AGF | Overzicht van de supermarktsector van de ABC-eilanden

Groenten en fruit supermarkten Curacao | AGF

Op Curaçao lijkt het erop dat er steeds minder fruit beschikbaar is. De schappen zijn echter niet compleet leeg. Onlangs heeft Freshplaza een artikel gepubliceerd, waarin werd gemeld dat er weer boten met fruit naar Curaçao komen.

Het fruit is niet zozeer bedoeld voor de supermarkten. De boten vormen een drijvende markt, die vooral bestaat uit Venezolaanse handelaren die op deze manier ondanks een boycot hun groenten en fruit aanbieden.

Importstatistieken over 2016 van het Centraal Bureau voor Statistieken in Curaçao laten zien dat Venezuela de vierde grootste exporteur naar het eiland was. Het meeste was afkomstig van de VS, Nederland en Puerto Rico. Na machines waren voedingsmiddelen de tweede grootste sector qua import.

Aruba

Groenten en fruit supermarkten Aruba | AGF

Volgens mevrouw de Jong, die op Aruba woont, merken consumenten weinig van het handelsboycot dat door Venezuela naar Aruba toe is opgesteld. “In de supermarkt waar we elke week boodschappen doen, is veel verse groenten en fruit voor handen. De prijzen zijn hoger dan bij supermarkten in Nederland, maar dat was voor het boycot ook al zo.”

Het Centraal Bureau voor de Statistieken van Aruba heeft informatie gepubliceerd over het jaar 2017 tot het derde kwartaal. Uit deze cijfers blijkt dat de VS de grootste exporteur naar Aruba is, gevolgd door Nederland. Aruba importeert ook vanuit andere landen, zoals Panama, Colombia, China en het Verenigd Koninkrijk. Qua waarde aan import staat Venezuela slechts op de zevende plek. De importcijfers gaan echter uit van de totale import, waarvan de import van voedingsmiddelen slechts een klein deel is. Andere categorieën van non-foodproducten hebben een grotere waarde dan in het geval van importgroenten en -fruit.

Bonaire

Groenten en fruit supermarkten Bonaire | AGF

In tegenstelling tot bij Aruba en Curaçao zijn in supermarkten op Bonaire wel lege schappen te vinden. Zo is nauwelijks sprake van aanbod aan tomaten en bananen. Wel is er spinazie voor handen, dat op Bonaire zelf is geteeld.

Bron: AGF

4 Reacties op “AGF | Overzicht van de supermarktsector van de ABC-eilanden

 1. Overigens zijn er een groeiend aantal biologische boeren in Suriname, denk even aan V-Ital, en de biologische boerderij van
  Dennis Tauwnaar in Lelydorp. Veel van de biol. boeren werken overigens ook samen met Curcao, Aruba etc.
  Ik meen dat er ook al wordt uitgewisseld.
  Deze informatie even voor de ‘haters’ onder ons.

 2. Wat een taal om je rot te schamen Abraham mossel mensen vreten niet.

 3. Een artikel van AGF Nederland B.V. dat zich richt op de nieuwsvoorziening aan de internationale AGF-handel en teelt. Kortom, vergeet Sto. Domingo of Suriname ‘onze’ vitamines zullen vanuit het ‘Westland’ worden aangeleverd.

 4. Abraham Mossel

  Wat een paniek allemaal, speelt in de kaart van die rand???Honoris Causa agree diploma, gewoon lekker groente uit blik fruit uit pot smaakt ook goed, vroeger werd er niet anders gedaan als groeten van je eigen landje in ge wekt wij vraten de hele winter wek groent ? zelf ge kweekt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *