Amigoe | ‘80/20-regeling wordt zeker ondertekend’

‘80/20-regeling wordt zeker ondertekend’

‘80/20-regeling wordt zeker ondertekend’

WILLEMSTAD — “We zijn er zeker van dat het wetsvoorstel voor de 80/20-regeling ondertekend zal worden door de gouverneur (Lucille George-Wout, red.).” Dat liet de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), zaterdag tijdens een bijeenkomst van haar partij weten.

Het wetsvoorstel is afgelopen vrijdag aangenomen door de Raad van Ministers (RvM) met vijf stemmen voor, drie stemmen tegen en een blanco, liet PS-Statenlid Elmer ‘Kadé’ Wilsoe tijdens de bijeenkomst weten.

PS vecht al langere tijd voor de invoer van de 80/20-regeling, die stelt dat 80 procent van de werknemers binnen een bedrijf van lokale komaf moet zijn. De regeling is enkele jaren geleden door de (tegenwoordig niet meer zittende) Staten aangenomen. Het is nu langs de RvM en moet door de gouverneur van Curaçao ondertekend worden, zo meldt PS. Maar al maanden heerst de vraag of George-Wout de wet gaat ondertekenen, zodat deze van kracht kan worden. Zo concludeerde de Raad van Advies (RvA) in 2012 dat de wet inbreuk maakt op het gelijkheidsbeginsel en dat deze dan tegen het Reglement van de Gouverneur is en dus niet ondertekend kan worden.

Volgens Larmonie-Cecilia heeft men alle ‘gewenste veranderingen’ aangebracht aan de wet en is deze langs de RvM. Zij stelde er zeker van te zijn dat de gouverneur de wet zal ondertekenen. Statenlid Jaime Cordoba, leider van PS, zei tijdens de bijeenkomst ‘vanochtend een gevecht’ aan te zullen gaan met de gouverneur over de regeling. Wilsoe zei desgevraagd dat het gesprek van ‘consultatieve’ aard zou zijn. Over de inhoud van het gesprek wil men weinig kwijt. Larmonie-Cecilia vanochtend aan deze krant: “De gesprekken tussen een Statenlid of minister en de gouverneur zijn vertrouwelijk. Ik weet niet wat ze zullen bespreken.” Cordoba was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Buitenlanders

De politieke partij vindt dat lokale mensen geen kans wordt geboden op de arbeidsmarkt. “Wij praten over een economie voor Curaçao, maar deze is niet voor de Curaçaose gemeenschap. Onze arbeidsmarkt zit vol buitenlanders”, aldus Larmonie-Cecilia. Volgens haar heeft 40 procent van de werklozen op Curaçao een hbo-niveau of hoger, terwijl buitenlanders van lagere niveaus eerder werk krijgen. De Isla-raffinaderij is volgens PS een voorbeeld van een bedrijf dat meer buitenlanders dan lokale mensen aanneemt. “De 80/20-regeling zal er zijn zodat elk bedrijf dat zaken wil komen doen op Curaçao, weet dat 80 procent van de werknemers van lokale komaf moet zijn”, aldus de Soaw-minister.

Bron: Amigoe

10 Reacties op “Amigoe | ‘80/20-regeling wordt zeker ondertekend’

 1. Het is triest dat er een 80% wet nodig is om de Curacaenaar aan een baan te helpen.

  Maar ik begrijp het wel, want ik zou me ook een aantal keer bedenken voordat ik er een in dienst zou nemen.

  Aartslui, melden zich ziek bij een kuchje en rennen al naar de vakbond als de koffie in de kantine op is.

  En dat heeft niets met racisme te maken.

  Maar ik begrijp het wel, de meesten komen uit de mondi en hebben nooit verder gekeken dan de mondi en hebben nooit kennis gemaakt met hoger ontwikkelde normen en waarden.

  Zoals Jezus al zei: ‘Vader, vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen’.

 2. @caribbeancynic, kom dan met een oplossing, als jij dat tenminste kan!
  Ik neem aan de minister van Soaw beter dan jij geïnformeerd is en weet waarover ze praat. Waarom neemt jij (betweter) haar taak niet over caribbeancynic? Dan zullen alle problemen gelijk opgelost worden. 🙂

 3. @Joep Meloen, wat heb jij te verliezen als 80-20 wordt ingevoerd? Heb jij ook illegalen in dienst waar jij geen premies voor afdraagt en onder het minimum betaalt? Er moet iets (persoonlijks) zijn voor jou extreme en abnormale weerstand tegen deze Wet.

 4. Stanley Held

  Joep doe normaal. Jouw reactie is puur racistisch. Als het jouw daar niet zint ga naar een land waar het voor jouw goed is. Soms vraag ik mij af wat je daar doet. Het probleem ligt niet bij de jeugd die afgestudeerd is. Ligt aan de voorkeur die men daar geeft. Ja, jullie. Hoe komt dat ?…vul maar zelf in. Als ik de kans had gekregen was ik er. Nu kom ik. Mijn zoon is gezond en wel. Maar ik kom. Mensen als jouw horen daar niet thuis. Hoop dat jouw echte naam Meloen is? Die van mij wel. Stanley Held. Die van jouw?

 5. caribbeancynic

  Per is wel een van de leukste YdK die met geheel idiote opmerkingen komen.
  Weet je wie ook allemaal een universitaire/HBO opleiding hebben? Syriers! En die willen ze in Nederland ook al niet hebben. Snap jij dat nou?

 6. Joep Meloen

  Zit je nu mijn betoog over te kalken ?

  Maar helaas, laat ik je uit de droom helpen. Op Curacao heeft 40 % van de werklozen geen HBO opleiding, tenzij je de Hogere Bier Opleiding bedoelt want die hebben ze wel.
  Het grootste deel dat hier werkloos is heeft een zeer slechte arbeidsmoraal, zijn liever lui dan moe en daar heeft geen enkele werkgever belangstelling voor

  Het andere deel, dat wel hoog opgeleid is, dat graag een baan zou willen vinden………….die blijven in Nederland of vertrekken weer naar Nederland. Die blijven in ieder geval niet hier zitten.
  En nee, de UvA is geen HBO opleiding, hooguit een voortgezet middelbaar onderwijs.

 7. egge egge

  PURE DISCRIMINATIE

 8. Per, bij Campo mogen idd meer lokale dames werken

 9. Volgens haar heeft 40 procent van de werklozen op Curaçao een hbo-niveau of hoger, terwijl buitenlanders van lagere niveaus eerder werk krijgen. […]

  Dit is toch te gek voor woorden!

  Daarnaast zit Curaçao ook met ambtenaren die in het verleden hoge posities en goed betaalde banen hadden gekregen zonder enige diploma. Geen wonder dat deze mensen er alles aan doen om alles bij het oude te houden, ze voelen zich bedreigd door mensen die wel goed geschoold zijn.

 10. Geweldig! Goed gedaan, pabien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *