Amigoe | Actie op komst na definitieve sluiting enige apotheek in Barber

door Favell Maduro

De apotheek, die al enige maanden voorlopig gesloten was, is nu definitief dicht

De apotheek, die al enige maanden voorlopig gesloten was, is nu definitief dicht

WILLEMSTAD — Dagenlang met je recept blijven rondlopen zonder dat je aan je medicijnen kunt komen. Dat is waar veel bewoners van Bándabou nu mee maken hebben. Nu de tijdelijke sluiting van de enige apotheek in Barber definitief is geworden, beraden een aantal bewoners van Bándabou zich op acties. Gisteren is het faillissement uitgesproken van de coöperatie waaronder de apotheek van Barber onder valt.

Er zijn mensen – vooral ouderen – die geen vervoer hebben. Als ze van het medisch centrum in Barber komen moeten ze met het openbaar vervoer helemaal naar de apotheek in Tera Kòrá om hun medicijnen te krijgen. Terwijl ze tot voor kort gewoon om de hoek bij Botika Banda Abou terecht konden. Velen kunnen dat openbaar vervoer niet betalen en vaak heeft de apotheek in Tera Kòrá ook niet die voorgeschreven medicijnen.

“Wat voor acties er gaan komen weet ik nog niet maar we zijn vandaag alvast aan het bellen om medestanders te mobiliseren.” Aan het woord is Noraima Sebelon, een actieve bewoonster van Barber. Gisteravond heeft ze te horen gekregen dat de apotheek in haar wijk voorlopig gesloten blijft.

Al enige tijd had de coöperatie Botica Wilhelmina uitstel van de rechter gekregen om hun rekeningen te betalen. Deze surseance werd gisteren door de rechter omgezet in een definitief bankroet van de coöperatie. Met dit faillissement is een mogelijke doorstart van de apotheken van de coöperatie Botica Wilhelmina van de baan. Onder coöperatie vielen een drietal apotheken: Botica Plaza in Punda, Botica Montaña Abou en Botika Banda Abou.

Voor degenen die in Punda en Montaña wonen zijn er alternatieven in de buurt. Dat geldt niet voor de bewoners van Bándabou. De enige apotheek voor Bándabou is nu die in Tera Kòrá. Geraldine Rodriguez van Plataforma Banda Abou zegt de acties van bewoners te willen steunen. “Het initiatief moet niet altijd van ons komen.”

Ze onderkent het probleem. In Soto is er één huisarts, in Barber zijn er twee. Het is voor haar logisch dat er voor hun patiënten een apotheek in de buurt moet zijn. “Barber is centraal als je van Soto, Sta. Cruz of Westpunt komt. Zeker met het openbaar vervoer.”

Rodriguez snapt niet dat de verantwoordelijke minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) het zover heeft laten komen. Dit was al een tijd bekend bij de regering. De oplossing, zo verwacht Rodriguez, moet dan ook vanuit de regering komen. Ze ziet niet dat er een andere ondernemer of apotheker in een avontuur in Barber stapt.

Voor Adria Komen uit Soto is de definitieve sluiting van de apotheek een treurige zaak. “Alles sluit hier in Bándabou. Als we derde wereld waren dan zakken we nu af naar de zesde wereld.” Vooral ‘s avonds gaat de definitieve sluiting meer problemen veroorzaken. Alle dienstdoende apotheken zijn hoe dan ook erg ver. Dat gaat voor frustraties zorgen.

Uit de rechterlijke stukken blijkt dat de rechter Robert Bottse heeft aangesteld als curator voor de failliete coöperatie Botica Wilhelmina.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *