ADC mag gevaarlijke bacteriën transporteren

Marjella Lanns

Marjella Lanns


VREDENBERG — Het nationaal laboratorium ADC is met het behalen van de certificering voor Biorisk Management en voor Transport of Infectious Substances bevoegd om gevaarlijk biochemisch materiaal – zoals bacteriën en virussen – per vliegtuig naar andere laboratoria te verzenden voor tests.

Het ADC heeft de certificering in huis sinds haar laboratoriumtechnicus Marjella Lanns eerder deze maand een intensieve workshop van de Pan-American Health Organization (Paho) op Aruba met succes afsloot.

Categorie A
Laboratoriumtechnici van onder andere Aruba, Bonaire, Saba, St. Eustatius, St. Maarten en Curaçao namen deel aan de workshop, die bestond uit theorie en praktijk van de twee genoemde onderwerpen.

“In categorie A gaat het bijvoorbeeld om bacteriën die je zelf hebt gekweekt, maar die je voor verder onderzoek naar het buitenland stuurt”,

legt Lanns uit.

“Er gelden zeer strikte eisen voor zulke transporten.”

Alleen het ADC heeft alle zeven laboratoriumdisciplines die op Curaçao beschikbaar zijn, in huis.
Alle andere lokale laboratoria bieden diensten aan in slechts één en dezelfde discipline.
Toch zijn er zeldzame of bijzondere tests die het ADC door andere laboratoria laat doen.
Zo kan het ADC vaststellen of iemand tuberculose heeft.
Maar voor de resistentietoets – om te zien tegen welke antibiotica deze tuberculose bij deze specifieke patiënt resistent is – stuurt het ADC de bacterie in een kweek op naar een buitenlands laboratorium.

Marjella Lanns haalde de Paho-eis om voor beide onderwerpen een eindscore van minstens 8.0 te behalen glansrijk: de laboratoriumtechnicus slaagde met een 9.6 voor Transport of Infectious Substances en een 10 voor Biorisk Management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *