30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Aardgasterminal zorgt voor interessante spin-off’

HomeMediaAmigoe | Aardgasterminal zorgt voor interessante spin-off’
De impact van een terminal voor liquefied natural gas (LNG) op de economie zal groot zijn.
De impact van een terminal voor liquefied natural gas (LNG) op de economie zal groot zijn.

WILLEMSTAD — De impact van een terminal voor liquefied natural gas (LNG) op de economie zal groot zijn. Zo zal de terminal niet alleen voor extra banen zorgen, maar draagt de export van aardgas bij aan inkomsten voor de staatskas, en zullen andere bedrijven vanwege het spin-off effect met gediversifieerde activiteiten komen. Dat zegt Werner Wiels, voorzitter van het multidisciplinair team dat belast is met het zoeken van toekomstscenario’s voor de 100 jaar oude olieraffinaderij op Curaçao.

Denk bijvoorbeeld aan de import van auto’s die op aardgas rijden, zoals die in Nederland en op andere plaatsen ter wereld ook gebruikt worden. Aardgas zal dan als vervanging voor andere brandstoffen gebruikt worden”, legt de voorzitter van het multidisciplinair team uit. Bovendien versterkt de terminal de belangrijke positie van Curaçao als knooppunt voor handel en transport, maar dan van aardgas.

Momenteel werkt het multidisciplinair team naast de modernisering van de raffinaderij aan de bouw van een LNG-terminal. Daarvoor is een openbare aanbesteding uitgeschreven. Deze terminal zal bij Bullenbaai komen en moet de lokale markt van aardgas voorzien, waaronder de olieraffinaderij, CRU (BOO-energiecentrale) en mogelijk ook Aqualectra, zegt Wiels. Ook zal er gas naar het buitenland geëxporteerd worden. Het multidisciplinair team verwacht dat de aardgasterminal klaar is voordat de huurovereenkomst met de PdVSA eind 2018 afloopt. In het plan van aanpak van de regering van mei 2012 is gesteld dat de raffinaderij schoner moet worden. Dat is mogelijk door deze te moderniseren. “De Isla-raffinaderij gebruikt momenteel zware olie, wat de nodige problemen veroorzaakt”, zegt Wiels. De regering heeft daarom besloten dat de raffinaderij op aardgas moet gaan draaien. Dat is minder vervuilend. LNG wordt als een schoon en stil alternatief gezien voor diesel of zware stookolie. Installaties die op aardgas draaien, stoten tot 20 procent minder koolstofdioxide (CO2) uit dan installaties op diesel of stookolie, 85 procent minder stikstofoxiden en vrijwel geen zwavel en fijnstof. Het gebruik van aardgas zal volgens Wiels voor 80 procent minder vervuiling zorgen.

Investeerders
Het gerenommeerde Poten & Partners uit New York trekt de aanbesteding. Het contract daartoe is al getekend. Het kantoor is gespecialiseerd in internationale ontwikkelingen op het gebied van olie, gas en zeetransport. Volgens Wiels is er veel belangstelling uit het buitenland voor dit project. De potentiële internationale investeerders zijn geïnteresseerd in de bouw én de operatie van de terminal. Zo zijn er investeerders in Azië die hun interesse hebben geuit. Ook lokaal staan er investeerders in de rij. “Er zijn bepaalde groepen op Curaçao die interesse hebben getoond om mede te financieren”, zegt Wiels. Volgens hem zijn er bij dergelijke investeringsprojecten enorme winstmarges mogelijk. Er is minimaal 500 miljoen dollar gemoeid met de constructie van de LNG-terminal.

De gasleidingen die van de terminal op Bullenbaai naar de raffinaderij in Emmastad worden getrokken zijn al ontworpen. Ook is er gesproken over een aftakking naar het nieuwe woonbouwproject Wechi van Fundashon Kas Popular (FKP). Zo kunnen de nieuwbouwbewoners koken op aardgas. Koken op gas dat via ondergrondse leidingen binnenkomt is volgens Wiels overal ter wereld gebruikelijk. De gasleiding is ontworpen door een buitenlands bedrijf met ervaring in aardgasleidingen. Op het moment dat de keuze gemaakt is wie de terminal gaat bouwen en opereren, start ook de bouw van de leidingen. Er lopen al leidingen voor olieproducten van Bullenbaai naar Emmastad.

PdVSA
Buurland Venezuela heeft een reserve van 5,5 biljoen kubieke meters aardgas. In 2013 had het land de op zeven na grootste aardgasreserves in de wereld. In 2012 won Venezuela 25,28 miljard kubieke meters aardgas. PdVSA, het Venezolaanse staatsbedrijf dat ook de olieraffinaderij op Curaçao tot eind 2018 huurt, wilde in 2014 beginnen met de export van aardgas vanuit zijn buitenlandse vestingen, maar door de daling van de gasprijzen op de wereldmarkt heeft het bedrijf zijn prioriteiten gewijzigd door slechts de lokale markt te bedienen.

Bron: Amigoe

9 reacties

  1. Pukkie denk je nou echt dat de raffinaderij hier alleen maar staat om benzine en diesel te maken voor de lokale autorijders? Wat die afnemen is maar een fractie van wat er wordt geproduceerd.

  2. Een andere kwestie is dat in de wereld veel auto’s op lpg rijden, ook een liquidified gas. Dat is veel beter voor het milieu want benzine en diesel hoeft dan niet meer. Dat heeft dan weer tot gevolg dat het Multidiciplinair Team op termijn met deze upgrade de Isla totaal overbodig maakt. Het gevolg zal dan toch sluiting zijn. Dat geeft dus niets, want volgens het MT gaat iedereen er ook nog eens gigantisch op vooruit.

  3. Dat denk ik niet, eerder zal de “upgrade’ van de raffinaderij slechts inhouden dat er daar op gas gestookt gaat worden en daar zullen we het dan weer een x aantal jaren mee moeten doen….

  4. “De export van aardgas zal geld opleveren” het gaat naar mijn idee om import van aardgas, en dat gaat dus geld kosten. Zijn er weer economen van de kouwe grond aan het rekenen geweest? Hoewel kouwe grond hier niet bestaat

  5. Een bekend spreekwoord in Curaçao is:

    “Je moet de huid van de beer verkopen vóór hij geschoten is”.

    Dat scheelt kogels en je hoeft niet te jagen, dus kun je lekker op je gat blijven zitten. Je kunt dan mooi naar tien vogels in de lucht kijken inplaats van er één in je hand te hebben. Stel je voor dat die vogel in je hand een dode mus zou zijn. Dan kun je beter een lege dop hebben en laat een ander het halve ei maar ruilen voor knollen inplaats van citroenen. Want hoe was het ook weer met die slimme ezels die altijd – voor de zekerheid – twee keer tegen een steen aanlopen?

  6. We zijn ons alweer rijk aan het rekenen, typisch zoals dat hier gaat en dan valt het des te harder tegen als het weer eens niet lukt. Met als laatste schrijnende voorbeeld: Ctex. Blijf eens op aarde, en probeer de hemel niet naar het eiland toe te trekken want dat lukt niet. Zolang wij voor dit soort zaken puur afhankelijk zijn van (onbetrouwbare) PdVSA en Venezolaanse derden dan is bescheiden enthousiasme gepast. Deze derden gaan de winst echt niet aan Curaçao weggeven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties