26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Advocaten: Afpakteam doet aan ‘wild hunt’ en diefstal

HomeMediaAmigoe | Advocaten: Afpakteam doet aan ‘wild hunt’ en diefstal
Team Sulvaran: Eldon 'Peppie' Sulvaran, Marije Vaders en Chester Peterson
Team Sulvaran: Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Marije Vaders en Chester Peterson

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie laat het Afpakteam spullen van ‘verdachte’ en dus niet-veroordeelde personen in beslag nemen om vervolgens te verkopen, zonder een wettelijke basis te hebben om op te treden en bovendien zonder een rechterlijke procedure.

Hiermee wil het OM in strijd met de wet zelf rechter spelen. Dat is de conclusie van het advocatenteam van Sulvaran & Peterson en van raadsvrouw Marije Vaders. Zij eisten gistermiddag tijdens een verzoek aan de rechter om de beslagen op bankrekeningen van hun cliënten op te heffen en de in beslag genomen goederen terug te geven.

Het beklag is gebaseerd op artikel 150 van het Wetboek van Strafvordering (WvSv), aangezien een last tot teruggave van de in beslag genomen goederen uitblijft.

Volgens het team Sulvaran is de modus operandi van het Afpakteam een ‘wild hunt’ en diefstal. De eerste actie van het team was op 20 september jl. Toen werden de broers Godfried met 70.000 euro ontdekt nadat zij vanuit Nederland naar Curaçao waren gereisd. Zij zouden hebben verklaard dat het geld van Clifford J. is.

“Dit is een leugen gedaan onder ambtseed, kennelijk om de verdenking aan te dikken dan wel een verdenking te construeren. Die verklaring is nergens terug te vinden”,

aldus het team Sulvaran.

Vervolgens waren er op 7 oktober invallen bij twee woningen in Sunset Heights en Rancho, waar verschillende luxe auto’s, horloges en geld in beslag zijn genomen. Een dag eerder werd tevens beslag gelegd op bankrekeningen van J. Het OM verdenkt hem en Z. van het (medeplegen van) witwassen van geld verkregen uit misdrijven.

Uit het eindproces-verbaal blijkt dat dit onderzoek gestart is naar aanleiding van een MOT-melding op 8 september. “Deze meldingen zijn niet ten aanzien van J., hij komt niet eens voor in het MOTregister.” Bertier M. wordt ervan verdacht de voertuigen te hebben bewaard.

De klagers, Clifford J., Jennypher Z., Bertier M. en Farah N., zijn de eerste personen die strijden voor teruggave van de ‘illegaal in beslag genomen spullen’. Zoals bekend is het Afpakteam sinds begin augustus actief,. Het bestaat uit functionarissen van de Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee (KMAR), het politiekorps en de kustwacht, en valt onder de verantwoordelijkheid van het OM. Het team krijgt ook ondersteuning van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en Defensie.

Het team Sulvaran haalde de film van TeleCuraçao van 8 oktober aan, waarin officier van justitie Clarelli Hato- Willems uitleg geeft over het team.

“Het staat vast dat het OM na ontneming van vermeend crimineel vermogen, aanhouding noch strafvervolging betoogt. Het gaat uitsluitend om, aldus het OM, het afpakken van crimineel vermogen. De afgepakte goederen worden vervolgens ontnomen en verkocht. De opbrengsten daarvan en het afgepakte geld zullen ten goede komen aan het land. Kortom: een omzeiling van een voor het OM omslachtige strafrechtelijke procedure, waarin het OM zelf optreedt als rechter door de burger te veroordelen en zelf maatregelen op te leggen.”

Chantage

De advocaten vervolgen:

“Nadat het OM de middelen heeft afgepakt, de belanghebbende publiekelijk heeft veroordeeld als crimineel en heeft geproclameerd dat het hier gaat om voordelen verkregen uit misdrijven, chanteert het OM ook de betrokkene door deze te dreigen met een dagvaarding, indien hij/zij geen afstand doet van de rijkelijk afgepakte goederen en gelden.”

Bovendien heeft het OM aangegeven dat ten behoeve van het Afpakteam geen bijzondere regeling of richtlijn is opgesteld. “Hier springen twee basale rechtstatelijke beginselen in het oog: het legaliteitsbeginsel en het schuldbeginsel.

Toetsing

De raadslieden haalden tevens het artikel 6 lid 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en ook diverse artikelen van het WvSv, waaronder artikel 47 (secundair betoog). Dit laatste geeft een omschrijving van het begrip ‘verdachte’. Ook artikel 9 is aangehaald, dat omschrijft wat onder strafvordering wordt verstaan, oftewel het gehele proces van opsporing, vervolging en tenuitvoerlegging, alsmede artikel 71 dat bepaalt dat strafvorderlijke dwangmiddelen niet voor iets anders mogen worden aangewend dan waarvoor zij zijn verleend, en dus doelgebonden zijn.

De wet bepaalt dus onder meer met welk doel, in welke gevallen en onder welke voorwaarden het middel mag worden aangewend: hetgeen niet bij de wet geregeld is, is dus daarvoor geen bevoegdheid om op te treden, voegt het team toe. De toegepaste dwangmiddelen mochten in de eerste plaats dus niet door het Afpakteam worden gehanteerd, nu de inbeslagname niet ten behoeve is van strafvordering, maar enkel ten behoeve van het ontnemen.

Het strafvorderlijk belang (artikel 144 WvSv) is ook meteen vervallen op het moment van de inbeslagname. Er is geen wettelijke grondslag voor deze wijze van ontneming. De goederen en gelden zijn zonder strafvorderlijke grondslag onrechtmatig in beslag genomen.

In de tweede plaats mag het OM niet zonder een rechterlijke beslissing ontnemen noch de goederen verkopen. In de derde plaats staat de modus operandi van het Afpakteam op gespannen voet met het legaliteitsbeginsel en artikel 6 EVRM: de onschuldpresumptie, een eerlijk proces en het zwijgrecht.

Conclusie

De raadslieden concluderen dat de spullen onmiddellijk teruggegeven moeten worden. De rechter neemt dinsdag een beslissing hierop.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. zal toch eens tijd worden dat we de vermogens in kaart brengen via de belasting dienst. Nu kan iemand met 500.000 duizend schuld en failliet verklaard zijn een jaar later gewoon weer 200.000 guldenop zijn rekening hebben.
    zolang wij niet via de belastingwet hebben geregeld over de bezittingen en cash kan iedere crimineeel zeggen dit had ik al jaren dus niet gekregen via de misdaad.
    terecht dat de advocaten zeggen dat dit niet kan, want hun rekeningen zijn dan ook betaald met crimineel geld.Zijn ze dan ook medeplichtig.

    maar nu dit geval, ook al is het niet van die Meneer J, waar komt het dan wel vandaan , welke levering, handeling levert 70.000 euro cash op?
    ach toch van een misdaad, dus dan toch beslag opleggen?
    dus toch een gevalletje van witwassen, beslaglegging wil niet zeggen dat het weg is, beslaglegging wil alleen zeggen dat het in verzekerde bewaring is gezet in afwachting van de strafzaak,
    en mochten de verdachten alles eerlijk hebben verdient en daarover belasting hebben betaald dan zullen ze het terug krijgen.
    maar zolang je niiet kan verklaren waarom je zulke dure auto heb, mooie huizen veel cash , etc en geen werk of een salaris van 3000 gulden in de maand dan mag justitie vraagtekens hebben.

  2. De drie meest louche advocaten van Curacao komen weer eens onder hun steen uit.

    Negeren is het beste wat je kunt doen.

    Dat de grootste criminelen van Curacao een poging doen hun ontnomen eigendommen terug te krijgen geeft wel aan hoe schaamteloos ze zijn en hoe zwak ze justitie (Irma Lips?) achten.

    Ook het duo Peppie en Kokkie is de schaamte al lang voorbij. Zielige gefrustreerde lui zijn het.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties