Akshon Sivil stemt in met uitstel zaak

Zitting nog vóór kerstreces

ruben surielWillemstad – De burgerpressiegroep Fundashon Akshon Sivil is ermee akkoord gegaan dat het Hof niet op 19 november maar op 10 december in een besloten zitting zich buigt over het verzoek van de groep om het Openbaar Ministerie (OM) te gelasten strafrechtelijk onderzoek te doen tegen onder andere ex-premier Gerrit Schotte.

Dat heeft voorzitter Ruben Suriel van Akshon Sivil tegenover deze krant verklaard.

,,Wij zijn akkoord gegaan met het uitstel omdat Akshon Sivil ervan uit ging dat de zaak in verband met het kerstreces pas in januari 2014 behandeld zou worden.
Nu de zaak met een paar weken is uitgesteld maar nog steeds dit jaar behandeld wordt, hadden wij geen bezwaar tegen uitstel.”

Het OM had het Hof om uitstel gevraagd en dat verzoek is ingewilligd.
Volgens Suriel is hun enige zorg dat ‘onafhankelijke rechters de keuken van het OM betreden om te kijken of die instantie zich aan de regels van good governance houdt’.

,,Wij gaan ervan uit dat de rechters het OM aan de tand zullen voelen en daarna tot de conclusie komen of er wel of niet iets aan de hand is.”

Op 23 oktober diende de pressiegroep een klacht bij het Hof in omdat het OM de verschillende aangiftes die de groep indiende niet adequaat zou hebben opgepakt.
Het ging om aangiftes van meer dan 50 meldingen bij MOT (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties) van Schotte, waarbij er mogelijk sprake was van witwassen.
Ook was er aangifte gedaan tegen de ex-ministers Carlos Monk en Elmer Wilsoe in verband met ambtsmisdrijf.
Tevens was er een aangifte in verband met overtreding van de Landsverordening financiën van politieke groeperingen en een aangifte over mogelijke omkoping gedurende de periode dat Gerrit Schotte premier was.
Medio dit jaar slaagde Akshon Sivil erin om een enquêteprocedure af te dwingen naar wanbeleid bij diverse overheids-nv’s waarvoor de toenmalige premier Schotte direct verantwoordelijk was.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *