30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Afrekenen maar!

HomeMediaAfrekenen maar!

analyse-01102013Weet u wat de goede voornemens voor 2014 zijn van de overheid in ons Koninkrijk? Neen? Dat zullen we u snel en bekwaam uit de droom helpen. De overheid heeft geld te kort, dat tekort groeit elk jaar en daarom moet iedereen een financieel offer brengen. Na uw offer gaat het beter, ook al maakt u dat misschien niet meer mee en zullen er voortdurend offers gebracht moeten worden. Nederland staat ruimschoots aan kop met schulden én solide en opmerkelijke oplossingen.

Advertentie

Windholding
Ons bestaande monetaire systeem is een fiat of akkoord systeem volgens Remco Schrijvers op de website ‘Money for nothing’. Dit betekent dat geld alleen waarde heeft omdat de overheid dit wettelijk heeft vastgelegd (legal tender). Dit geld heeft nauwelijks intrinsieke waarde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gouden of zilveren munt. Fiat geld ontleent haar waarde aan het idee dat het gebruikt kan worden om financiële verplichtingen te vereffenen. Als de overheid “uitgeeft”, dan wordt een bankrekening gecrediteerd. Deze transactie wordt vereffend bij de centrale bank door de rekening van de overheid bij de centrale bank te debiteren (afschrijven) en de reservebalans van de ontvangende bank bij de centrale bank te crediteren (bijschrijven). Moderne overheden financieren al hun uitgaven door de creatie van reserve balansen voor banken (high powered money). Elke keer als de overheid uitgeeft wordt geld gecreëerd; als de overheid belasting int of obligaties uitgeeft wordt geld vernietigd.

Op het niveau van de centrale bank heeft een “schuld” (liability) een andere betekenis dan de betekenis van schuld (debt) voor de private sector. Reservebalansen en geld in circulatie (een liability voor de centrale bank) zijn namelijk een claim op niets (dat is de essentie van fiat geld). Dus, hoewel dit als een schuld voor de geconsolideerde overheidssector (overheid plus centrale bank) wordt geregistreerd, is het niet een claim op haar bezittingen. Dit in tegenstelling tot een goudstandaard, waarin een schuld van de overheid (het uitgegeven papier/muntgeld en reservebalansen van banken) een claim zijn op goud dat de overheid in bezit heeft. De overheid crediteert (overheidsuitgaven) en debiteert (belastingen) rekeningen op haar geconsolideerde balans, maar die rekeningen zijn geen claim op haar bezittingen. Banken lenen geld uit ook zonder voldoende dekking, zij creëren veel meer geld dan overheden.

Innoveren met deficit spending

Geld is een medium dat ervoor zorgt dat transacties tussen goederen en diensten worden vergemakkelijkt. De waarde van het geld hangt samen met die van de goederen en diensten die zij vertegenwoordigt; met de productiviteit van het land. Dit is de essentiële functie van geld. Om vertrouwen te blijven houden in dit geld, moet de uitgifte ervan onder goed management staan. Een overheid dient het monopolie op de uitgifte van geld te gebruiken ter bevoordeling van degenen die zij vertegenwoordigt. Mismanagement, corruptie en fraude ondermijnen dit principe en kunnen leiden tot het wegvallen van vertrouwen en hyperinflatie. Aan de andere kant kan een verkeerd begrip van de werking van het huidige monetaire systeem echter ook leiden tot verkeerde beslissingen van beleidsmakers”, zegt Schrijvers.

 

Bijstand voor de overheid
De overheidsberichtgeving bij de te verwachten financiële aderlatingen van de burgers is belangrijk, want hoe brengt men een betreurenswaardige bekendmaking overtuigend optimistisch? Pensioenfondsen doen het altijd prima op de voorpagina. Geef aan dat de dekkingsgraad véél te laag is. U hoeft dat niet te verantwoorden, u suggereert nadrukkelijk dat het zo is. De pensioenfondsen zitten in de gevarenzone, hebben gevaarlijke onderdekking, behaalden onvoldoende rendement en hadden over het algemeen bij rentedaling ontoereikende renteafdekking door rentederivaten. Daarom moeten de pensioenuitkeringen (blijvend) omlaag. Dat komt óók omdat de bevolking langer en gezonder leeft. De pensioenen worden dus onbetaalbaar. Daarna stelt u dat pensioenen, AOV en AOW worden gekort met 1½%. Als overheid komt u dan royaal over als u dat percentage verlaagd tot 1%. Overvragen is de kunst. De overheid kan de werkgeverspremies verlagen in overleg met de vakbonden. De AOW/AOV leeftijd kan versneld worden verhoogd. Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcoholhoudende dranken meer kopen of in een publieke plaats drinken, daardoor kunnen op termijn de premies van de autoverzekeringen naar beneden.

De overheid doet er goed aan haar burgers als potentiële fraudeurs te beschouwen die doorlopend gecontroleerd moeten worden ondermeer via LinkedIn, Facebook, Twitter, de VDA, AIVD en zo meer. Onze telefoongesprekken worden jaarlijks opgeslagen. Want als u niets te verbergen hebt is het gepast dat u gecontroleerd wordt. U kunt wel denken dat u niets verkeerd doet, maar als u achteraf onverstandig indiscreet was, kan dat nog wel eens goed van pas komen als u uit uw positie moet worden verwijderd met een mistige beschuldiging. De angstaanjagende anticommunistische heksenjacht van senator McCarthy in de VS in de vorige eeuw staat ons nog helder voor de geest. Onze wereld is nu zo ingericht dat niemand zich meer aan de inspecterende opmerkzaamheid kan onttrekken.

Een forse klap, profijtbeginsel
Het profijtbeginsel is gebaseerd op de gedachte dat burgers en bedrijven moeten bijdragen in de kosten van de door de overheid gecreëerde voorzieningen naar de mate van het profijt (voordeel) dat de burgers van die voorzieningen hebben. Een voorbeeld daarvan is de motorrijtuigenbelasting. Tegenover het profijtbeginsel staat het billijkheidsbeginsel of draagkrachtbeginsel. Dit beginsel houdt in dat de hogere inkomens hogere belastingtarieven hebben dan de lagere inkomens. Gezien de overheidstekorten is het profijtbeginsel dominant geworden. Gezien het profijtbeginsel staat u als overheid koopkrachtstijging toe, maar ondertussen verhoogt u de kosten royaal. Verdere aanbevelingen voor inkomstenverhoging volgen hierna.

  1. In Nederland ontstond opschudding over de onaangekondigde en als arglistig beoordeelde onverwachte verhoging van het huurwaardeforfait. Het huurwaardeforfait is een bedrag dat huizenbezitters bij hun inkomen moeten optellen als ze belastingaangifte doen. Hierdoor moeten veel huiseigenaren veel meer inkomstenbelasting betalen. Die verhoging kan oplopen tot 17%. Als minister weet u van het beweerde listig optreden niets, geef uw ambtenaren de schuld. Hypotheekaftrek kan worden ingevoerd. De leges voor het rijbewijs en paspoort kunnen worden verhoogd, evenals geldboetes.
  2. Uitdenken van fiscale lokkertjes om de economie te stimuleren door pensioenfondsen te laten beleggen in hypotheken en pensioenpremies te verlagen. Tijdelijk korting geven op schenkingsrecht als ouders hun kinderen geld geven om de hypotheek af te lossen of voor het aanschaffen van een zuinige en groene auto. Groen zijn op kosten van de bevolking is de ultieme redding voor een noodlijdende overheid. Voor de vele gouden handdrukken die in een stamrecht-bv of bankspaarproduct vastzitten, geldt dezelfde korting als bij de levensloopregeling. Gelijksoortige plezierige voorwaarden zijn al ingevoerd door de macamba BES-functionarissen (alleen voor henzelf). Verhoging belastingkorting voor werkenden en lastenverzwaring voor niet werkenden.
  3. Burgers publicitair iets meer ontzien, maar feitelijk indirecte belastingen verhogen en veelverdieners zwaarder belasten. Rendement op spaarrekeningen verhogen (feitelijk tussen de 1%-2%). De fiscus rekent nu 4%, kan verhoogd worden met 2%. Verhoging belastingtarieven en achterwege laten inflatiecorrectie in de belastingheffing.
  4. Verhoging accijns op alcoholhoudende dranken, tabak, diesel, benzine en lpg. Verhoging premies ziektekostenverzekering, versobering voorzieningen (tegendeel beweren) en verhogen eigen risico.
  5. Verhoging minimumloon, pensioenen en uitkeringen (dus verhoging belastinginkomsten).
  6. Verhoging huurprijzen en tarieven voor water, elektriciteit en gasvoorziening.
  7. Verhoging tarieven BTW/BBO en posttarieven.
  8. Bedrijven mogen niet meer betalen voor berichten op sociale media zonder dat de burgers mee te delen.
  9. Hervormingen en bezuinigingen binnen de overheid groots aankondigen, maar feitelijk blijven groeien.

 

Scharrelruimte
Wat de overheid mag, mag de burger niet. Dat was altijd al zo maar het staat op gespannen voet met de moderne democratie, laat stáán met het populisme, die zou het spreekwoord het liefst omdraaien. In Nederland loopt de overheid binnen, nu de rest van het Koninkrijk nog. Namens de staat worden burgers consequent in de gaten gehouden, daarbij wordt er soms zeer elastisch omgegaan met de wettelijke regels – die in een constitutionele rechtsstaat ook voor de overheid gelden. Het recht van eigen richting is in het hele Koninkrijk excessief toegenomen. Het is goed te besluiten met enige wijze woorden van Lao Tsu (Lao Tse) die van belang zijn voor ons en onze regeringen die zo lichtzinnig geld creëren uit het niets zonder sluitende dekking.

Let op je gedachten;

Ze worden woorden.

Let op je woorden;

Ze worden acties;

Let op je daden;

Ze worden gewoonten.

Let op je gewoontes;

Ze worden karakter.

Let op je karakter;

Het wordt je lot.

© 2014 Renée van Aller en John de Vries

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties