Amigoe | Achttien lintjes op Curaçao

Lintjes Curacao

18 personen kregen van gouverneur Lucille George-Wout  koninklijke onderscheiding

WILLEMSTAD — Achttien personen hebben vanochtend uit handen van gouverneur Lucille George-Wout een koninklijke onderscheiding gekregen. Zeventien daarvan ontvingen hun lintje op het Paleis van de Gouverneur.

Bankier Anthony Owers (bij bevordering), componist Jacobo Gregory Colina, zakenman Ram Boolchand Nandwani en oud-zeiler Cor van Aanholt zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De achttiende onderscheiding is op Marinebasis Parera aan kapitein-luitenant-ter-zee Gerard Hekkers uitgereikt, die tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden is benoemd.

Het is voor de tweede keer dat Owers een koninklijke onderscheiding krijgt. In 2006 werd hij benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bekend als atleet en bankier, maar is ook actief als penningmeester van talrijke sociale organisaties op het eiland. Colina komt uit de muziekwereld en is componist van vooral lokale muziekritmes zoals de tumba, de wals en seú, maar ook op jazzgebied is hij actief. Hij is vooral bekend van zijn deelname aan het jaarlijkse tumbafestival, waar hij geregeld in de prijzen valt. Nandwani, directeur/eigenaar van Boolchand’s, heeft zich jarenlang ingezet voor de ontwikkeling van Punda, terwijl hij ook bijgedragen heeft aan talrijke sociale organisaties. Hij is ook jarenlang actief als honorair consul van India.

Van Aanholt, van huis uit tandarts, is zeer belangrijk voor de lokale zeilwereld. Zo was hij zelf zeiler, maar is in de loop der jaren ook actief geweest als scheidsrechter, coach en bestuurslid in de zeilwereld. In haar uitleg vanochtend stelde de gouverneur dat Van Aanholt het Caribisch gebied op de internationale zeilkaart heeft geplaatst.

In totaal kregen dertien mensen de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zo kreeg oud-griffier van de Staten Frank Hanze een onderscheiding voor zijn werkzaamheden als vicevoorzitter van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) en als bestuurslid van onder meer het Cultureel Centrum Curaçao (CCC). Rafaelito Hato heeft veel gedaan voor toerisme en sport. Ook was hij jarenlang de consul-generaal van Jamaica.

Yvonne Isidora-Gumbs was in het verleden bestuurslid van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Ook is zij actief als bestuurslid van de Ebenezer Church, de Quota Club en Jeugdzorgcentrale Curaçao. Marelva Jansen-Liberia is jarenlang presentator van de radioprogramma’s Nelson en Marelva en Mayor i Yu, over hoe ouders met de opvoeding van hun kinderen moeten omgaan.

Edith Leonard-Bryan is jarenlang actief in de Ebenezer Church en in organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling van jongeren, vrouwen en ouderen. Zakenman Thomas ‘Boy’ Martina, bekend van Marchena Hardware, kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de wijk Wishi/Marchena en zijn bijdragen aan sport en carnaval. David Mourillon is een voorvechter van internaten en tehuizen op het eiland. Marvin Ricardo komt uit de Scouting Adventista, maar is met name bekend vanwege zijn bijdrage aan de culturele ontwikkeling van jongeren in Bándabou. Het is vooral door zijn toedoen dat de kachú nog steeds een belangrijke rol speelt in de lokale cultuur.

Voormalig duikschoolhouder Eric Wederfoort wordt geëerd voor zijn bijdrage aan niet alleen de duikwereld en het toerisme, maar ook de sociale ontwikkeling in zijn wijk. Ruud Wijngaarde is actief op het gebied van ondersteuning van jongeren met een handicap. Ook zet hij zich in voor de muzikale ontwikkeling van jongeren en speelt hij een bepalende rol bij koninklijke bezoeken aan Curaçao. Hans de Wit komt uit de voetbalwereld en zet zich al jarenlang in voor sociale organisaties op Curaçao. Klazien van Zwieten was initiatiefneemster van de Kindertelefoon. Ook heeft zij zich ingezet voor vrouwenorganisaties op het eiland en het belang van erfrecht.

In het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba) hebben 33 personen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Naast de achttien op Curaçao is dat op Aruba aan vijf, op Bonaire aan vier, op St. Maarten aan vier en op St. Eustatius aan twee personen. Van de achttien lintjes op Curaçao gaan er vijf naar vrouwen en dertien naar mannen. Gedecoreerden op Curaçao


Ridder in de Orde van Oranje-Nassa
u

C.B.G. van Aanholt

J.G. Colina

R.D.B. Nandwani


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, bij bevorderin
g

A.W. Owers


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarde
n

E.G.J. Hekkers


Lid in de Orde van Oranje-Nassa
u

F.M. Hanze

R.C. Hato

Y.A. Isidora-Gumbs

M.M. Jansen-Liberia

E.E. Leonard Bryan

T.A. Martina

D.E. Mourillon

M.E. Ricardo

R.I.C. Samson

E.B. Wederfoort

R.F.M. Wijngaarde

A.J. de Wit

K. van Zwieten

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Achttien lintjes op Curaçao

 1. @redactie
  Hartelijk dank voor uw reactie met bevestiging.

  @Pieter van Hengel
  Wellicht heb je inmiddels de gegevens. Zo niet laat het hier even weten.

 2. Redactie

  @Peter P.: Nee dat is niet toegestaan wegens de wet op Privacy, welke ook voor ons geld en streng wordt aangehouden.

  Met vriendelijke groet,
  KKC Redactie

 3. @redactie / pieter van hengel

  Tip/vraag:

  Tel + mobiel + adresgegevens van AJ de Wit staan gewoon in het (UTS) tel. boek (dus publieke info lijkt mij) , maar ik weet niet of het correct is om het hier te plaatsen.

 4. Pieter van Hengel

  In 1977 was ik (Pieter van Hengel) en Arthur Dorre gestationeerd op Suffisant als Marinier. We hebben toen vaak op de honden van Hans en Helma gepast en op hun huis in Santa Rosa. Misschien is er iemand die mijn gegevens aan Hans kan verstrekken? Zou het leuk vinden om na 40 jaar contact met Hans A.J. De Wit te hebben. Helpt u mij?
  Pieter van Hengel. Barendrecht Nederland [email protected] of [email protected]. Dank u wel alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *