AlgemeenDagblad | Half Amerika vindt dat er een luchtje zit aan de dood van multimiljonair

Bob van Huët & Karlijn van Houwelingen

EPA

Complottheorieën zijn de donkere hoekjes van het internet ontgroeid in de zaak Epstein. Zelfs prominenten speculeren er op los.

De dood van Epstein kwam de rijken en machtigen der aarde opvallend goed uit. Het was te gemakkelijk, er gebeurden te veel dingen die niet in elkaar passen. Was getekend: Bill de Blasio, burgemeester van New York en kandidaat voor het presidentschap van de VS. En dus geen argwanende toetsenbordridder, meestal de bron van zulke theorieën.

Zelden zijn links en rechts het in de VS ergens over eens, maar dat er een luchtje aan zijn dood zit is een mening die breed wordt gedeeld. Harvardprofessor Laurence Tribe constateerde op zijn veelgevolgde Twitteraccount dat ‘je geen complotdenker hoeft te zijn om een kwaadaardige doofpot te zien die heel veel machtige mannen beschermt’. Een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, Al Green, noemde de zelfmoord ‘een onmogelijkheid’ en riep op tot onderzoek door het Congres. De justitiecommissie is daar inmiddels aan begonnen. Alle ingrediënten voor spannende geruchten zijn er. Een rijke slechterik, een privé-eiland, tot seksslaaf gemaakte meisjes, een mysterieuze dood en invloedrijke contacten in de zakenwereld, de wetenschap en de politiek. Behalve Trump en Bill Clinton kende Epstein naar eigen zeggen Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins, en gingen geruchten dat hij Elon Musk van Tesla adviseerde.

Epstein had mogelijk belastende informatie over de machtigste mensen van Amerika, meent burgemeester De Blasio. Zijn voorganger Rudy Giuliani, nu advocaat en Trumpbondgenoot, zei tegen Fox News: ,,Er waren genoeg redenen om hem te vermoorden.’’ Waren het geen prominenten die vreesden dat hun naam boven zou komen in Epsteins misbruikzaak, dan waren het wel medegevangenen, die een bloedhekel hebben aan kindermisbruikers. ,,Het is gewoon geen geloofwaardige situatie dat er geen intense en zorgvuldige inspanning zou zijn geweest om hem in de gaten te houden’’, zei De Blasio, in wiens stad die gevangenis staat. Geen complottheorie, vond de burgemeester.

,,In dit geval zijn de feiten op zich niet logisch.’’

In een informeel gesprek met een journalist van de New York Times zei Epstein vorig jaar dat hij veel wist over de seks- en drugsvoorkeuren van kopstukken. Wat daarvan waar was, is nooit duidelijk geworden.

Minister van Justitie Barr wijst op ‘serieuze onregelmatigheden’ in de gevangenis waar Epstein werd vastgehouden. Epstein stond na een eerste poging niet langer onder extra zelfmoordtoezicht. Hij werd die nacht bewaakt door een invalbewaker. Het is een gegeven dat rondom de dood van Epstein veel legitieme vragen bestaan, en dat leden van de elite elkaar wel vaker de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Opheldering is hard nodig.

Wie van Epsteins vrienden weet meer? Onderzoek naar netwerk multimiljonair

De Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr laat weten dat eventuele medeplichtigen aan Epsteins zedenmisdrijven met minderjarigen reden hebben bezorgd te zijn. De man wiens rijkdom wordt geschat op rond 500 miljoen euro, had terecht moeten staan wegens onder meer verkrachting en het prostitueren van minderjarige meisjes. ,,De slachtoffers verdienen rechtspraak en die zullen ze krijgen”, belooft Barr. De Amerikaanse media zoeken naar antwoorden op de vele vragen die Epstein onbeantwoord laat door zijn dood. Wie van zijn vele prominente vrienden en relaties wist wat er speelde? Wie deed eraan mee? Justitie zal oordelen, maar in de sociale media weten complotdenkers al welke koppen moeten rollen.

Daarbij liggen de namen van prominenten op straat. Dat komt omdat is gelekt uit politiedossiers en ook omdat enige slachtoffers zelf met namen naar de media zijn gestapt na de spraakmakende arrestatie van Epstein. Ze eisen dat de onderste steen boven komt, maar willen ook smartengeld uit het vermogen van de miljardair die niet was getrouwd en geen kinderen heeft – zijn broer Mark geldt als belangrijkste erfgenaam.

Klik in onderstaande graphic op de zwarte bolletjes voor meer informatie over zijn netwerk.

Verkacht

Jennifer Araoz (32) – die vijftien was toen ze door Epstein zou zijn verkracht – vertelde op de Amerikaanse nieuwszender NBC hoe schoolmeisjes soms een jaar lang werden ingepalmd zodat ze uiteindelijk door Epstein konden worden misbruikt. Tientallen meisjes overkwam dat in de jaren 2002-2005. Epstein erkende twee gevallen van prostitutie bij een eerder proces in 2008. Hij mocht destijds achttien maanden celstraf uitzitten in een speciale vleugel van de gevangenis – zijn celdeur was altijd open en hij had tal van privileges.

De multimiljonair kon naar huis nadat hij pas een vijfde van de straf had uitgezeten. Het vertrouwelijke vonnis en de uitvoering van de straf waren volgens een krant in Florida ‘het meest milde in de geschiedenis voor een meervoudige zedendelinquent’.

Een opmerkelijke rol wordt door de slachtoffers toebedeeld aan Ghislaine Maxwell (57), jongste dochter van Robert Maxwell, de Britse mediamagnaat die in mysterieuze omstandigheden overleed op zijn jacht Lady Ghislaine. Robert Maxwell bleek een oplichter die honderden miljoenen uit het pensioenfonds van zijn eigen bedrijven haalde. Ghislaine had enige jaren een relatie met Epstein en zou daarna een rol hebben gehad in het pedofielennetwerk. Ze zet zich nu in om de oceanen te redden.

FBI-agenten hebben het privé-eiland van zakenman Jeffrey Epstein doorzocht. De miljardair pleegde afgelopen zaterdag vermoedelijk zelfmoord. Hij zat vast op verdenking van het systematisch misbruiken van tienermeisjes. 

Vrienden

Nog spraakmakender is de vriendschap van Epstein met de Britse prins Andrew (59). Beiden feestten er in de jaren 90 lustig op los. Andrew en Epstein waren zo goed bevriend dat de laatste in 2011 bijsprong om enige schulden van Andrews ex-vrouw Sarah Ferguson af te betalen.

Bill Clinton was een andere vriend van Epstein. Hij bezocht hem op zijn privé-eiland en dat is meer dan genoeg voor complotdenkers, gezien Clintons reputatie. Donald Trump retweette zo’n suggestieve tweet, maar staat zelf ook op foto’s met Epstein, die hij in 2002 nog openlijk prees in het blad New York Magazine. ‘Het is erg leuk met hem. Er wordt gezegd dat hij net zo gek is op mooie vrouwen als ik en veel daarvan zijn aan de jonge kant. Geen twijfel, Jeffrey geniet van zijn sociale leven’. Recent tweette Trump echter dat hij Epstein jaren geleden uit zijn Mar-a-Lago club in Florida had gezet. ‘Ik gooide hem eruit. Ik ben geen fan van Jeffrey Epstein’. Ook anderen haasten zich nu te melden dat ze hun banden met Epstein al langer geleden hadden doorgesneden. Onder hen de beroemde hoogleraar rechten en advocaat Alan Dershowitz (die destijds met succes de van moord verdachte ex-footballster OJ Simpson verdedigde) en de voormalige Democratische senator van Maine en makelaar van het Noord-Ierse vredesakkoord, George Mitchell (85).

Slachtoffers van Epstein hebben geschokt gereageerd op zijn dood…

Bron; AD.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *