32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘90 procent van verslaafden begint met drugs op school’

HomeLandenArubaAmigoe | ‘90 procent van verslaafden begint met drugs op school’

door Amigoe verslaggevers Linda Reijnders en Franciska Groen

 ‘90 procent van verslaafden begint met drugs op school’
‘90 procent van verslaafden begint met drugs op school’

ORANJESTAD — Cesar Perez Leon, psychiater bij verslavingszorgstichting FMAA, stelt dat 90 procent van de verslaafden voor het eerst in aanraking komt met drugs op school. Het gebruik van cannabisproducten, oftewel wiet en hasj, staan daarbij op nummer één.

Maar daar blijft het meestal niet bij. Cijfers over de problematiek zijn niet bekend. Het genereren hiervan komt niet terug in de verkorte conceptversie van de Landsbegroting 2016. Wel is één van de speerpunten om samen met de privésector specifieke programma’s voor drugsverslaafden te financieren.

“Als je een verslaafde vraagt: wanneer ben je begonnen? Dan zegt 90 procent dat zij op school begonnen zijn met marihuana”, vertelt Perez Leon aan Amigoe. De psychiater benadrukt overigens wel dat zijn bevindingen niet gestoeld zijn op wetenschappelijk onderzoek. “Het is mijn persoonlijke ervaring die ik heb opgedaan in de verslavingszorg.”

De Cubaanse psychiater is nu twee jaar werkzaam voor FMAA, maar werkte ook in zijn moederland met verslaafden. Hij geeft aan dat vooral peer pressure een grote rol speelt bij drugsgebruik onder jongeren, maar ook ouders die geen zicht hebben op hun kinderen of signalen van gebruik niet tijdig opvangen. “Ouders hebben vaak dubbele banen om zo voor hun gezin te kunnen zorgen. Dat betekent dat kinderen vaak alleen zijn en hun eigen weg kunnen gaan. Zonder dat ouders weten wat ze aan het doen zijn.” Ouders merken meestal ook geen verschil in gedragsverandering op. “Het halen van slechte cijfers is bijvoorbeeld één van die signalen.”

Geen cijfers

Hij zegt alarmerend dat hij inmiddels ook al 13- en 14-jarige ‘cliënten’ in behandeling heeft. In maart van dit jaar gaven zowel Dennis Jacobs, teamchef gewapende overvallen bij het politiekorps KPA als Juendel Sprok, directeur van de stichting voor drugspreventie Fada, in een interview met Amigoe ook aan een toename van jeugdige gebruikers te zien. Jacobs die jarenlang op de afdeling verdovende middelen werkte, stelde dat het drugsgebruik onder jongeren een ‘alarmerend’ probleem is. Hij zei: “Drugs zijn ingeburgerd in de samenleving, ze vormen een steeds groter wordend probleem, vooral bij de jeugd. Vanaf dertien jaar is geen uitzondering. Marihuana staat op nummer één als populaire drug, daarna volgt cocaïne.” Beiden stelden toen overigens ook dat cijfers ontbreken om daadwerkelijk een inzicht te krijgen in de problematiek. “Er zijn al jaren geen cijfers bekend gemaakt.”

Speerpunten

Over het beter of meer genereren van cijfers over verslavingsproblematiek, is niets terug te vinden in de verkorte conceptversie van de begroting voor 2016. Wel staat er als één van de speerpunten van het Ministerie van Justitie: een geïntegreerde aanpak voor de verslavingsproblematiek. Het ministerie wil dat bereiken op basis van samenwerking met bestaande particuliere initiatieven, zodat zij samen tot een effectieve integratie kunnen komen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Maar ook door het aangaan van partnerships met de privésector voor financiering van specifieke programma’s om drugsverslaafden uit het centrum van een aantal woonwijken te halen. Een ander speerpunt is de lancering van forensische zorg vanuit het Orthopedagogisch centrum voor jongeren tot 18 jaar.

Geen prioriteit

Teamchef Jacobs maakte begin dit jaar duidelijk het gebruik van drugs te relateren aan de omvangrijke sociale problemen in de samenleving. Dat gaven Anneke Nicolaas-Lucas, directeur van Fundacion Guia Mi en directeur Dynia Abath-Muller van het Orthopedagogisch centrum in februari van dit jaar ook al aan. Zij stelden toen dat drugsgebruik en misbruik van alcohol steeds meer voorkomt, maar dat het gaat om multi-problematiek. Zij bevestigen wat psychiater Perez Leon ook aangeeft. Ouders zien hun kind en de opvoeding niet meer als prioriteit, waardoor kinderen bijvoorbeeld geen structuur kennen.

Geen voorbeeld

Justitie-minister Arthur Dowers die verantwoordelijk is voor verslavingszorg zei in juli tijdens een interview tegen Amigoe ook dat een gebrek aan opvoeding, begeleiding en drugsgebruik de realiteit is. “Een groot deel van de jongeren gebruikt drugs.” Ook ziet hij de problematiek van eenoudergezinnen. “Zo’n moeder die na het werk helemaal uitgeput en uitgeblust is.” Daarnaast stelde hij ook dat veel ouders door alcoholgebruik- en misbruik ‘niet in staat zijn om een voorbeeld te zijn voor hun kinderen’.

Controleerbaar

Audrey Lacle, oprichter en voorzitter van Adopt an Addict, en directeur Osiris Frias vertelde in maart van dit jaar dat jonge verslaafden moeilijker te helpen zijn dan de ouderen. “De eerste groep is nog niet uitgefeest en moeilijk aan banden te leggen. De oudere verslaafde is zijn leven op deze manier vaak zat en geeft minder aan de verleidingen toe.” Maar er is nog een ander groot probleem. “Verslaafden hebben vaak ook psychische problemen”, aldus Perez leon. In Cas Speransa waar de psychiater ook met verslaafden werkt, wordt erop toegezien dat zij hun medicijnen nemen. Daar is het dus controleerbaar. Zowel de psychiater als voorzitter en directeur stellen dat een verslaafde nooit beter wordt. “Je blijft ziek.”

Wilt u als ouder meer weten over drugs? Bezoek dan bijvoorbeeld de website van de stichting voor een drugsvrije wereld: www.nl.drugfreeworld.org

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Jammer van dit doemdenk senario door lieden die nog steeds volhouden dat Cannabis schadelijk is en niet verder onderzoeken lezen. De jeugd denkt dat Cannabis werkt, doch ontdekt het tegendeel en gaat dan over naar middelen die in hun gevoel wel werken zoals tabak en alkohol of coke. Hier wordt een niet schadelijke de schuld gegeven, Tabak en alkohol zijn vele malen schadelijker en dat jeugd van 13 veel sigaretten (tabak meestal met smaak verslavende stoffen aangelengd) roken spreken ze niet over. Officials proberen tegen de stroom in vol te houden dat Cannabis(marijuana)verboden moet blijven terwijl wetenschappelijke bewijzen zelfs medisch anders zeggen m.a.w. deze offficials psychiater of niet zijn geen knip voor hun neus waard.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties