Afghanistan overweegt herinvoeren steniging

AfghanistanOverspel moet weer als vanouds met steniging worden bestraft, vindt een werkgroep van het Afghaanse ministerie van Justitie.
De werkgroep heeft deze vorm van de doodstraf opgenomen in een reeks voorstellen om het strafrecht te wijzigen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die het voorstel heeft ingezien.

Bron: NU.nl

Advertentie

Getrouwde mensen die betrapt worden op overspel, moeten volgens het voorstel in het openbaar gestenigd worden.
Seks buiten het huwelijk is sowieso niet de bedoeling, maar als beide betrokkenen nog niet met iemand anders zijn getrouwd, kan worden volstaan met honderd zweepslagen.

HRW noemde het maandag schokkend dat twaalf jaar nadat de fundamentalistische Taliban van de macht werden verdreven serieus over herinvoering van steniging wordt gesproken.

De organisatie riep de regering in Kabul op het voorstel resoluut van de hand te wijzen. Ook internationale donoren moeten duidelijk maken dat ze ”geen blanco cheques” uitschrijven, vindt HRW.

Taliban
Afghanistan-stenigenTijdens het bewind van de Taliban, van de tweede helft van de jaren 90 tot de westerse inval in 2001, was steniging een gebruikelijke straf.
Sindsdien komt het incidenteel nog voor buiten het officiële rechtssysteem om.

In 2014 vertrekken de meeste nog aanwezige NAVO-troepen uit Afghanistan en staan de Afghaanse veiligheidsdiensten er grotendeels alleen voor.

De Verenigde Staten willen wel een troepenmacht in het land houden.
Stamoudsten, politici en hoge geestelijken stemden zondag voor een ‘veiligheidspact’ met de VS waarin dat geregeld wordt. President Hamid Karzai moet dat nog ondertekenen.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *