Amigoe | ‘Dubbele moord Bullenbaai was fatale ripdeal’

door Jomaira v/d Meulen-Angela

20140317-bullenbaai-moord-Nikita-Catharina-Attaf-120690-Shendrick-Emanuel-Randt-270596

De beide slachtoffers Nikita Catharina Attaf (23) en Shendrick-Emanuel Randt (17)

WILLEMSTAD — De moorden op Shendrick Randt en Nikita Attaf op 17 maart vorig jaar waren volgens één van de schutters, de verdachte Jhoan F.F., een uit de hand gelopen ripdeal. Dat zei hij vandaag tijdens de behandeling van de zaak. De bedoeling was om Attaf van haar partij drugs (marihuana) te beroven. Het brein hierachter was mededader Nahum H., voegde hij toe. H. was een goede kennis van Attaf, die voor haar dood samen met hem een overval op een Chinese zaak in Otrobanda aan het beramen was. 

Attaf zou H. een geschetste plattegrond hebben verschaft van die zaak, waarmee H. hem zou hebben benaderd om samen de overval te plegen. Attaf zou ook meegaan, zei H. tegen hem. Volgens F. trok hij zich later terug.

Na een tijdje vertelde H. aan hem dat Attaf marihuana verkocht en hij vroeg aan H. om wat voor hem te kopen. Volgens F. was die marihuana van goede kwaliteit maar wel aan de dure kant. Hij had geen geld om de drugs te kopen en vertelde dat aan H.

Uiteindelijk kwam H. met het idee om marihuana van Nikita te roven. Hij is hiermee akkoord gegaan en kreeg een geladen wapen van H., die hem opdroeg in de lucht te schieten indien Attaf de drugs niet wilde afgeven.

Zij reden samen naar Otrobanda en daar heeft hij Attaf en Randt voor het eerst gezien. Het stel stapte in en iedereen moest zijn telefoon uitschakelen. Tijdens de hele rit praatte Attaf uitgebreid met H. Er werd veel gelachen, maar hij merkte dat Randt wel wat nerveus was, aldus F.

Bij Bullenbaai stapte Attaf uit de auto en H. ging haar achterna, terwijl hij zelf achter Randt bleef lopen. Plotseling haalde H. zijn vuurwapen tevoorschijn en zonder iets te zeggen schoot hij direct op Attaf, voegde F. toe. Daarna draaide H. zich om en droeg hem op om Randt neer te schieten en dat deed hij. Hierna ging hij in de auto zitten en hoorde meer knallen. Iets later kwam H. met de zak marihuana aanlopen.

Volgens F. leefde Randt nog nadat hij had geschoten en schoot H. meerdere malen op Randt toen hij dat had opgemerkt.

F. schrok hiervan en was boos op H. “Ik vroeg steeds aan hem waarom hij me daarbij had betrokken. Hij zei steeds om me geen zorgen te maken.” H. ging ook constant bij F. langs om hem te waarschuwen dat hij stil moest blijven. Volgens F. haalde H. steeds de omertá-wet van de maffia aan, oftewel dat hij stil moest blijven anders zou hem iets overkomen. Na de moorden reden zij naar Kortijn waar de partij drugs over twee tassen werd verdeeld. H. gaf er een aan hem. Volgens F. beleefde hij de moorden steeds opnieuw en heeft hij daarom veel van de gestolen marihuana gerookt. De rest werd door H. zelf en een andere man in Otrobanda verkocht.

Nader onderzoek

F. liet tijdens zijn verklaring ter zitting steeds doorschemeren dat het schot dat Randt fataal had geraakt, niet afkomstig was uit zijn wapen. Zijn advocaat Simone Texel bevestigde die stelling later. Ze verzocht de rechter om de zaak aan te houden zodat nader kan worden onderzocht welke kogel(s) Randt fataal zijn geworden. Officier Leomar Angela wilde weten hoe dat volgens haar uitgezocht moet worden, maar de rechter liet een antwoord hierop niet toe. De officier mag tijdens zijn requisitoir aanstaande vrijdag op het verzoek van de raadsvrouw reageren. Dan zal de rechter ook een beslissing nemen op dat verzoek.

Behandeling zaak verdachte H. afzonderlijk

De zaak tegen de moordverdachte Nahum H. wordt op verzoek van zijn advocaat Orlando ‘Kid’ Martina afzonderlijk behandeld. Dat besloot rechter Hans de Doelder vanochtend voor de aanvang van de inhoudelijke behandeling van de moordzaak Bullenbaai. H. en Martina waren vandaag niet aanwezig bij de behandeling.

De raadsman diende dat verzoek afgelopen mei in, tijdens de pro forma-behandeling van deze zaak. Officier van justitie Leomar Angela verzette zich toen hiertegen, omdat de omstandigheden zouden kunnen veranderen waardoor hij misschien H. als getuige zou moeten oproepen. Martina stelde dat dat niets te maken heeft met de zaak tegen H. als verdachte, maar als getuige.

De raadsman wees op het feit dat H. recht heeft op een eerlijk proces en dat een gelijktijdige behandeling van de zaken dit onmogelijk maakt. “Indien de zaak niet apart behandeld wordt, kan hij geen verklaring afleggen”, benadrukte hij. De verdachte voelt zich niet vrij om te verklaren. De advocaat voegde hieraan toe dat H. nu in de Foba-afdeling (Forensische observatie en behandeling) van de gevangenis zit.

Rechter Irma Lips liet het over aan rechter De Doelder die de zaak inhoudelijk behandelt om een beslissing te nemen over het verzoek van de verdediging. Deze heeft uiteindelijk besloten om H. de kans te geven zich vrij te voelen om te verklaren.

Feiten

De man moet vrijdag terechtstaan voor zeven feiten, namelijk voor zijn betrokkenheid bij een overval c.q. afpersing in de Schonegevelstraat op 8 februari vorig jaar, de moord en overval op Nikita Attaf en Shendrick Randt op 17 maart bij Bullenbaai, een overval c.q. afpersing bij San Sebastiaan op 27 juli vorig jaar, het witwassen van de bij de overvallen verkregen buit en voor vuurwapen- en munitiebezit.

De moord heeft hij samen met de verdachte Jhoan F.F. gepleegd, die vanochtend in detail heeft uitgelegd wat er op die bewuste dag is gebeurd. Zo verklaarde hij dat Nahum H. met het idee kwam om Attaf van haar partij drugs (marihuana) te beroven.

Hij voegde toe dat hij op Randt had geschoten en H. de schutter was van Attaf, maar dat Randt nog leefde toen hij in de auto ging zitten. Op het moment dat H. dat doorhad, heeft hij Randt doodgeschoten. H. zal aanstaande vrijdagochtend aangeven of dit klopt. Die zitting vangt aan om negen uur.

Na de behandeling van zijn zaak, zal de officier zijn requisitoir in de zaken van alle vijf verdachten naar voren brengen, gevolgd door de advocaten van de verdachten alsmede de advocaten van de benadeelde partijen in deze zaak, die dan een

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *