27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Warme band met VS

HomeLandenRegioAmigoe | Warme band met VS

Tekst: Judice Ledeboer Foto’s: Brett Russel

Iedereen die over de Julianabrug rijdt ziet aan de zeekant de wapperende stars en stripes van de Verenigde Staten. Op die plek is het Amerikaanse consulaat gevestigd. De residentie van de consul-generaal van de Verenigde Staten, het Roosevelt Huis, staat op hetzelfde terrein. Het is deze maand 65 jaar geleden dat het Roosevelt Huis werd opgeleverd en in gebruik genomen. Ter gelegenheid daarvan is er een expositie
Iedereen die over de Julianabrug rijdt ziet aan de zeekant de wapperende stars en stripes van de Verenigde Staten. Op die plek is het Amerikaanse consulaat gevestigd. De residentie van de consul-generaal van de Verenigde Staten, het Roosevelt Huis, staat op hetzelfde terrein.

Het gebouw was een geschenk aan de Amerikanen als dank voor hun steun aan Curaçao en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De Amerikanen speelden in de Tweede Wereldoorlog een grote rol op de eilanden, omdat ze de raffinaderijen op Curaçao en Aruba moesten verdedigen tegen de Duitsers die het met hun U-boten daarop gemunt hadden”, aldus de huidige consul-generaal van de Verenigde Staten James Moore.

Al in 1939 voorzagen de raffinaderijen op de twee eilanden in 43 procent van de oliebehoeften van de Engelsen en de Fransen, en voor 80 procent in die van de Britse Royal Air Force alleen al (kerosine). De Amerikaanse invasie in Noord-Afrika (1942-1943) draaide voor 100 procent en de strijd in de Pacific (1944-1945) voor 75 procent op de brandstof uit de Antillen.

De hulp die de Amerikanen gaven was dus van groot belang en de Koloniale Raad vond toentertijd dat de Amerikanen daarvoor bedankt moesten worden. Dat bedankje werd gedaan in de vorm van het schenken van een stuk grond en een gebouw, thans bekend als het Roosevelt Huis.

Expositie

Met veel trots vertelt Moore over de goede band die er is tussen de Verenigde Staten en het Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de overzeese gebiedsdelen en de expositie waarbij het grote publiek de geschiedenis van deze band kan zien die tot leven komt door de vele foto’s.

Het is deze maand 65 jaar geleden dat het Roosevelt Huis werd opgeleverd en in gebruik genomen. Ter gelegenheid daarvan is er een expositie.
Het is deze maand 65 jaar geleden dat het Roosevelt Huis werd opgeleverd en in gebruik genomen. Ter gelegenheid daarvan is er een expositie.

De Roosevelt Huis-expositie is mede tot stand gekomen door de samenwerking met het Nationaal Archief en Moore noemt speciaal directeur Max Scriwanek. “Zonder zijn zoektocht in de archieven hadden we nooit zoveel uitgebreide informatie over de geschiedenis van het Roosevelt Huis gehad”, beklemtoont Moore.

Er is ook een boekje gemaakt ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Roosevelt Huis. 13 maart werd de expositie geopend in het Roosevelt Huis zelf en vanaf begin april is deze te zien in het Maritiem Museum. Daar wordt het een onderdeel van de vaste exposities.

De bijzondere rol van de Amerikanen die de eilanden moesten verdedigen is niet bij iedereen bekend, maar consul-generaal Moore ziet het als een basis van de goede relatie die er is tussen de Verenigde Staten en de eilanden en Nederland.

De Éapa wordt dan ook in het Roosevelt Huis ontvangen, waar Moore vertelt over de rol van het consulaat op de eilanden en de geschiedenis van het Roosevelt Huis en hij laat met veel trots het uitzicht zien vanaf de terrassen van het Roosevelt Huis op Punda en Otrobanda. Diverse terrassen liggen tegen de heuvel aan en alleen het geruis van de wind en het gekwetter van de vogels valt te horen.

Een paar maanden na de Tweede Wereldoorlog werd het stuk land met een gebouw erop door Nederland, Curaçao en de andere eilanden aan de Verenigde Staten geschonken. Het was bestemd voor de VS consul-generaal in Willemstad die er gebruik van zou gaan maken. Toenmalig president van de Verenigde Staten, Harry Truman, accepteerde het geschenk officieel op 13 april 1946. Er werd besloten om het huis te vernoemen naar de leider van de geallieerden en toenmalig president van de Verenigde Staten, Franklin Delano Roosevelt, mede omdat hij ook Nederlandse voorouders had. Vandaar de naam: het Roosevelt Huis.

Het Roosevelt Huis is ontworpen door architect A.A. van Ammers uit Curaçao, maar door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten werd meegedacht over het gebruik van materialen en hoe en waar die gebruikt moesten worden. De tuinen werden beplant met inheemse planten en bomen.

Uniek is dat de residentie van de consul-generaal op hetzelfde terrein ligt als de kantoren van het consulaat. Volgens Moore komt dat niet vaak voor. Het terrein dat de toenmalige Koloniale Raad aan de Verenigde Staten aanbood was groot genoeg om alles op één terrein te bouwen.

In het huis liggen de voetstappen van vele politici en zelfs leden van het koningshuis, zoals prins Bernhard die net voor de officiële opening van Het Roosevelt Huis, het huis bezocht. Kort geleden was de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, er te gast. Hij opende de tentoonstelling over het Roosevelt Huis. De viering van de 4e juli, de Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten is ieder jaar een hoogtepunt op het consulaat. Het grote terras van het Roosevelt Huis biedt aan velen een goede netwerkgelegenheid in een vriendschappelijke sfeer zoals ook bedoeld bij de bouw van het complex, meer dan zestig jaar geleden.

‘Unieke relatie VS en eilanden

Als vertegenwoordiger van de Verenigde Staten houdt Moore zich bezig met zaken op het gebied van handel, financiën, belastingen, buitenlands beleid en ook op het gebied van de bestrijding van mensen- en drugshandel.

Consul-generaal Moore ziet de relatie tussen de Verenigde Staten en de eilanden als een unieke relatie. Hij zit bijna twee jaar op deze post op de eilanden en hij is onder de indruk van de multiculturele samenleving.

roosevelthuis-amerikaans-consulaat-3
Het Roosevelt Huis staat dan ook symbool voor de geschiedenis van de Verenigde Staten en Curaçao en zal altijd het symbool blijven van samenwerking, vriendschap en dankbaarheid.

Hij beschouwt het als één van zijn taken om aan het behoud van de goede relaties tussen de naties te werken en dat doet hij op zijn eigen manier, vooral via kunst en educatie en door de residentie van het consulaat open te stellen voor bijeenkomsten, recepties en zoals recent het organiseren van een expositie. “Ik sla nooit een uitnodiging af en iedereen is ook bij ons op het consulaat van harte welkom. Ons doel is om goed samen te werken en om ervaringen en kennis te delen met elkaar.” Hij ziet deze expositie als een manier om het consulaat-generaal van de Verenigde Staten dichter bij de bevolking van Curaçao te brengen.

Het consulaat steunt bijvoorbeeld ook verschillende organisaties en evenementen. Zo werd filmmaakster Kathryn Dietz uit Boston uitgenodigd om workshops te komen geven aan jongeren. Er komen ook geregeld musici en dansers uit de Verenigde Staten naar Curaçao op uitnodiging van het consulaat, zoals de Battery Dance Company, die zijn eigen choreografie maakt en naar scholen gaat om jongeren kennis te laten maken met moderne danskunst.

Moore moedigt jongeren van de eilanden ook aan om in de Verenigde Staten te komen studeren. “Het is belangrijk voor jongeren om kennis te maken met diverse culturen. We werken ook nauw samen met de Stichting Studiefinanciering Curaçao en er gaan ieder jaar meer jongeren naar de Verenigde Staten.”

Op het gebied van behoud van de natuur en wetenschappelijk onderzoek is er een zeer nauwe samenwerking tussen de Verenigde Staten en Curaçao, met name met Carmabi. Sinds jaren komen er regelmatig groepen Amerikaanse wetenschappers en studenten, veelal van het Smithsonian Institute in Washington, die marine-biologisch onderzoek doen. Vanzelfsprekend heeft sport ook de aandacht en heeft het consulaat een pitching machine gedoneerd aan de Curaçao Baseball City Foundation op het eiland.

Amerikaanse toeristen

Met enige trots vertelt Moore dat er meer dan 3 miljoen Amerikanen de eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba bezoeken. Veel komen er met de cruiseschepen, maar er zijn in de regio duizenden Amerikanen die er ook langer verblijven of wonen. “Wij vertegenwoordigen al deze Amerikanen. En we blijven ons inzetten voor het delen van kennis en ervaringen. En ook met de onderlinge overheden blijven we nauw samenwerken op allerlei gebieden zoals op het gebied van energie, internationale wetten en uitbreiding van handel.”

Het Roosevelt Huis staat dan ook symbool voor de geschiedenis van de Verenigde Staten en Curaçao en zal altijd het symbool blijven van samenwerking, vriendschap en dankbaarheid.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties