschaf bij de belastingdienst terugvorderen.
    Dat zal op C ongetwijfeld ook moeten gelden.

  7. Waarom niet op een grote parkeerplaats net als op Aruba.
    Dan heb je twee vliegen in een klap.
    Het dient voor energie en voor verkoeling van de autos beneden.
    ik denk aan de Waaigat, Sambiel, airport etc.
    Dan hoef ook geen dak te beklimmen om bij de panelen te komen, want die zijn redelijk laag bij de grond.

  8. We hebben gigantisch veel vrije ruimte een heel windmolenpark met infratructuur beschikbaar maar we gaan zonne panelen plaatsen op daken ??
    Die daken van die loodsen zijn hardstikke hoog en van dunne dakplaten. En dw meeste staan haaks op de zon
    En die daken worden “gehuurd” een hele interessante constructie..
    Zonne energie is alleen rendabel met stevige subsidies en jE moet opslag hebben. Want anders heb je nog steeds dezelfde net capaciteit nodig voor als er geen zon is. Het enige is dat curacao zo.n beetje het duurste stroomnet ter wereld heeft. Dus dan reken je je zelf al snel Rijk.
    Met dit “project” hou je die peperdure stroom lekker instand. Maar ik denk t draait meer om t verhuur gedeelte van de daken.

  9. @ Rik, dat is heel optimistisch, die 10 uur per dag 80%. Ten eerste zijn er wolken, en wel meer dan 44% per dag. Een wolk houdt meer dan 50% tegen; diffuus licht werkt lang niet zo krachtig als direct zonlicht. Dat haalt het rendement al zo 1/2×44 = minstens 22% naar beneden.
    Ik denk dat Aqualectra weer eens heel optimistisch rekent.

  10. 40.000 panelen. meestal rond de 250w elk dan heeft dit een top productie van 10 mega watt.

    Ik verwacht dat de panelen ong. 10 uur per dag op 80% kunnen werken dan produceerd dat dus..

    10mw x 80% = 8mw

    8mw * 10 uur = 10 mw/h per dag = 10.000 kw/h per dag.

  11. Wie helemaal zelfvoorzienend is qua stroom betaalt niks! Maar wil je En-En, en zekerheid dan moet je hiervoor betalen. De zon gaat nog steeds voor niets op. Boeboei van Rooi Santu betaalt ook niks omdat hij met de zon opstaat en naar bed gaat. Boeboei heeft dus geen meterkast!

  12. @Mike, dat is onzin! Als je af en toe gebruik maakt van het infrastructuur van het netwerk moet je betalen, in Nederland is dat ook zo. Wil helemaal niets betalen, zorg dan dat je ook geen meterkast hebt!

  13. Opp voor panelen wordt gehuurd van de bedrijven. De bedrijven betalen evenveel aan Solartax, immers zijn hebben de panelen op het dak. Huurbedrag + Solartax = 0. Creatief boekhouden?

  14. Nu hopen dat Aquaelectra zelf ook de Solartax moet betalen. Immers elke burger en bedrijf op Curaçao met zonnepanelen moet deze heffing betalen, dus Aquaelectra ook!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties