Amigoe | 12 jaar geëist voor doodsteken broer

door Jomaira v/d Meulen

14 jaar cel in zaak “Yumuri” (schietpartij op twee politieagenten)

Openbaar Ministerie eist 12 jaar voor doodsteken broer

WILLEMSTAD — John Iradi (65) hoorde officier Roelof Koert vanochtend twaalf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, voor het doodsteken van zijn broer Eric Iradi. Hij deed vandaag een beroep op noodweer(exces), omdat zijn broer eerst met een mes op hem afkwam.

De fatale steekpartij vond plaats op 1 januari vorig jaar bij het ouderlijk huis van de broers in de Pampanostraat. Diverse getuigen, waaronder de zonen van beide broers en de vrouw van het slachtoffer, meldden dat zij constant ruzie hadden, vooral wanneer Eric drugs had gebruikt en John alcohol had gedronken. Dat was ook het geval op 1 januari vorig jaar.

Uit het toxicologisch onderzoek blijkt dat Eric inderdaad cocaïne en ethanol (alcohol) in zijn systeem had. Er ontstond een ruzie tussen de twee broers over het elkaar wensen van een zalig nieuwjaar. John liep zijn broer zonder te groeten voorbij en sloot zich op in zijn slaapkamer. Eric vond dat simpelweg niet kunnen.

Volgens de vrouw van het slachtoffer werd Eric hierop boos en ging kennelijk problemen zoeken. Ze hoorde John tegen hem zeggen dat zij beter niet in die staat met elkaar moesten praten, maar pas in de ochtenduren wanneer hij weer nuchter zou zijn. Niemand heeft gezien wat er is gebeurd, maar volgens John kwam Eric met een mes op hem af.

John verduidelijkte dat hij bij thuiskomst al van tevoren zag dat Eric in de keuken stond en om hem te vermijden en zo problemen te voorkomen, liep hij naar zijn slaapkamer zonder iets te zeggen tegen zijn broer. Hij deed zijn kamerdeur op slot en Eric kwam op de deur bonken om ruzie te zoeken. Op een gegeven moment deed John de deur open. De ruzie tussen de broers werd erger toen Eric met een mes op hem afkwam.

John benadrukte vandaag dat hij geen mes bij zich had en niet meer kan verklaren hoe zijn mes in de rug van zijn broer terechtkwam. Eerder gaf hij wel bij de rechtercommissaris aan dat ook hij een mes tevoorschijn haalde en zijn broer daarmee stak. Eric werd in de zijkant van zijn lichaam en in de rug gestoken. John raakte zelf ook zwaargewond aan zijn vingers en gezicht. Hij liep een diepe snijwond boven zijn oog op en doordat hij het mes vasthield waarmee zijn broer hem wilde steken, zijn de pezen van zijn vingers ook beschadigd.

Enkele maanden terug moest één van zijn vingers opnieuw geopereerd worden en hij is onder therapiebehandeling. Door zijn behandeling werd de hechtenis van John eerder geschorst. Hij is dus nog op vrije voeten. Officier Koert wil dat hij achter de tralies verdwijnt voor wat hij heeft gedaan en verzocht de rechter om zijn schorsing op te heffen.

Uit de deskundigenrapporten blijkt dat John ingehouden woede heeft. Volgens de psychiater zijn verder geen andere stoornissen geconstateerd, waardoor hij volledig toerekeningsvatbaar is. De psycholoog vindt wel dat hij minder toerekeningsvatbaar is, aangezien hij gedronken had en dus onder invloed was.

De officier deelt deze mening niet. Dat het hier om twee broers gaat maakt de zaak moeilijk maar de verklaringen van John zijn wel te toetsen op de waarheid, aldus de officier. Vandaag liet John weten zich niet veel te herinneren, terwijl het allemaal maximaal vijf minuten heeft geduurd, aldus de officier.

Volgens John had hij vijf whisky’s gedronken, maar volgens de officier kan dit geen geheugenverlies veroorzaken. Hij is van mening dat John een te groot gat openlaat tussen de ruzie en het moment dat zijn broer van hem weggleed en dood op de grond achter werd gelaten. Zijn verklaring ter zitting is dus niet geheel op de waarheid gebaseerd, aldus de officier. Daarom kan men ook niet automatisch aannemen dat het waar is dat zijn broer Eric hem eerst aanviel met het mes.

Bovendien verklaarde John spontaan vlak na de steekpartij geen spijt te hebben dat zijn broer was overleden, maar wel dat hij het had gedaan. Vandaag heeft hij wel spijt betuigd. John gaf aan dat eerder te willen doen maar hij kreeg daarvoor niet de kans van de andere nabestaanden, ook niet om zijn broer te begraven.

Vandaag zei hij dat het niet zijn bedoeling was geweest, maar dat hij zich wel moest verdedigen, anders zou hij vandaag dood zijn. Vonnis is over drie weken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *