Amigoe | 30 Curaçaose bedrijven in Panama Papers

Cifa voorzitter Anuschka Cova: ‘Hoeft nog niets te betekenen’

Cifa voorzitter Anuschka Cova: ‘Hoeft nog niets te betekenen’

WILLEMSTAD — Curaçao, St. Maarten en ook Aruba komen aan bod in de zogenoemde Panama Papers. Op Curaçao gaat het volgens de gelekte verzameling documenten van het bedrijf Massack Fonseca om 30 bedrijven, 2 cliënten, 11 begunstigden en 95 aandeelhouders.

Dit blijkt uit de informatie gepubliceerd door redacteur Brian Kilmartin van de Ierse krant The Irish Times.

In een reactie stelt Anuschka Cova, voorzitter van de Cifa – de belangenvereniging van bedrijven in de internationale financiele dienstverlening – dat dit nog niets hoeft te betekenen.

“Het gaat om welke constructies er zijn gehanteerd. Je kan als bedrijf of als individu gebruikmaken van fiscale constructies uit efficiëntie- en kostenoverwegingen. Maar als het gaat om belastingontduiking dan ben je verkeerd bezig.”

Volgens Cova is Curaçao op dit moment bezig om zich meer en meer te presenteren als een eiland of jurisdictie, waar men zich aan de regels houdt en niet meedoet aan belastingontduiking.

“Daarom zijn wij als eiland steeds meer bezig om ons aan te sluiten bij internationale organisaties en zijn wij ook onze wetgeving aan het veranderen.”

Cova benadrukt dat het op dit moment niet meer mogelijk is om anoniem een bedrijf in de internationale financiële dienstverlening op Curaçao te openen. In diverse landen hebben overheden via hun belastingdiensten aangegeven onderzoek te willen verrichten naar de informatie die in de Panama Papers is verschenen.

Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) is momenteel uitlandig. Uit informatie van Brian Kilmartin blijkt ook dat 27 bedrijven, 3 cliënten en 30 aandeelhouders uit Aruba in de zogenoemde Panama Papers worden genoemd.

Voor wat betreft St. Maarten gaat het om één bedrijf, één cliënt en één begunstigde. Over de Panama Papers werd afgelopen zondag in talloze media geschreven. Uit de documenten van het bedrijf Massack Fonseca – dat zich specialiseert in handelsrecht, trustdiensten en adviezen aan investeerders – blijkt dat er op wereldwijde schaal belastingontwijking plaatsvindt en dat er aanwijzingen zijn voor belastingfraude en andere illegale activiteiten, zoals het omzeilen van handelssancties of omkoping.

In totaal gaat het om 2,6 terabyte aan gegevens. Het onderzoek werd uitgevoerd door journalisten en media verbonden aan het International Consortium of Investigative Journalists.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | 30 Curaçaose bedrijven in Panama Papers

  1. Lol Smeets heeft zijn werk goed gedaan, alles is al uit het zicht.

  2. Joscelin Trouwborst

    En dit zijn enkel papers van Massack Fonseca; bekende topje van de ijsberg dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *