26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AlgemeenDagblad | Curaçao doet er alles aan om uitbraak te voorkomen: ‘Het is overleven’

HomeMediaAlgemeenDagblad | Curaçao doet er alles aan om uitbraak te voorkomen: ‘Het...

Elodie Kint

Coraline Kooistra (l) in actie op Curaçao. Het ‘Nederlandse’ eiland zit met de handen in het haar nu corona ook daar is gearriveerd. © Ramsay Soemanta

De stranden zijn leeg, de horeca blijft dicht en de Pontjesbrug ligt er verlaten bij. Om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen, worden toeristen van Curaçao geweerd. Dat is bittere noodzaak voor de volksgezondheid, maar een ramp voor de economie van het Caribische eiland. De lokale regering vraagt Nederland om hulp.

Curaçao heeft met 26 bedden op de intensive care onder normale omstandigheden genoeg capaciteit. Maar de gevolgen die een uitbraak van het coronavirus met zich zou meebrengen, gaan het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center ver te boven. Dat risico wilde de regering niet nemen en daarom werden al in een vroeg stadium strenge maatregelen getroffen.

Het vliegverkeer tussen het eiland en Europa werd op 13 maart stilgelegd en op 19 maart ging het hele luchtruim dicht. Toeristen zijn zo snel mogelijk teruggevlogen naar hun land van herkomst en ingezetenen die vanuit het buitenland op het nippertje terug naar Curaçao vlogen, zaten verplicht veertien dagen in quarantaine.

Mambo Beach, een van de grootste toeristische trekpleisters op het eiland, ligt er verlaten bij. © Ramsay Soemanta

Besmettingen beperkt

Op 29 maart volgde de ‘shelter in place’-regeling. Sindsdien moet iedereen op Curaçao thuis blijven. Alleen mensen met vitale beroepen en mantelzorgers mogen – op vertoon van een tastbaar bewijs – naar buiten. Voor alle andere burgers geldt dat zij, afhankelijk van hun kentekenplaat, twee keer per week de straat op mogen om boodschappen, verzorgingsmiddelen of medicijnen te kopen. Op voorwaarde dat zij twee meter afstand bewaren.

De tactiek van de Curaçaose regering lijkt te werken. Op het eiland zijn nog slechts zijn dertien coronabesmettingen vastgesteld, waarvan vijf actieve. Zeven patiënten zijn inmiddels genezen en er is één dode gevallen. Maar het platleggen van het openbare leven brengt grote gevolgen met zich mee. De lokale economie verkeert al jaren in een crisis en is in grote mate afhankelijk van het toerisme. Nu reizigers niet meer komen, staan er in één klap 16.500 banen op de tocht. Flexibele krachten en zwartwerkers – veelal illegale migranten uit Venezuela – hebben al direct geen inkomsten meer.

‘De nood is hoog’

We hebben al honderden aanvragen van mensen die zelf geen geld meer hebben om eten te kopen
Coralina Kooistra

Coralina Kooistra van de Stichting Tegen Kinderbescherming maakt zich grote zorgen. ,,Mensen zitten nu zonder werk en de reserves die ze hebben raken op. De vaste lasten aan de huur, elektriciteit en water lopen door, terwijl er geen geld meer binnenkomt. We zien armoede, honger en geweld toenemen. Kinderen zijn mager en ondervoed”, vertelt de vrijwilligster.

Ze verdeelt met haar stichting voedselpakketten onder de huishoudens die het ’t hardst nodig hebben. ,,We hebben al honderden aanvragen van mensen die zelf geen geld meer hebben om eten te kopen.” Gisteren ging Kooistra onder politiebegeleiding naar wijken als Buena Vista, Seru Fortuna en Fuik; buurten waar veel armoede heerst en de nood hoog is. ,,Het is riskant om hier zomaar heen te gaan. Mensen zijn zo wanhopig dat ze mogelijk geweld gebruiken. De politie zorgt voor onze bescherming”, legt de vrijwilligster uit. ,,Voor veel mensen op het eiland is het overleven.”

Lange rijen bij de supermarkt. © Ramsay Soemanta

Premier Eugène Rhuggenaath is zich bewust van de problemen in zijn land. Om de gevolgen van de coronacrisis te kunnen dragen, deed zijn kabinet afgelopen vrijdag een voorstel aan de Nederlandse overheid voor een steunpakket. In eerste instantie stellen de Curaçaoënaars 765,5 miljoen gulden (zo’n 395 miljoen euro) nodig te hebben voor de komende drie maanden voor ‘acute armoedebestrijding’.

,,De Centrale Bank geeft aan dat de werkloosheid van 20 procent kan oplopen naar 40 tot 60 procent”, stelt Rhuggenaath. ,,Er dreigt sociale onrust te ontstaan als we niet op de een of andere manier zorgen dat een belangrijk deel van onze gemeenschap nog kan rekenen op ten minste een deel van hun inkomen. We voelen dat de angst toeneemt, maar hebben zelf niet genoeg geld in kas om deze periode te overbruggen.”

Coraline Kooistra (m). © Ramsay Soemanta

Vanwege de hoge staatsschuld loopt er een aanwijzing tegen Curaçao en er is een ‘groeiakkoord’ met Nederland gesloten om de financiën op orde te brengen. Kortom: de rek is eruit. Rhuggenaath hoopt dan ook op een gift van Nederland. De schuldquote van Curaçao bedroeg eind juni 2019 al zo’n 45 procent van het bruto binnenlands product. Wanneer de steun een lening wordt, kan dat volgens het Internationaal Monetair Fonds oplopen tot 90 procent, aldus de premier.

Vandaag buigt de Rijksministerraad zich over het voorstel van Curaçao. ,,Ik hoop van harte dat Nederland het eiland kan helpen”, zegt Kooistra. ,,Maar ik hoop nóg meer dat onze regering het geld dan ook op de juiste manier gebruikt.”

Bron: AlgemeenDagblad

11 reacties

  1. Stichting “Tegen Kinderbescherming” ???!!!!! Moet het niet zijn
    ” VOOR KINDERBESCHERMING” Mevr.Kooistra?
    Ongelofelijk dat een Stichting nodig is om tegen de kinderbescherming te zijn!! Kinderen hebben bescherming nodig, niet anders om! Weer zo een persoon die in de front licht zich wil plaatsen namens de kinderen.

  2. Coralina Kooistra van de Stichting Tegen Kinderbescherming maakt zich grote zorgen.

    als ik een stichtinge “TEGEN” kinderbescheming had… dan maakte ik me juist geen grote zorgen.

  3. Ik weet dat Curacao een Nederlands eiland was en is, en net zoals die bekende Nederlandse topsporters Curaçaoënaren zijn als een een wereld titel behalen….

    Maar wat betreft het zelfbestuur ben ik het helemaal eens met Ambulant, tijd dat er eens een hele dikke grote bezem door het bestuur van het eiland heen gaat en in de top van de overheids NV’s.

    Opmerker: mijn comment was zowel ironisch als sarcastisch bedoeld.

    Las een mooi stukje op facebook van Alain Randy Voigt.
    Voor degene die facebookloos zijn, hier zijn zijn tekst:

    -Poppenkast autonomie-

    De zogenaamde autonomie van Curacao binnen het Koninkrijk der Nederlanden is niks meer dan een poppenkast.
    Het is niks nieuws, het is al zo sinds de tijd van de Nederlandse Antillen.

    Het lijkt alsof je autonomie hebt, echter wat te denken van het CFT (College Financieel Toezicht), de voordrachten van de rechtelijke macht, de Procureur/Advocaat – generaal en de Hoofdofficier van Justitie.
    Wat te denken van Algemene Maatregelen van Rijksbestuur.
    Allen zaken waarover de Rijksministerraad (RMR) beslist.

    Nog niet eens gesproken over de zaken die Nederland sowieso al regelt (Buitenlandse zaken, Defensie, Nederlanderschap)

    Niks mis met bovenstaande, eerlijk gezegd geen zaken die je wilt regelen in een zeer kleine gemeenschap.

    Wat storend is het feit dat werkelijk alle voorgaande regeringen lange tenen hebben op het moment dat ze op de vingers getikt worden door bv deplorable overheidsfinancien. Moord en brand schreeuwen en niemand moet zich er eigenlijk mee bemoeien.

    Wat ook niet meehelpt is een te groot en log overheidsapparaat en verschillende ministers die zijn veroordeeld voor een strafbaar feit.

    Hoe gaat het met ons onderwijs? Te kort aan lesmateriaal, geld voor gebouwen en ga maar door.

    Ja ik ben een voorstander van een BES constructie, is dat de de oplossing voor alles? Nee, er zal nog veel werk aan de winkel zijn. Dat realiseert Nederland zich nu ook met Bonaire, maar het is de beste oplossing van alle andere opties.

    Lever je autonomie in? Mwah, niet echt want de autonomie die je nu hebt is een neppe autonomie. Een goed verzonnen stuk in Den Haag, waarbij ze de echte controle nog redelijk hebben, maar wel kunnen zeggen dat je t zelf maar moet regelen omdat je ‘autonoom’ bent.

    Verlies je de (voer)taal? Eh nee, Papiaments is al een officiele taal in het Koninkrijk. Verlies je de cultuur? Nee waarom? In Brabant vieren ze Carnaval en in het noorden niet. Het maakt niets uit.

    Het allerergste is dat er mensen zijn op de eilanden met honger! Koninkrijksburgers met allemaal dezelfde nationaliteit.

    Tijd om eerlijk toe te geven dat de autonomie van zowel Curacao (en trouwens ook Aruba en St Maarten) niks meer is dan een poppenkast. En tijd om toe te geven dat de eilanden een te kleine en te eenzijdige economie hebben om echt welvarend te zijn, laat staan om een klap op te vangen. Zet je pride aan de kant, wees realistisch.

  4. Coraline Kooistra in actie op Curaçao. Ben zelf opgegroeid in een wijk waar armoede de norm was en dat heeft mij denk ik de man gemaakt die ik nu ben.

    Weet niet wat de achtergrond van deze Coraline Kooistra is en wat voor netwerk zij om zich heen heeft maar voor het werk wat ze doet heeft ze een complete netwerk van sociale werkers, leerplicht ambtenaren, wijkagenten nodig. Voedsel pakketten alleen uitdelen kan niet de bedoeling zijn.

    Meestal bij deze gezinnen zijn altijd kinderen bij betrokken en de boodschap moet altijd hetzelfde zijn, “whatever happens hardtime or not you will be educated”. De kinderen moeten nu al weten dat de enige weg naar een beter toekomst is, een opleiding.

  5. Scheet: Het tussen aanhalingstekens geplaatste woord ‘Nederlandse’ is schijnbaar in deze tekst ironisch bedoeld.
    Maar in oorsprong is het een Nederlands eiland dat veroverd werd op de Spanjaarden die de oorspronkelijke bevolking gedeporteerd of uitgemoord hebben. (Ken uw geschiedenis)

  6. Het is altijd een Nederlands eiland geweest.
    Er is geen Antilliaans paspoort of wel.
    We hebben zelf bestuur. Omdat de politieke dief acteurs dat het volk hebben wijsgemaakt.
    Dat dan het minderwaardigheid complex weggaat.
    Nou dat is niet zo. Het was om meer te kunnen stelen.
    Dat minderwaardigheids complex gaat weg als je naar school gaat. En slimmer wordt.
    Kijk hoe China dat heeft gedaan die ons nu alle hoeken van de kamer laat zien.
    Die hebben een spelletje bedacht.
    Wie kan het beste quarantaine paniek spelen
    Nou zij dus .
    In nog geen 50 jaar van 35 miljoen doden door honger. `
    Zijn ze nu het rijkste land ter wereld. Waar alles gemaakt wordt.
    En zonder onder 1 oorlogje of iets vegen ze de vloer met ons aan.
    Terwijl de rest van de wereld hun eigen economieen de puin in helpen en zitten te bibberen onder tafel.
    Ga chinees leren en snel.

  7. Precies.
    In nederland is t alweer aan t weggaan
    En er is een mogelijk een oplossing maar die wil niemand omdat t te goedkoop is. En te makkelijk. T zit al in bestaande programmas.
    En is al bekend van voor 1900. Mag meteen.
    Daar kan je niet aan verdienen.
    En politici willen hun macht houden.
    Een crisis maakt je beroemd.
    En angst maakt je ziek.
    Triest dit diep triest.

  8. Overal ter wereld draait de verpleging driedubbele diensten, maar op Curacao zitten ze met behoud van salaris al bijna 4 weken thuis.

    Corona op Curacao is 1 dode, 3 mensen met een nies en 2 mensen met een kuch.

    De schade van een vrijdagje drank in het verkeer is groter.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties