Afstel gloort voor bezuinigingen onderwijs

Ook de leerlingen van Frater Aurelio SBO, die het initiatief namen voor de petitie, waren aanwezig,

Ook de leerlingen van Frater Aurelio SBO, die het initiatief namen voor de petitie, waren aanwezig,

WILLEMSTAD — Zowel Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) als Eugene Cleopa (Pais) heeft zich uitgesproken tegen invoering van de bezuinigingen in het onderwijs.

Cijntje heeft de indruk dat de maatregelen voorlopig uitgesteld zullen worden. Of misschien wel geschrapt. De bezuinigingen op de taakuren voor de leerlingbegeleiding en de beperking van de doorstroommogelijkheden voor vsbo-leerlingen naar hogere niveau’s stonden vanmorgen op de agenda van de Raad van Ministers. Bij het sluiten van deze krant was de vergadering nog bezig.

Minister van onderwijs, Irene Dick (PS), stuurde vorige maand een brief naar de schoolbesturen over de bezuinigingen. Deze maatregelen waren al een paar jaar geleden door het toenmalige Bestuurscollege genomen maar nooit doorgevoerd.

Zowel leerlingen, docenten als schoolbesturen toonden zich zeer verontwaardigd. De maatregelen gaan ten koste van de inhoud van het onderwijs. En vooral de begeleiding van de leerlingen is noodzakelijk. Dick heeft de schoolbesturen verzocht om deze week met cijfers te komen die de negatieve impact moeten aantonen van de maatregelen en zou vrijdag weer vergaderen met de schoolbesturen.

Stapelen

Stapelen

Schooldirecteuren en docenten hamerden gistermiddag nogmaals op de negatieve impact tijdens een persconferentie in Rust & Burgh, waar ook de actiegroep van leerlingen van het Frater Aurelio SBO bij was. Zij namen vorige week al het initiatief voor een petitie tegen de bezuinigingen. Die leverde 1600 handtekeningen op.

De zeer late aankondiging heeft bovendien tot gevolg dat veel leerlingen en studenten geen kans meer hebben om iets aan hun situatie te veranderen. Velen zullen uitgesloten worden van het volgen van onderwijs in het nieuwe schooljaar, met als gevolg een toenemend aantal drop outs en jeugdwerkeloosheid, aldus de docenten gisteren.

Het zogenaamde ‘stapelen’ gebeurt binnen het sbo veel. Dat heeft te maken met de indeling in niveaus van het sbo. Studenten die noodgedwongen instromen in niveau 2 maar dat niveau goed aan blijken te kunnen, stromen vaak door naar niveau 3 en 4. Een deel slaagt er zelfs in om een hbo-opleiding af te ronden.

“Wereldwijd leeft het idee van ‘een leven lang leren’. Ook zie je dat veel landen tijdens een economische crisis investeren in de kwaliteit van het onderwijs om na de crisis zo sterk mogelijk te staan om een goede toekomst tegemoet te gaan.

Dit besef zou ook binnen politiek Curaçao moeten gaan leven. Zorg voor een zo goed mogelijke aansluiting van vsbo op sbo en zorg voor een breed aanbod van sbo-opleidingen. Investeer in de kwaliteit van je docenten en je leerlingen”, aldus de docenten.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *