Amigoe | 158 klachten wegens mishandeling door agenten

158 klachten wegens mishandeling door agenten

158 klachten wegens mishandeling door agenten

WILLEMSTAD — In de periode 2009-2014 werden in totaal 158 klachten ingediend door verdachten wegens mishandeling door politieagenten. In nagenoeg diezelfde periode (2008-2014) werden in totaal zeven agenten hiervoor uiteindelijk strafrechtelijk vervolgd.

Drie van hen werden in hoger beroep vrijgesproken.

Alle klachten over geweld door politieambtenaren worden behandeld door Bureau Interne Zaken, dat vanwege de gevoeligheid van de kwestie, uitsluitend rapporteert aan de nationale politie. De klachten worden onderzocht door een officier van justitie, die tot vervolging kan overgaan. Als het om kleine vergrijpen gaat, volgt vaak een disciplinaire straf.

Dat melden de minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), en zijn Nederlandse collega Ard van der Steur in een reactie op het rapport van het CPT. Dat is de Europese commissie tegen marteling binnen het gevangeniswezen. Het CPT brengt elke vijf jaar een bezoek aan de detentiecentra op de eilanden. Dit rapport gaat over de bevindingen uit 2014. Daarin wordt andere geconstateerd dat het politiegeweld op Curaçao dringend aangepakt dient te worden. Ook de situatie in de gevangenis is nog lang niet optimaal.

In de periode 2010 tot 2014 zijn zowel disciplinaire als (voorwaardelijke) gevangenisstraffen opgelegd. “Interne Zaken heeft geen dossiers van al deze zaken en hoe deze zijn afgehandeld”, aldus het antwoord van de ministers. Er volgt verder een opsomming van de zaken waarin agenten gestraft zijn voor het mishandelen van burgers of verdachten, met het uitzetten van het ambt en (voorwaardelijke) gevangenisstraffen.

Interne Zaken ziet er volgens de bewindsmannen ook op toe dat een duidelijke boodschap uitgaat naar gevangenbewaarders dat alle vormen van mishandeling en verbaal geweld, onacceptabel zijn en bestraft zullen worden.

Het geweld tussen gevangenen onderling wordt vermeden door leden van rivaliserende bendes niet bij elkaar te plaatsen. Het personeel krijgt trainingen om tekenen van naderend geweld tussen gevangenen te herkennen. Maar ook de gedetineerden zelf krijgen in de cursussen over sociale vaardigheden en het veranderen van de houding, lessen om hun agressie te controleren en te verlagen.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | 158 klachten wegens mishandeling door agenten

  1. Dit viswijf moet samen met het volgevreten speenvarken net als een kwaadaardig gezwel uit onze Curaçaose maatschappij worden gesneden en weg gegooid worden om nooit meer op te groeien. Voor eeuwig verlost moeten wij zijn van dit etter gezwel, wat miljoenen rooft van de belastingbetaler. Maar om te beginnen moet de dokter als eerst het gezwel babel weg snijden. Zijn we al een stuk verder, de rest volgt van zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *