27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | 80/20: ‘Het gaat erom wat het beste is voor Curacao’

HomeMediaAmigoe | 80/20: ‘Het gaat erom wat het beste is voor Curacao’
Symposium: Groei door lokale of ook geïmporteerde arbeid?
Symposium: Groei door lokale of ook geïmporteerde arbeid?

WILLEMSTAD — Het in dienst hebben van niet-lokale arbeidskrachten die geld naar het buitenland sturen, is kapitaalvlucht. Lokale arbeiders investeren het geld in de economie, waardoor deze gaat bloeien.

Daarom moet de ‘beruchte’ 80/20-regeling ingezet worden op Curacao. Ook moet een rechtvaardige kans op werk voor lokale arbeidskrachten bevorderd worden. Dat liet oud-Statean voor de PS, Elmer ‘Kadé’ Wilsoe, gisteravond weten tijdens het symposium ‘The effect of the adapted Pension Law and the 80/20 Law on strategic HR practices’, georganiseerd door derdejaars HRM-studenten bij University of Curacao (UoC).

Wilsoe viel in voor demissionair minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), die verhinderd was. Bij het symposium waren ook aanwezig: demissionair minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR), voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK) Billy Jonckheer en pensioenexpert bij het Algemeen Pen- sioenfonds Curacao (APC) Royston Sling.

Volgens Wilsoe kan men de armoedesituatie en de hoge werkloosheid niet meer accepteren. De 80/20-landsverordening, waarvan eerder door de Raad van Advies (RvA) is aangegeven dat deze inbreuk maakt op het gelijkheidsbeginsel en dus op internationale normen, is volgens hem opgesteld ter bescherming en bevordering van de lokale arbeidsmarkt. Daarnaast hebben diverse landen die ook moeten voldoen aan internationale normen soortgelijke regelingen, zoals 90/10 ingezet.

Wilsoe noemt als voorbeeld Engeland, dat nog niet uit de Europese Unie (E6) is gestapt en dus vooralsnog aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de  Mens (EVRM) moet voldoen. Dit land heeft volgens hem een 100/0-regeling, omdat een buitenlander werk dat Britten zelf kunnen doen, in principe niet mag doen.

Diversiteit

Rhuggenaath hamerde in zijn toespraak op diversiteit:

“Ieder land, klein of groot, heeft diversiteit nodig om vooruit te kunnen gaan.” Volgens hem heeft het eiland mensen met verschillende talenten, human capital, nodig.

“Diversiteit is een fontein van innovatie en dringend noodzakelijk voor duurzame economische ontwikkeling”,

aldus Rhuggenaath, die stelt dat dit kleine eiland slim genoeg moet zijn om zich te realiseren wat voor talenten het wel of niet heeft.  Hij neemt als voorbeeld de landbouw.

“Onze landbouwsector is klein, maar kan groeien wanneer wij kennis importeren en dit laten overdragen aan onze landbouwers. We zijn altijd bang voor import van mensen geweest, we zijn bang voor hun gewoonten, hun geloof, en ze nemen onze banen weg. Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor kennis en moeten dit soort mensen bij ons uitnodigen. De samenleving heeft brain-gain nodig, geen brain-drain. Het maakt geen brain-drain. Het maakt niet uit of dit lokaal of internationaal is verkregen”, aldus Rhuggenaath.

Hij is ook van mening dat het eiland te klein is om lokaal investeringen te doen, zoals het bouwen van grote hotels:

“Wij hebben mensen van buiten nodig om in ons eiland te investeren en kennis en innovatie met zich mee te brengen.”

Rhuggenaath stelt dat er inderdaad landen zijn die een soortgelijke regeling als de 80/20-regeling hebben ingevoerd, maar dat hun ‘economische zones’ niet zo zijn ingesteld.

“Ik vroeg aan de manager van de economische zone wat de impact van het importeren van kennis op de lokale arbeidskrachten was. Hij stelde dat de geïmporteerde kennis wordt overgebracht op de lokale arbeidsmarkt”,

aldus de minister, die hiermee bedoelt dat de lokale arbeiders van de geïmporteerde kennis hebben geprofiteerd.

Groei

Billy Jonckheer, voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), denkt dat duurzame interne marktgroei niet komt door toename van consumptie, maar door de groei van het export-potentieel van het eiland.

“Curacao moet een exportnation worden en moet deelnemen aan de nieuwe economie, die zich baseert op de export van intellectueel eigendom en diensten. Hierin speelt HR een essentiële rol. We moeten niet denken aan immigratiewetgeving, maar juist openstaan voor de import van mensen die ons vooruit kunnen helpen”,

aldus Jonckheer. Volgens hem bloeide de economie van het eiland eerder door het importeren van kennis en innovatie.

“Het verstrengelen van een onderneming met arbeidswetten kan ervoor  zorgen dat deze onderneming failliet gaat – met als gevolg dat de werkgelegenheid ook verdwijnt”, aldus Jonckheer.

Hij ziet de aanpassing van de pensioenwetgeving (onder meer de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar) ook als tegenwind voor de groei van een onderneming.

“Na 60 jaar gaat de productiviteit van de mens omlaag; deze wetswijziging heeft de strategische planning die de HRM-afdelingen van ondernemingen hebben opgesteld daarom sterk beïnvloedt. Daarnaast zorgt de blokkade van de uitvloei  van werknemers er ook voor dat nieuwe jongere mensen een organisatie niet binnen kunnen komen”, aldus Jonckheer.

Ook Sling stelt in zijn presentatie over de aanpassing van de pensioenwetgeving dat gevolgen van de aanpassing invloed hebben op menselijk kapitaal. Zo is iemand die ouder is volgens hem ook minder productief en is er meer ziekteverzuim. Als reactie op de toespraken van Jonckheer en Rhuggenaath stelt Wilsoe dat het een kwestie is van de mentale instelling.

“Mentaliteit, tot welke groep hoor je? Economische groei, maar voor wie dan?”,

aldus het oud-Statenlid. Echter stelt Jonckheer:

“Het gaat niet om mijn groep of jouw groep, het gaat erom wat het beste is voor Curacao.”

Bron: Amigoe

 

 

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Zo moeder zo kind. Als de regering er ging verandering aan te weg Brengt dan gaat dit nergens naar toe.
    Genoeg bedrijven die zich niets van deze regeling aantrekken , omdat ze weten dat er geen stap mee voorruit komen.
    Deze mentaliteit moet aangepast worden maar sorry …. dat gaat 10-15 jaar duren voordat dat geprogrammeerd is in de nieuwe generatie die vanuit huis aangeleerd moet worden!!
    Als de Vuist op tafel en begin met de taak eens aan te leren aan de jeugd op school dan begin je teninste bij de basis!!

  2. Het wordt tijd dat de 80-20 regeling voorgoed wordt losgelaten. Het gaat er om dat politieke partijen gezamenlijk er voor kiezen naar de toekomst van Curacao gaan kijken en zich focussen op ontwikkelingen die elders in de wereld plaatsvinden en die voor Curacao positieve effecten kunne hebben. Dit kan geen politie issue meer zijn, het is de realiteit.
    Kijk naar Europa waar de groei van dit continent mede is veroorzaakt door mensen uit andere landen die geen deel uitmaakten van Europa. Kijk naar Nederland waar grote groei ontstond door buitenlanders in Nederland werkzaam omdat de Nederlander zich te goed voele voor sommige werkzaamhen. Uiteindelijk pakken Nederlanders het werk toch op of worden hiertoe verplicht. Blijkbaar is dit op Curacao ook aan de orde.
    Stop dus met de discussie, het is uit met de pret. Steek de handen uit de mouwen en ga eindelijk aan het werk. De curaçaoënaar wordt er op termijn financieel beter van, wat hard nodig is, en de relatie met het buitenland kan worden uitgenut. Curacao heeft een groot achterhand, maak daar gebruik van in plaats van jezelf te beperken met de 80-20 regeling, een absurde regeling in deze tijd. Gebruik kennis van buitenlanders om dit land er weer bovenop te brengen en laat dit onderwerp politiek buiten de discussie blijven.

  3. Wat het beste is voor Curaçao is, is dat de arbeidsproductiviteit met 100% omhoog moet (is nu een van de laagste ter wereld, maar daar hoor ik niemand over). Daarnaast dat het enorme hoge ziekteverzuim omlaag moet. Werk aan de winkel voor bedrijfs-/ svb-artsen en niet in laatste plaats de politiek.

  4. Binnenkort gaat Wilsoe ook vakanties van Yu naar het buitenland, internetaankopen en alle import verbieden, is immers ook kapitaalvlucht. In het kader van gelijke behandeling dan ook maar direct toerisme uit nederland verbieden?

  5. Er is al wetgevong die zegt dat buitenlanders geen vergunning krijgen als er een inwoner van Caraçao beschikbaar is voor het werk. Als dat goed wordt gehandhaafd, dan is dat voldoende.

    Die wet van PS is enkel politiek symbolisch.

  6. Jos,

    De hoogopgeleide YDK komen hier niet aan een baan vanwege alle pastechi’s en alle baantjes die worden weggegeven aan vrienden en kennissen. Bij de overheid is het totaal niet van belang wat je opleiding is, maar meer wie je kent. Zo kom je op functies waar je eigen totaal ongeschikt voor bent en de resultaten spreken boekdelen.
    Willen we de juiste man op de juiste plaats dan zouden we eens moeten beginnen met deze praktijk een halt toe te roepen, maar daar hoor ik de PS niet over. Zij gaan rustig door met die praktijk.
    De lage arbeidsproductiviteit is ruim beschreven in vele rapporten, het is dus niets nieuws. Het enige probleem is dat de PS (en anderen) maar blijven doen alsof de gemiddelde YDK de hardste werker op deze aardkloot is en dat komt dus niet overeen met de waarheid.
    Onze kosten voor gezondheidszorg zijn zo absurd hoog OMDAT men hier voor iedere scheet die dwars zit naar de dokter rent. Die kosten zijn zo hoog OMDAT we hier zo verschrikkelijk ongezond leven. En het gevolg van die mentaliteit en levensstijl is dat we niet in staat zijn om normale arbeid te verrichten. Wanneer je 50 kg extra moet meezeulen dan is de energie al snel op. Dus zelfs wanneer de meesten zouden willen werken dan zijn ze daar fysiek gezien niet toe is staat.
    Dus wordt het tijd dat ook de PS de waarheid eens gaat accepteren. Het merendeel van de mensen alhier is simpelweg lui, niet moe. En velen zoeken werk ? Helaas, velen zeggen dat ze werk zoeken, maar vervolgens vinden ze allerlei excuses om maar niet te hoeven werken. Dan is er geen bus die op tijd rijdt, dan moeten de kinderen eerst naar school, dan hebben ze een briefje van de dokter dat ze niet mogen lopen etc etc.

    Dus willen we met Curacao vooruit dan zullen we eerst onze mentaliteit moeten aanpassen. Van luiwammesen moeten we gewoon harde werkers worden. Ze zijn er wel, dus als men wil zien hoe dat moet dan kan men best wel voorbeelden vinden op het eiland.
    Probleem is alleen dat vrijwel iedereen genoeg voorbeelden kan verzinnen van niet productieve werknemers. En bij de overheid plus de overheid NV’s is het werkelijk het ergste. Probeer daar maar iets voor elkaar te krijgen. Succes.
    Dus daarom heeft 80 / 20 % geen zin. Deze regeling is niet de oplossing van het probleem. De oplossing van het probleem is gewoon het aanpassen van de mentaliteit, niet het verzinnen van een excuus voor mensen zonder werk.

  7. Het beste voor Curacao is een 20/80 wet, maximaal 20% van de werknemers mag Curacaoenaar zijn.

    Het is de Curacaoenaar die zich om het minste en geringste ziek meldt en de hele dag op You Tube, Facebook en Whatsapp zit. En bij maar een woord van kritiek huilend naar zijn vakbond rent.

  8. Trouwens, Wet 80-20 gaat meer om laagopgeleide banen die ingepikt worden door de Latino’s! Alles wat er op Curaçao staat is ooit gebouwd door onze eigen mensen. Hoezo kunnen we het niet? Dacht niet dat de Latino’s onze grote brug gebouwd hadden en de hele binnenstad etc.

  9. Aan Nederlandse deskundigen heeft men meer dan genoeg, vooral in de land en tuinbouw staat Nederland aan kop in de wereld.
    Mensen uit de regio hebben vaak minder kennis dan Nederlanders en Antillianen. Daarnaast onderschat de PAR de kennis van eigen landgenoten. De PAR moet hun manier van denken echt aanpassen. Onze mensen zijn vaak hoger opgeleid dan de Latino’s en spreken ook hun talen. Hoe zou Ragoenaat het vinden als men hem minder zou waarderen dan de Latinio’s? Word doodmoe van laagdunkende clichés van deze man over onze eigen afgestudeerde mensen.
    Er staan honderden Curacaoenaar/Antillianen te trappelen om terug te keren naar Curaçao. Ik zou zeggen help deze mensen naar hun land terug te keren door ze werk en woning aan te bieden om zich te bewijzen. Help mee in plaats van ze te onderschatten en doen alsof jij de enige bent die wat kan en weet. Duhh..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties