28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Is Donald Trump na twee weken van openbare verhoren dichter bij ‘impeachment’?

HomeMediaAD | Is Donald Trump na twee weken van openbare verhoren dichter...

Karlijn van Houwelingen | Algemeen Dagblad

Donald Trump © EPA

Impeachment van Donald Trump komt dichterbij, na twee weken aan verhoren. Maar zijn ontslag? Dat niet.

Weet u nog? Het begon met een telefoontje. Het is wat op de achtergrond geraakt, na twaalf openbare verhoren met een reeks aan kleurrijke getuigen. Een topdiplomaat die met zachte stem vertelde over een lastercampagne uit kringen rond de president, een Oekraïens-Amerikaanse militair die achter de microfoon zijn vader gerust stelde vanwege alle persoonlijke aanvallen die hij te verduren krijgt, en een flamboyante hotelbaas.

In het gewraakte telefoontje waar het onderzoek mee begon vroeg Donald Trump de Oekraïense president Zelenski om een gunst, een onderzoek naar Democraten, Joe Biden, zijn zoon, en hun handel en wandel in Oekraïne. Een reeks aan getuigen bevestigde in openbare hoorzitting inmiddels dat ze sterk de indruk hadden dat druk uitgeoefend werd op Oekraïne. Als zo’n onderzoek er niet kwam, konden de Oekraïners een presidentiële ontmoeting in het Witte Huis wel vergeten.

Mysterieus besluit

De enige getuige die direct contact had met Trump, ambassadeur en hotelmagnaat Gordon Sondland, wees deze week de Amerikaanse president zelf aan als architect. De Oekraïners hoefden de onderzoeken niet te dóen, het ging erom dat er een aankondiging kwam, zei Sondland. Trump zal zich herinneren dat onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton hem in 2016 enorm hielp, ook al bleek later dat ze weinig misdaan had.

Of het mysterieuze besluit zonder goede reden bijna 400 miljoen dollar aan militair hulpgeld voor Oekraïne in te houden ook deel was van die campagne om onderzoek naar Trumps politieke rivaal in de media te krijgen, is niet helemaal helder geworden. Iedereen dacht het, Sondland ook. Maar Republikeinen legden bloot dat de ambassadeur over het geld vooral zijn eigen conclusies had getrokken.

Trump wilde ‘juist niets’

De president had zijn motieven nooit met zoveel woorden tegen Sondland uitgesproken. Wat hij van Oekraïne wilde? Trump zei tegen hem juist ‘niets’. Dat was overigens nádat naar buiten kwam dat een klokkenluider alarm had geslagen over alle persoonlijke belangen in Trumps Oekraïnebeleid. Maar voor Republikeinen is het genoeg. Wat het belangrijkste ontlastend bewijs was? ,,De eigen woorden van de president,” zei Elise Stefanik, als Republikeinse ster uit de ondervragingen gekomen.

Dat er iets ongepasts is gebeurd, daar zijn Amerikanen het wel over eens. In een peiling van radiostation NPR geeft 70 procent aan dat het onacceptabel of op z’n minst twijfelachtig is om als president een ander land te vragen om belastende informatie over je rivaal.

Wanneer ben je impeachable?

Maar is het ook impeachable, reden voor afzetting? Het is corruptie, oordelen Democraten in het Congres. Ze gebruiken sinds deze week het woord ‘omkoping’. Trump eiste iets waar hij persoonlijk van zou profiteren in ruil voor officiële handelingen als president.

Maar Republikeinen zijn niet overtuigd. Sommigen wringen zich in indrukwekkende bochten om hun president te verdedigen. Aanvankelijk zagen ze geen ‘quid pro quo’, voor wat hoort wat in het Latijn. Nu is zo’n ruil er overduidelijk wel – Sondland beschreef hem – maar zeggen Republikeinen dat hij niet relevant is. Voorman Devin Nunes en zijn collega’s gebruikten hun tijd in de hoorzittingen om een alternatieve werkelijkheid te schetsen, waarin misstappen juist zijn begaan door Oekraïne, Democraten en Joe Biden.

Andere partijgenoten van Trump blijven erbij dat het allemaal niet netjes was, maar niet genoeg om een president uit zijn ambt te zetten. Daarvoor heb je een ‘overtuigend, overduidelijk en ondubbelzinnig’ vergrijp nodig, zei afgevaardigde Will Hurd, een van de weinige Republikeinen die de president liever kwijt dan rijk is. Maar ook hij stelt: ,,Ik heb geen bewijs gehoord voor omkoping of afpersing door de president.”

Veel losse eindjes

Uiteindelijk, houden Republikeinen vol, is het de president die buitenlandbeleid maakt, niet de bezorgde diplomaten die erover getuigden. Dat Trump zich niet aan diplomatieke normen houdt, is voor zijn aanhangers een plus. Ze kozen hem omdat hij de mores van Washington doorbrak. ,,President Trump deed precies waarvoor hij gekozen is toen hij president Zelenski vroeg om verantwoording af te leggen over de omgang van Oekraïne met de Bidens,” schreef Daniel McCarthy, hoofdredacteur van conservatief tijdschrift Modern Age in een opiniestuk.

Rudy Giuliani

Rudy Giuliani © AFP

Het helpt niet dat er veel losse eindjes zijn. Centrale figuren in het onderzoek zijn niet gehoord. Trumps advocaat en officieus Oekraïne-gezant Rudy Giuliani, nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en stafchef Mick Mulvaney, bijvoorbeeld. Ze willen niet praten, of mogen niet van het Witte Huis. Democraten hebben haast. De voorverkiezingen om het presidentschap beginnen in februari. Ze willen voorkomen dat impeachment de campagne van hun kandidaten verstoort. Dus stappen ze niet naar de rechter om onwillige getuigen te dwingen mee te werken.

Het zou niet de eerste keer zijn dat grote woorden over het einde van Trumps presidentschap nergens toe hebben geleid. Het Democratische Huis van Afgevaardigden zal waarschijnlijk vóór impeachment stemmen, wat het equivalent is van een aanklacht tegen de president. Maar er zijn geen signalen dat de door Republikeinen gedomineerde Senaat, die optreedt als jury in een rechtszaak, Trump vervolgens schuldig verklaart en afzet. Dat geeft een signaal: dit mag. Een volgende president kan óók zijn eigen politieke belangen laten meewegen in buitenlandpolitiek. Het zal aan kiezers zijn om te bepalen of ze dat accepteren.

De vier hoofdrolspelers

Gordon Sondland: ‘Er was wel sprake van quid pro quo’

Gordon Sondland na zijn hoortzitting.

Gordon Sondland na zijn hoortzitting. © EPA

De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland, gaf in zijn verhoor toe dat er in de Oekraïne-affaire sprake was van ‘quid pro quo’, voor wat hoort wat. Hij fluisterde een Oekraïense regeringsfunctionaris in dat militaire hulp afhankelijk was van een onderzoek van Kiev naar de handel en wandel van Donald Trumps Democratische rivaal Joe Biden.

Sondland vertelde dat hij wist dat de regering-Trump een bedrag van bijna 400 miljoen dollar steun voor Oekraïne had bevroren. Omdat hij daarvoor geen geloofwaardige verklaring hoorde, concludeerde hij dat Kiev wel degelijk onder druk is gezet.

Volgens Sondland zou de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani, destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington. Die druk op Zelenski paste niet in het buitenlandbeleid van de VS, zei Sondland. Maar hij en andere topfiguren (zoals de minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur in Kiev) besloten met Giuliani mee te werken, omdat die op Trumps instructies zou handelen. ,,We volgden zo de opdracht van de president.”

Bill Taylor: ‘Het was gekkenwerk’

Ambassadeur Bill Taylor

Ambassadeur Bill Taylor © REUTERS

Ook William (Bill) Taylor, waarnemend Amerikaans ambassadeur in Oekraïne, spaarde Trump niet. Het inhouden van militaire hulp aan Oekraïne voor politiek gewin noemde hij ‘gekkenwerk, bleek uit sms-berichten die hij uitwisselde met twee andere diplomaten.

Die tekstberichten waren de eerste openbaar gemaakte documenten waaruit de ‘quid pro quo’ bleek, maar ook de diplomatieke zorgen over de aanpak van Trump’s regering.

,,Het werkte averechts op alles wat wij hadden geprobeerd te doen’’, zei de kleurrijke Vietnamveteraan. ,,Het was onlogisch, het was niet uit te leggen, het was gekkenwerk.’’

Marie Yovanovitch: ‘Trump was zeer intimiderend’

Marie Yovanovitch

Marie Yovanovitch © REUTERS

Tijdens en na de eerste verhoren van – mannelijke – diplomaten bleef Trump opvallend stil. Maar dat veranderde toen de beurt was aan Marie Yovanovitch, zijn vroegere ambassadeur in Oekraïne. ,,Overal waar Marie Yovanovitch kwam, liep alles fout’’, twitterde de president nadat Yovanovitch sprak over haar plotselinge ontslag als ambassadeur in Kiev na wat zij een lastercampagne noemde van Trumps advocaat Rudy Giuliani.

Trump, die een geschiedenis heeft van het naar beneden halen van vrouwen die hem uitdaagden, wees er vervolgens op dat presidenten het volste recht hebben ‘om ambassadeurs aan te nemen en te ontslaan’.

Yovanovitch noemde de reactie van de president ‘zeer intimiderend’. ,,Ik kan niet zeggen wat de president hiermee probeert te bereiken.’’ Trump suggereerde ook dat haar eerdere werk als Amerikaanse diplomaat in Somalië heeft geleid tot decennia van rampzalige instabiliteit van dat land.

Democraten riepen daarop dat Trump de rechtsgang belemmert en getuigen intimideert met zijn tweets. Trump verdedigde zich later. ,,Ik heb recht op vrijheid van meningsuiting, net als andere mensen.” Hij beweerde dat het verhoor van Yovanovitch het eerste was dat hij had gezien. ,,Wat zich daar afspeelt, is een schande”, fulmineerde hij.

Alexander Vindman: ‘Ongepast dat Trump onderzoek naar politieke rivaal vroeg’

Alexander Vindman

Alexander Vindman © Getty Images

Ook luitenant-kolonel Alexander Vindman kreeg het er na zijn verhoor op Twitter van langs van Trump. Tegen Witte Huis-verslaggevers zei Trump dat hij Vindman, de belangrijkste Oekraïne-expert van het Witte Huis, helemaal niet kende.

Vindman uitte tijdens zijn verhoor kritiek op het omstreden telefoongesprek van Trump met de Oekraïense president Zelenski. ,,Het was ongepast dat de president vroeg om een ​​onderzoek naar een politieke tegenstander’’, zei Vindman, lid van de Nationale Veiligheidsraad. Vindman verklaarde ook dat hij werd uitgesloten van meerdere bijeenkomsten, nadat hij zijn zorgen over het telefoongesprek had geuit.

Vindman vertelde daarnaast dat een hoge Oekraïense functionaris hem de functie van minister van Defensie had aangeboden. Dat aanbod nam hij niet serieu, zei de in Kiev geboren Vindman, eraan toevoegend dat hij het aanbod aan zijn superieuren in de Amerikaanse regering rapporteerde. Hij noemde het aanbod “vrij komisch”. ,,Het is best grappig dat een luitenant-kolonel in het leger van de Verenigde Staten, die echt niet zo senior is, die uitzonderlijk hoge positie wordt aangeboden”.

Republikeinen hadden het aanbod van de ministerspost naar voren gebracht in een kennelijke poging om de getuigenis van Vindman tegen Trump in diskrediet te brengen.

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. @ Kiko,

    Trump is geen politicus en dat is eigenlijk zijn grootste probleem. Hij speelt het politieke spel niet mee en de ras-politici houden daar niet van. Zij hebben van die ongeschreven regels, waar iedereen gevoelig voor moet zijn, maar dat is Trump dus niet. Hij ziet de politiek als de zakenwereld in het groot en zo gaat hij als een olifant door alle politieke conventies.
    Ik moet er wel om lachen wanneer ik iedereen in een stuip zie trekken omdat hij weer een tweet eruit stuurt. Ondertussen heeft hij overigens wel het nodige voor elkaar gekregen en dat steekt zeer velen.

    De impeachment gaat het nooit halen, de senaat gaat zeker niet mee. Dat weten democraten ook in het congres, maar zij willen het gebruiken bij de komende verkiezingen. Het enige dat zij niet schijnen te begrijpen is dat de vragen over wat Joe Biden heeft gedaan zullen gaan komen. Heeft hij werkelijk de Oekraine onder druk gezet om zijn zoon te vrijwaren van vervolging ? Als dat zo is dan is dat telefoontje van Trump niet zo vreemd. Denk dat ik hetzelfde had gedaan, want als er iemand fout zat dan was het Biden wel. Vreemd genoeg horen we de democraten daar niet over.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties