30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Akkoord CAP en Insel

HomeMediaAlgemeen nieuwsAkkoord CAP en Insel

hato2logo-inselairWillemstad – Curaçao Airport Partners (CAP) en Insel Air hebben gisteren een gezamenlijk persbericht gestuurd. De partijen hebben gisterochtend samen aan tafel gezeten en gaven na afloop aan ervan overtuigd te zijn dat de wederzijdse belangen naar tevredenheid zijn behartigd. Hiermee lijkt het conflict tussen CAP en Insel Air verleden tijd.

Advertentie

Minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer, belast met luchtvaartzaken, zei gisterochtend al er vertrouwen in te hebben dat de twee strijdende partijen – CAP en vliegbedrijf Insel Air – elkaar spoedig alsnog zullen vinden en tevens zullen toewerken naar een oplossing.
Zijn vertrouwen is gebaseerd op briefings die de bewindsman had gekregen, zei hij. Zijn ministerie en in het bijzonder de burgerluchtvaartautoriteit hebben aangeboden te bemiddelen in het conflict; een conflict dat in elk geval door Insel werd omschreven als ‘een serieus conflict’, waarover het afgelopen jaar maar geen overeenstemming kon worden bereikt.
Balborda dacht op dat moment nog aan de mogelijkheid van een afkoelingsperiode; hijzelf sprak in de media niet over het ultimatum dat door het luchthavenbedrijf CAP zou zijn gesteld aan Insel.
Het belang van de regering is, aldus de minister, dat de groei in het passagiersverkeer doorzet en zeker niet stagneert.
Beide partijen gaven dat gisteren ook aan in hun persbericht:

,,Partijen zullen de toekomstige ontwikkelingen van de airlift in Curaçao en andere zaken die tot wederzijdse voordelen leiden en mogelijke toekomstige obstakels met elkaar blijven bespreken ten gunste van de Curaçaose economie.”

En Balborda erkent dat de particuliere, Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air hierin een grote rol speelt; aangezien het een van de, zo niet dé belangrijkste, toeleveranciers is van reizigers die landen op of vertrekken van Hato. Het is bekend dat Insel Air, Insel-partner KLM, ArkeFly en American Airlines de voornaamste spelers zijn. CAP – eveneens een particuliere onderneming met buitenlandse aandeelhouders die sinds 2003 een 30-jarige concessie heeft – dreigde vorige week, zo werd maandag bekend, Insel Air te verbieden verder vluchten uit te voeren vanaf en naar haar thuisbasis op Curaçao omdat er sprake zou zijn van een betalingsachterstand.
Insel zelf stelt met klem wekelijks vóóruit te betalen, maar dat er een dispuut is over een oud bedrag.
Deze krant berichtte op basis van eerder ontvangen gegevens dat het zou gaan om circa één miljoen dollar; gisteren liet de top van Insel Air weten dat dit bedrag niet correct zou zijn maar dat het om een circa een ton dollar zou gaan.
CAP toonde zich bijzonder ferm is haar standpunt en verweet Insel door het vermeende structureel slechte betalingsgedrag zelfs het luchthavenbedrijf in de aanzienlijke financiële problemen te brengen.
Omgekeerd meent Insel dat CAP ‘discrimineert’ en de lokale vliegonderneming niet de speciale financiële incentives te gunnen als andere maatschappijen zouden krijgen voor het aanboren van nieuwe vliegroutes.
Bovendien zijn de luchthaventarieven eenzijdig opgetrokken en profiteert CAP van de investeringen die Insel pleegt.
Minister Balborda gaf gisteren te kennen dat het proces om te bestuderen of de tariefsverhogingen door de luchthaven correct hebben plaatsgevonden ‘nog loopt’.
Dat is in handen van semi-regulator BTP&U (Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten). De bewindsman trof deze situatie aan bij zijn aantreden in januari 2013. Feitelijk lijkt er sindsdien niets gebeurd of veranderd.
Balborda geeft toe dat het inderdaad ‘wel erg traag verloopt’ en zal proberen meer vaart achter de zaak te krijgen.

CAP: tarieven niet buitensporig hoog
CAP is van oordeel dat de tarieven voor het gebruik van de luchthavenfaciliteiten niet buitensporig hoog zijn en ‘vergelijkbaar zijn met die in de regio’ en bovendien ‘het resultaat zijn van uitvoerige en transparante besprekingen en evaluatie met de overheid, een onafhankelijke regulator, de gebruikers van de luchthaven en CAP zelf’. Insel Air is het met dit laatste volstrekt oneens en wijst erop dat volgens aanbevelingen van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO (International Civil Aviation Organization) de tariefsverhogingen in alle openheid – ‘en zoals bij meerdere gelegenheden door CAP beloofd’ – hadden moeten plaatsvinden.
In een vergadering op 3 december 2013 is van de zijde van Insel Air aan CAP-directeur Ralph Blanchard duidelijk gemaakt dat de relatie met en de opstelling van CAP als ‘éénrichtingsverkeer’ wordt ervaren, waarbij het luchthavenbedrijf de airlift en de ontwikkeling van de lokale luchtvaartondernemingen geen goed doet.
Op 23 december werden opnieuw de belangrijkste pijnpunten voorgelegd aan de CAP-leiding. Laatstgenoemde stelt dat gedurende een periode van zes jaar voorafgaand aan de laatste tariefsverhoging er géén sprake is geweest van aanpassing van de ‘charges’ en ‘fees’, hoewel CAP daartoe conform de concessieovereenkomst met de overheid wel het recht toe heeft.
Ook heeft CAP naar eigen zeggen grote investeringen gedaan in de faciliteiten op Hato, zonder daarover nog (veel) winst te hebben gemaakt.
Beide partijen beschuldig( d)en elkaar ervan schade toe te brengen aan het product Curaçao.
CAP meent dat het optreden van Insel niet alleen ‘storend’ is voor het luchthavenbedrijf, maar ook voor de Insel-passagiers en voor Curaçao als geheel. Omgekeerd is Insel ervan overtuigd dat hogere tarieven onherroepelijk leiden tot een negatief effect op het aanbod van het vliegverkeer, de airlift, waardoor Curaçao als bestemming minder aantrekkelijk wordt en daarmee de economie als geheel nadeel ondervindt.

,,CAP is de enige die profiteert van deze negatieve praktijken,” luidt het oordeel van de Inseltop.

 

Persbericht Inselair

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties