Amigoe | 35 zika-gevallen op Curaçao

35 zika-gevallen op Curaçao

35 zika-gevallen op Curaçao

WILLEMSTAD — Er zijn momenteel 35 mensen met zika op Curaçao. Dat heeft minister van Gezondheid Siegfried Victorina (PS) vanochtend bevestigd tijdens de hervatting van de Openbare Vergadering van de Staten.

“Onder hen zijn geen zwangere vrouwen”, aldus de minister.

Tijdens de vergadering van 1 februari zei hij dat er vier officieel geregistreerde gevallen waren op Curaçao. Dat aantal is sindsdien in een rap tempo gestegen. “Op 8 februari heb ik vernomen dat er twee gevallen bij waren gekomen. Op 9 februari waren er in totaal dus zes personen met zika. Op 10 februari waren er veertien nieuwe besmettingen, waarmee het totaal neerkwam op twintig.” Afgelopen zaterdag kwamen hier nog eens vijftien mensen bij, waardoor de teller nu op 35 staat. “Gynaecologen en kinderartsen hebben bevestigd dat dit niet om zwangeren gaat.”

Onderzoek

Eind deze week reizen de virologen Byron Martina en Ab Osterhaus vanuit Nederland naar Curaçao. Ze zullen assistentie verlenen in een onderzoek naar muggenbestrijding. Dit naar aanleiding van de oproep van internationale instituten voor de volksgezondheid om de handen ineen te slaan ten aanzien van de bestrijding van zika. Andere eilanden zullen ook deelnemen aan het onderzoek.

Informatienummer

Het ministerie is momenteel bezig met het beschikbaar stellen van een extra informatienummer, bestaande uit drie cijfers. Vorige week werd er al een gratis informatienummer opengesteld (0800-0888). Er kunnen ook vragen worden gesteld via 9345. Dit nummer is echter niet gratis.

Vuilstort

Victorina ging verder in op illegale vuilstortplaatsen. “Het kardinale probleem is dat we onze omgeving niet schoonhouden. Normen en waarden spelen daarbij een essentiële rol. Vrijwilligers zetten zich vaak in, maar binnen de kortste keren is het weer een rotzooi. De overheid en Selikor kunnen dit niet alleen oplossen.” Er werken 65 mensen aan het project waarbij zwerfvuil wordt opgeruimd. Om dit werk echter optimaal te kunnen doen, zijn er in totaal 124 mensen nodig.

Niet aanwezig

In reactie op de vraag van Eugene Cleopa (Pais) over de controle rondom woningen, zegt de minister dat zo’n 30 procent van de mensen niet thuis was. “Hierdoor hebben we niet overal kunnen controleren op broedplaatsen. De overheid zal het project daarom evalueren om na te gaan of er controles in het weekeinde of belafspraken nodig zijn.”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | 35 zika-gevallen op Curaçao

  1. 35 gevallen bekend zeg dat wel. Hoeveel echte gevallen zijn er op Curçao, dat weet geen hond, ik heb het ook, maar wat moet ik melden? kost alleen maar telefoon geld. Overal op Curaçao waar je ook komt, sla een mug dood en kijk met een vergrootglas en wat zie je, een mug met witte streep potjes en ruggetje en als je het niet gelooft neem de proef eens zelf op de som en je zal versteld staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *