27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AlgemeenDagblad | Nederlandse stagiair ontvoerd op Curaçao: Ik vreesde urenlang voor m’n leven

HomeMediaAlgemeenDagblad | Nederlandse stagiair ontvoerd op Curaçao: Ik vreesde urenlang voor m'n...
De Nederlandse stagiaire berooft, aangerand, naakt, mishandeld en gekneveld van de rotsen geworpen en voor dood achtergelaten | Videobeeld van pinautomaat

Ze werd eind augustus ontvoerd, mishandeld, aangerand en voor dood achtergelaten op Curaçao. De daders zijn inmiddels opgepakt en nu doet de Nederlandse vrouw haar verhaal aan het Antilliaans Dagblad. ,,Het is zo bizar, urenlang vreesde ik voor m’n leven.”

De tiener zit op 25 augustus van dit jaar op een bankje te wachten bij een tankstation aan één van de drukste wegen van Curaçao. Daar krijgt ze een lift aangeboden van een vrouw die onmiddellijk haar vertrouwen wint: ,,Je moet hier ‘s nachts niet alleen op straat wachten. Ik breng je wel thuis.”

Op het moment dat ze instapt, gaat het mis. In de auto zit een man verscholen die haar onmiddellijk begint te wurgen tot het zwart wordt voor haar ogen. Hoelang ze nog doorrijden, weet ze niet meer. Naar schatting komen ze na een uur uit bij een pinautomaat, waar het jonge slachtoffer gedwongen wordt geld te pinnen.

Geld opnemen lukt niet. ,,Het enige dat eruit kwam waren een heleboel witte bonnetjes. Ik denk dat ze heel boos zijn geworden omdat er geen geld uit de pinautomaat kwam.” Ze wordt geblinddoekt met haar eigen string, haar armen worden vastgebonden met een stuk stof en haar voeten worden vastgemaakt met haar bh. ,,Het is zo bizar, ik dacht urenlang: ‘dit is het dan’.”

Haat

Na opnieuw een lange autorit belanden ze op een plek tussen Grote en Kleine Knip, aan de andere kant van het eiland. Haar kleren worden van haar lijf geknipt en ze wordt aangerand, ,,Ik werd door de vrouw aan mijn haren omhoog getrokken. Daar zat zoveel haat in. Het leek wel alsof ze ervan genoot.” Als klap op de vuurpijl worden nog foto’s en video’s van haar gemaakt.

Ze hebben met de zaklamp van hun telefoon naar beneden geschenen en gekeken of ik echt dood was

Anoniem slachtoffer

Niet veel later wordt ze van de rotsen gegooid. Ze klapt eerst op twee stenen en belandt vervolgens in zee. Haar voeten weet ze direct los te maken en ze gebruikt de scherpe stenen om ook haar handen te bevrijden. Lange tijd houdt ze zich stil en blijft ze roerloos liggen. ,,Ze hebben met de zaklamp van hun telefoon naar beneden geschenen en gekeken of ik echt dood was.”

De mirador op Grote Knip waar de stagiaire berooft, aangerand, naakt, mishandeld en gekneveld van de rotsen werd geworpen en voor dood werd achtergelaten

Als haar ontvoerders zijn vertrokken, begint ze te zwemmen naar het strand. ,,Ik was doodsbang. Ik heb me verstopt en daar een halfuurtje gezeten.” Uiteindelijk wordt ze gevonden door een vrouw die de hulpdiensten inschakelt. Al die tijd heeft ze geen seconde gehuild. ,,Pas toen ik doorhad dat ik veilig was, raakte ik overstuur.”

Ik weet al precies wat ik tegen hen ga zeggen

Anoniem slachtoffer

De daaropvolgende periode begint het politieonderzoek. Ze mag niet vertrekken van het eiland en moet elke dag naar de recherche. Slapen lukt niet door de opgelopen trauma’s. Uiteindelijk mag ze alsnog terug naar Nederland. Niet veel later worden de daders opgepakt. Ze bekennen alles.

Bij de rechtszaak wil ze graag aanwezig zijn. Of ze ook spreektijd krijgt, is niet duidelijk. ,,Ik weet al precies wat ik tegen hen ga zeggen, maar ik weet niet of dat kan en mag.”

Bron: Algemeen Dagblad

16 reacties

  1. “Onvolwassen gedrag manifesteert zich enkel in nemen en er niks voor teruggeven al is het maar: ”
    @Iris: heel mooi verwoord. Voortdurend refereren naar de slavernij en zodoende alle verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid naast je neer leggen

  2. @Iris. Correctie. Ik heb geen Capriles kliniek genoemd en ook geen krankzinnigen. Ik zal een ander woord voor gesticht noemen en dat is heropvoedings kamp voor mentaliteit veranderen.

  3. Aan Brian S: jazeker, maar ik heb daar helaas ook familie wonen op dat eiland en dat zijn makamba’s. Ik woon hier (veilig) in Nederland en probeer al jarenlang mijn familie over te halen om naar elders te verhuizen. Dat hoeft niet eens alleen Nederland te zijn. Maar het zijn niet alleen de Nederlanders die door de ‘Yui di Korsou’ (de arrogantie al in die benaming al!) worden buitengesloten maar ook voelen veel Surinamers en Indische mensen zich niet fijn op het eiland. En by the way, Nederland heeft alleen maar gegeven en gegeven als een ouder en het ondankbare Korsou blijft als een puber tegen de ouders aantrappen en durft zich heel wat te permitteren. Ja, het komt ook door Nederland dat dit gebeurt en waarom? Omdat het van oorsprong zo hardwerkende land een padvindersmentaliteit blijft hebben en blijft geloven in het goede, in idealen maar helaas door het doorgeschoten idealisme, is Nederland slachtoffer geworden van de eigen idealen. Het gaat in het leven om de balans in geven en nemen. Onvolwassen gedrag manifesteert zich enkel in nemen en er niks voor teruggeven al is het maar: ‘Dank je wel voor jullie adviezen’. Maar valse trots en lange tenen blijven kennelijk troef op het eiland.

  4. Aan John Bash: jazeker heb je gelijk, maar….hoe krijg je die krankzinnigen in de Capriles kliniek? Juist door het erkennen van eigen falen zou een bewijs zijn van zelfreflectie en dus zelfinzicht. Een patiënt is mijns inziens slechts psychisch gestoord als die geen intentie heeft om aan zichzelf te werken, om beter te worden.

  5. @Iris: wat is YDK nu eigenlijk? Een voorkeurs behandeling omdat je toevallig op Curacao bent geboren of een way of life die anderen ook kan inspireren? Als YDK voor ethiek, hardwerkend en anderen helpen zou staan dan mag je best trots zijn om YDK zijn, maar als YDK betekent dat bepaalde functies alleen voor jou toegankelijk zijn omdat je toevallig op Curacao geboren bent, dan biedt het totaal geen meerwaarde

  6. @Iris, Ik snap dan ook niet dat makambas zo graag hier komen wonen waar men jullie haat. Uitspraken als makambas in dood terug sturen zijn populair bij een aanzienlijk deel van het volk. Fraudeurs als Giscard Felida is erg populair door zijn uitspraak leer Papiaments terwijl hij velen fraudeerde.

  7. @Iris. Mijn stelling is: Anderen de schuld geven, is het erkennen van schuld aan eigen falen.
    Een groot aantal personen, uit alle lagen van de bevolking op dit eiland, zou naar een gesticht gestuurd moeten worden voor een versnelde mentaliteit verandering.

  8. Wanneer wordt het tijd dat er een nieuwe gezonde opvoeding komt om af te stappen van het ‘trotse’ Yui Korsou’ gevoel/identiteit? We zijn in de eerste plaats MENS maar de beschaving heeft voor velen kennelijk nog te weinig gebracht, laat staan om die te willen omarmen om gelukkig te worden.
    De haat en opstook-campagnes (die zijn ontstaan uit onnodige frustraties) tegen de ‘makamba’ zijn ongekend misdadig en daar zou men voor worden aangeklaagd door mensenrechtenorganisaties!
    Moeten we dan blijven concluderen dat het predicaat MENS misschien te hoog is gegrepen? De tragische realiteit is dat we op Curaçao tussen MONSTERS leven die als een kankergezwel blijven woekeren in onze samenleving.

  9. Rectificatie: Mijn reactie waarin ik aangaf dat er een aantal reacties zijn verwijderd, klopt niet. Alle reacties staan gewoon nog onder het andere/eerste bericht over de stagiaire. Dit heb ik even over het hoofd gezien. Mijn excuses daarvoor!

  10. Ik zie dat er een heleboel reacties zijn weggehaald. Klopt dat?
    Dat vind ik erg want het is heel belangrijk om de feiten over hoe men op het eiland denkt over de Curacaosche mentaliteit onder ogen te (blijven) zien!

  11. @Knoe koe:
    ………Of het er zelf naar toe doen leiden, met een gedrag dat dit soort sentimenten uitlokt! Bijvoorbeeld door op KKC de YDK kostte wat het kosste onderuit te halen…
    Wat een halve eeuw anti Makamba sentimenten prediken…

  12. Lees nu net in de amigoe de reactie van Walle “niet iedereen is slecht” en dat je niet iedereen zomaar kan vertrouwen. Het is met de politici op dit eiland echt triest gesteld: alles wat er met vluchtelingen uit Venezuela of makamba’s gebeurd kan ze helemaal niets schelen.

  13. eens knoek-koe: als het hier om een YDK slachtoffer was gegaan was het eiland te klein geweest. Geen reactie of medeleven op de websites van Chata, CTB en de overheid van Curacao. Chata is drukker bezig met het organiseren van allerlei feestjes en feel-good events dan dat zij zich druk maken om de veiligheid van medewerkers in de toeristen sector.

  14. “Ik werd door de vrouw aan mijn haren omhoog getrokken, daar zat zoveel haat in”.

    Bijproduct van halve eeuw lang anti makamba sentimenten prediken door politici.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties