28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Zorgen om Curacao

HomeMediaAD | Zorgen om Curacao
Prof Gradus is voorzitter Colleges financieel toezicht

Willemstad – Toezichthouder Cft maakt zich in verband met de financiën van Curaçao ‘zorgen’ over het realisatiebeeld tot en met het derde kwartaal. ,,De overheidsfinanciën laat een verdere verslechtering zien.”

Het College financieel toezicht wil, amper een ruime maand voor de jaarwisseling, binnen twee weken concrete en uitgewerkte plannen voor actie zien.

Waar bij het resultaat tot en met het tweede kwartaal (eind juni) nog sprake was van een voorlopig tekort op de gewone dienst van 31,7 miljoen gulden is het voorlopig tekort tot en met september toegenomen tot 57 miljoen.
Daar komt nog een bedrag van 50,2 miljoen bij voor reeds aangegane verplichtingen, ofwel de nog te materialiseren lasten. Dit resulteert in een voorlopig tekort van 107,2 miljoen.

In de derde Uitvoeringsrapportage van financiën worden voor het oplossen van dit tekort twee stelposten van in totaal 102,5 miljoen opgevoerd. Namelijk, zoals het Antilliaans Dagblad eerder berichtte: 52,5 miljoen door verlaging van de lasten en 50 miljoen aan extra te verwachten belastingontvangsten.

Het College vindt de toelichting gegeven in de derde Uitvoeringsrapportage van deze twee stelposten ‘te summier’ en heeft ‘op dit moment onvoldoende vertrouwen’ in de realiseerbaarheid en het realiteitsgehalte ervan.

In de reactie op de tweede rapportage, eind augustus, heeft het Cft minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën geadviseerd om concrete maatregelen te nemen om de tegenvallende belastingopbrengsten tegen te gaan en een verplichtingenstop in te voeren om de lasten terug te dringen. Medio november heeft de ministerraad alsnog tot zo’n verplichtingenstop besloten.

Dat merkt Cft-voorzitter Raymond Gradus ook op: ,,Het advies van het Cft ten aanzien van de verplichtingenstop is destijds niet opgevolgd. Per 15 november is alsnog een verplichtingenstop ingevoerd. Echter gezien er nog slechts zes weken tot het einde van het jaar resteren, verwacht het Cft niet dat dit het nodige effect zal sorteren.”

Het College vraagt bij minister Gijsbertha ook aandacht voor transacties die in de administratie nog niet zijn vastgelegd als een verplichting, maar waarvoor wel opdrachten zijn verstrekt of reeds levering heeft plaatsgevonden. ,,Indien dergelijke transacties niet tijdig in beeld worden gebracht kan bij de jaarafsluiting blijken dat het effect van de verplichtingenstop nog beperkter is dan verwacht.”

Nu de haalbaarheid van de uitgaven -en ontvangstenramingen ‘in gevaar komen’, zoals de brief van Gradus het omschrijft, verzoekt het Cft de minister ‘om uiterlijk binnen veertien dagen naar een concrete uitwerking van de bovengenoemde stelposten waaruit blijkt of een sluitende gewone dienst voor 2017 nog realistisch en haalbaar is of anders aan te geven hoe het tekort op de gewone dienst van 2017 in 2018 gecompenseerd zal worden’.

Bron: Antilliaans Dagblad

21 reacties

  1. Economie is als een ouderwetse stoomtrein. Als er water in de ketel zit en kolen branden, dan werkt het en rijdt de trein. Als de kolen op zijn rijdt de trein nog gewoon verder. Pas na vele tientallen kilometers merkt men dat het langzamer gaat. Om dat weer aan de gang te krijgen is ook weer tijd modig. Simpel verhaal, maar Dushi Korsow bestuurderen hebben toezicht van Nederland nodig om te waarschuwen. “Nos mes por?” Nee dus.

  2. Ik ben geen MFK aanhanger, maar kan met zekerheid zeggen dat de huidige economische malaise niet toegeschreven kan of mag worden aan de MFK. Deze moet toegeschreven worden aan het beleid van PS, PAIS en Sulbaran. De huidige regering neigt hetzelfde te doen, met enig verschil dat PS niet meer van de partij is. Rhuggenaath en Martina waren beide gelinkt aan PAIS en Sulbaran was PAR. Dit maakt MFK of KdNT geen haar beter, maar verwacht niet te veel van de PAR/MAN/PIN coalitie.

  3. AlcaLM Walle moet uit de PAR en de regering gegooid worden.

    Ze presenteert zich als de reincarnatie van moeder Theresa, maar heeft zich tot als een schaamteloze profiteur ontpopt.

    Alleen de KLM is blij met haar. Als ze zo graag vliegt, kan ze misschien bij hen stewardess worden.

  4. Curacao moet zich qua economie niet langer vergelijken met de ontwikkelde wereld, Haiti of Venezuela is een betere maatstaf. Wat de MKF maffia sinds 10/10 (tot dusver straffeloos) heeft verduisterd en kapot gemaakt heeft valt niet in 1 jaar te repareren, het zal zeker vijf jaar hard werken van iedereen kosten voordat investeerders en de rest van de wereld het vertrouwen weer terug hebben gevonden. Dat zie ik eigenlijk niet zo snel gebeuren. Eerst zullen ook nog eens alle overblijfselen en hun ook op dit forum actieve trollen definitief moeten worden opgeruimd. We zullen dus waarschijnlijk nog veel dieper zakken voordat de weg omhoog weer zal kunnen worden gevonden. Helaas is het niet anders.

  5. @Pukkie, als je denkt dat ze daarvoor die snoepreisjes maken beschouw ik dat als onnozel. Niet dat ik denk dat dit echt het probleem is – maar het helpt wel. En we zijn ongeveer het enige eiland waar het toerisme achteruit gaat. De wereldconjunctuur gaat omhoog; wij niet.

  6. Alle responders gaan er van uit dat de persoonlijke gewoonten van ministers de oorzaak zijn van geldgebrek. De oorzaak is de teruglopende economie. Oorzaken wereldwijd genoeg, maar het gebrek aan initiatief en een groot en log ambtelijk apparaat maken het voor investeerders op Curacao niet gemakkelijk. Tel dat op bij de onzekere politieke situatie, waarbij veroordeelde misdadigers in het parlement zitten. Daarnaast vindt de meerderheid van de bevolking dat oude schoenen moeten worden opgelapt (Isla) terwijl de kansen voor de toekomst onbenut worden gelaten. Als ministers in het buitenland gaan kijken hoe men het daar oplost, moet dat worden toegejuicht in plaats van afgebroken.

  7. Jammer genoeg zijn er mensen die denken, het zijn onze vijanden die ons blijven bespotten naar hun welgevallen. Blijkbaar kan je in dit land geen kritiek op deze regering hebben, zonder van MFK sympathieën te worden beschuldigd.

  8. @Sander, je hebt beslist een punt, maar wat hebben ze dan wél bereikt? Bitter weinig, behalve alweer een tekort van over de 100 millioen.
    @Curaçao Independiente, je deed me groot genoegen met de tikfout ‘voorTUIGang’.

  9. Niemand wil een mafia (MFK) en proleten (KdnT) regering, maar de manier waarop er door de nieuwe coalitie gemeenschapsgeld over de balk wordt gegooid is tenhemelschreiend.

    Tante snoepreis, AlcaLM Walle, maakt het het bontst maar benoemingen van familieleden door Gijsbertha en Leito is ook schandalig.

    En dan geeft Leito nog als motivatie dat deze benoemingen ‘gebruikelijk zijn op het eiland. Wat een k*twijf!

  10. We moeten niet verwachten dat deze regering na deze korte periode al alle problemen heeft kunnen oplossen.
    het lijkt of de reacties hieronder dit verwachten en terug willen naar een MFK/KDNT/PS regering…
    men vergeet dat deze maffia club 6 jaar bezig is geweest dit land leeg te roven.
    alle problemen waar we nu mee te maken hebben zijn toen ontstaan.
    die zijn niet in 2 of 3 jaartjes opgelost…
    neemt niet weg dat de dienstreisjes aan banden gelegd dienen te worden en als er gereisd moet worden, dan zo goedkoop mogelijk.
    je kunt het niet maken om 5 sterren te reizen terwijl een groot deel van hun volk gewoon honger hebben>>>

  11. Hoorde AlcaLM Walle vanmorgen op Radio Hoyer zeggen dat er wel geld is maar dat het verkeerd besteed wordt.

    Heeft ze helemaal gelijk in, want haar talloze snoepreizen (KLM business class, 5 sterren hotels en mega daggeldvergoedingen) hadden beter aan het onderwijs kunnen worden besteed.

    Het wordt tijd dat Ruggenaath haar tot de orde roept, maar Ruggenaath zelf zit ook meer in Amsterdam en New York dan in Willemstad.

  12. Niemand met zowel de vakkundigheid als enige vorm van integriteit stapt in de politiek. De combinatie tussen die twee is van groot belang; soms is er voldoende kennis, maar heerst eigen voordeel of men denkt dat ze goed bezig zijn, maar worden domweg aangestuurd. Sinds 10-10-10 is er alleen sprake van slecht, slechter en slechts. Er is geen beter. MDPT, Insel Air, video camera’s, Parlatino, gratis onderwijs, ga zo maar door, is allemaal geld verspilling. Het hele ambtenaren apparaat zit vol met onbekwame vriendjes, driedubbele pensioenen, consultancy fees, etc. De eerlijke belastingbetaler is de melkkoe. De overheid kan amper normaal belasting innen. Er is geen beleid en geen visie. Eis een dividend uitkering van onze monopolistische overheid nv’s! Daar is makkelijk 100 tot 200 miljoen uit te halen. Maar nee, Aqualectra gaat een nieuw hoofdkantoor bouwen, Curoil gaat meer opslag aanschaffen, CPA gaat ergens ontwikkelen, en zo gaan we door. Waarom zijn die monopolisten er dan? Om eigen koninkrijken te onderhouden, waar corruptie hoogtij viert? Onze politiek is niet waardig.

  13. Ik begin de indruk te krijgen dat CFT een wassen neus is, alweer een toezicht organisatie die wel kan blaffen(alleen signaleren en adviseren) maar geen tanden heeft om te bijten (daadwerkelijk met oplossing komen, toepassen en voortuigang boeken met de financiele boekhouding van land Curaçao). HIernaast moet alweer herkend worden dat met de verschillende wisseling van wacht na 10-10-10 allemaal goed voor hunzelf en eigen kring hebben verzorgt, want men weet nooit tot wanneer ze op de stoel zitten. Oplossing nee, dat heeft de huidige 8e kabinet ook niet, ja ze waren goed om de andere kabineten zwart te maken maar zijn geen enkel cent meer waard gebleken. Ben benieuwd hoelang ze nog zullen zitten wanneer de geld op is! Wanneer er niets meer te halen of uit te delen is ……

  14. @Plasje zegt, de parlementiers van de coalitie zijn meer in het buitenland dan dat ze in de staten zitten, nu ik kom er regelmatig en mis alleen de losers van de MFK,PS,KdNT en Moses, zie alleen maar PAR.MAN.PIN leden in de staten zitten, trouwens ministers op curacrim moeten lekker corrupt zijn anders tellen ze niet mee, Gerrit de Raaf, Jamaloodin en Hakim zijn het grootste voorbeeld geweest, Gerrit lande alleen op Curacrim als tussen stop en om te pissen en te schijten.

  15. Acel, vergeet PIN voorzitter Alvin Daal niet die net als AlcaLM Walle er lustig op los snoepreist, als consultant.

    En in elke organisatie waar hij binnenkomt plaatst Alvin Daal in no time een leger aartsluie totaal onbekwame vriendjes, zoals bij Bureau Post en Telecom en de Politie, alle werving en selectieprocedures op schandalige wijze omzeilend want zijn vriendjes zijn nog niet geschikt om boodschappen in te pakken bij Mangusa.

  16. Onlangs is Camelia Römer, met aanhang, gesignaleerd op Hato op weg met de KLM naar Schiphol. Dus wat ericlaplas schrijft klopt niet helemaal en misschien wel helemaal niet.

  17. Het stopzetten van het plaatsen van familieleden bij de overheid (Gijsbertha gaf zijn dochter een riant betaald baantje. Leito haar zus zelfs 2 baantjes) bovenop een reisverbod voor AlcaLM Walle (die ten laste van de staatskas zelfs een ku(ns)t expositie in Barbados bezocht) betekent ook een flinke verlaging van het begrotingstekort.

  18. Ander woordgebruik voor mij maar ik kan niet anders dan het met @Clapas eens zijn.Ik merk het binnen mijn eigen bedrijf zonder er verder op in te gaan, maar wel na 18 jr met een dilemma rond te lopen blijven of naar Aruba te gaan.
    December wordt de maand vd waarheid voor ons.
    Men heeft zich de eigen das omgedaan, uiterst jammer.

  19. “Zorgen om Curacao”? Wie maakt zich eigenlijk zorgen? Niet de regering die reist lustig op los. Ik heb begrepen dat 12 parlementariërs plus de griffier op een gegeven moment in het buitenland waren.

    De ministers zijn ook met alles bezig behalve waar ze voor betaald worden, de minister van financiën is te dom om te poepen en elke keer als zijn ploeg New York Yankees thuis speelt moet hij toevallig naar New York, De minister van economische zaken heeft geen enkel idee hoe hij investeerders moet aantrekken, de minister van sociale zaken houdt van klussen dus die werkt liever aan zijn huis en tuin. Alcala Walle blijft maar roepen wat haar voorganger fout heeft gedaan om de aandacht af te leiden en intussen zit ze liever in het vliegtuig dan in haar werkkamer.

    De enige twee ministers die niet van het ministerraad mogen reizen zijn Camelia Römer en Jesus Leito. Blijkbaar hebben de twee dames door hun leeftijd hun sluitspier niet onder controle en het is een beetje gênant als je als minister in een select gezelschap in het buitenland ku.tscheten zit te laten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties