Amigoe | Aantreden nieuwe Statenleden in 2012 niet conform de wet

Mike Franco: Aantreden nieuwe Statenleden in 2012 niet conform de wet'

Mike Franco: Aantreden nieuwe Statenleden in 2012 niet conform de wet’

WILLEMSTAD — De Landsverordening financiën politieke groeperingen werd in 2012 bij het aantreden van de huidige Statenleden niet toegepast. Dit beaamt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais).

De wet die het functioneren van politieke partijen regelt, stelt dat bij het indienen van hun geloofsbrieven Statenleden een verklaring moeten afgeven dat zij zich gedurende de verkiezingscampagne aan de wet hebben gehouden.

In artikel 19 van de Landsverordening financiën politieke groeperingen is opgenomen: “Bij de geloofsbrief legt een als lid van de Staten gekozen verklaarde kandidaat aan de Staten over een door hem ondertekende schriftelijke verklaring dat hij tijdens de verkiezingscampagne niet in strijd heeft gehandeld met de bepalingen van deze landsverordening.” De bepalingen hebben onder meer betrekking op het feit dat kandidaten een lijst moeten bijhouden van giften voor ten minste twee jaar, terwijl een persoon of bedrijf per jaar niet meer dan 25.000 gulden mag doneren aan dezelfde partij. Giften die boven deze waarden uitkomen moeten worden terugbetaald.

In een verklaring stelt Franco dat in 2012 de bepalingen in de wet niet zijn toegepast. Dit had onder meer te maken met het feit dat dit de eerste verkiezingen waren die onder deze nieuwe wet, na 10-10-‘10, hebben plaatsgevonden. Maar het is wel de bedoeling dat bij de eerstkomende verkiezingen van september dit jaar de bepalingen streng zullen worden nageleefd, stelt Franco na overleg met het Hoofdstembureau.

In een eigen persbericht stelt FOL-leider Anthony Godett dat de Landsverordening financiën politieke groeperingen feitelijk een papieren tijger is. Hij wijst erop dat met deze wet het Hoofdstembureau niet in staat is om op te treden of sancties op te leggen.

In de afgelopen dagen heeft de PAR een persbericht doen uitgaan dat zij wel heeft voldaan aan het in de wet vermelde, dat zij voor 1 april van ieder jaar onder meer haar jaarverslag en jaarrekening bij het Hoofdstembureau moet indienen. In het verleden heeft ook MFK dit naar voren gebracht. Maar volgens Godett heeft deze manier van politiek voeren geen enkele waarde. “Ze willen doen voorkomen dat ze integer en transparant zijn en dat zij zich wel aan de wet houden. Maar dit is verre van waar. Met deze wet kan het Hoofdstembureau geen sancties opleggen.”

Godett stelt dat alle 21 Statenleden de wet vanaf 2012 aan het overtreden zijn, omdat zij bij het indienen van hun geloofsbrieven een ondertekende verklaring moesten afgeven, waarbij zij aangeven dat zij gedurende de verkiezingscampagne de richtlijnen die in de wet staan vermeld niet hebben overtreden. Op het niet afgeven van deze verklaring staat een gevangenisstraf van drie maanden en een boete van maximaal 10.000 gulden. Alle 21 Statenleden zijn dus volgens Godett strafbaar.

“Zolang het Hoofdstembureau nog niet is verzelfstandigd en zolang politieke bemoeienis van de minister onder wiens verantwoordelijkheid het valt, nog mogelijk is, heeft deze wet niet de waarde om uitgevoerd te worden”, aldus Godett. De FOL-leider pleit dan ook bij de Staten om zo snel mogelijk het Hoofdstembureau zelfstandig te maken en om de kieswet te veranderen.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Aantreden nieuwe Statenleden in 2012 niet conform de wet

 1. Joscelin Trouwborst

  Bananen republiek situaties.

 2. Joep Meloen

  Een veroordeelde crimineel (Godett) gaat nu het parlement de les lezen ?
  Godett, doe iedereen een lol en hou je gedeisd. Je hebt zo ongeveer alle wetten, die er bestaan op het gebied van fraude, overtreden, dus weinig recht van spreken.
  Zal blij zijn wanneer de wet er door komt dat veroordeelde parlementsleden niet meer terug in het parlement kunnen komen. Wat een blamage zijn al die veroordeelde jokers.

 3. dus alle aangenomen wetten zijn dus niet rechtsgeldig.
  Alle statenleden zijn illegaal.
  alle beslissingen zijn niet rechtsmatig.
  En GS waarvan bewijzen is en veroordeeld is , krijgt nog een boete en 3 maanden extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *