30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Afspraken over alternatief integriteitsonderzoek Tromp niet nagekomen’

HomeMediaAmigoe | ‘Afspraken over alternatief integriteitsonderzoek Tromp niet nagekomen’
Tom Kok
Tom Kok: ‘Afspraken over alternatief integriteitsonderzoek Tromp niet nagekomen’

WILLEMSTAD — Tom Kok, lid van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die tijdens de persconferentie van bankdirecteur Emsley Tromp maandag onder vuur kwam te liggen, bevestigt dat er door de bank opdracht is gegeven een onderzoek naar hem in te stellen, maar volgens hem is dit gebaseerd op ‘bedenkselen van de president’.

Hij slaat op zijn beurt terug door te stellen dat als het integriteitsonderzoek naar Tromp dat in 2015 werd gestart ‘gewoon zou zijn uitgevoerd, de beschamende publieke vertoning ons allen bespaard zou zijn gebleven’.

Kok laakt ook het feit dat er nog steeds geen nieuwe commissarissen zijn benoemd en kondigt verder aan vragen te gaan stellen over de verkoop van Ennia aan Hushang Ansary op Aruba.

Tom Kok reageert tegenover de Amigoe in een zeer uitgebreide reactie, die integraal staat afgedrukt op pagina 9, op de aantijgingen aan zijn adres tijdens de persconferentie die Tromp gaf naar aanleiding van een artikel in het Financieele Dagblad. Daarin werden de centrale bank en Tromp zelf in twijfel getrokken. Een dag eerder schreef de krant dat verzekeraar Ennia op Curaçao onder de ogen van de CBCS zou zijn leeggezogen.

Tromp stelde tijdens de persconferentie dat Kok hem zou hebben zwartgemaakt bij het ministerie van Financiën in Nederland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en De Nederlandsche Bank (DNB). Dit zou de aanleiding zijn geweest voor DNB om vorig jaar in de Rijksministerraad haar zorgen uit te spreken over de effectiviteit en integriteit van de CBCS.

Volgens Kok hebben Tromp, lid van de Raad van Bestuur (RvB) Jerry Hasselmeyer en commissarissen Robert Pietersz en Carel Lopez de uitvoering van het integriteitsonderzoek naar Tromp gefrustreerd. Uiteindelijk leidde dit tot een kort geding in december 2015 en werd overstemming bereikt tussen de RvC en de RvB over een alternatieve aanpak voor het onderzoek, geeft Kok aan. “Maar afspraken die daarbij zijn gemaakt zijn door de RvB nog niet nagekomen. Het kort geding is dus nog hangende.”

Kok brengt het onderzoek van PWC in herinnering. In 2014 werd in opdracht van de landsregeringen van Curaçao en St. Maarten door PWC onderzoek gedaan naar de instellingen van de CBCS, hetgeen vijftien aanbevelingen opleverde. “Deze aanbevelingen zijn unaniem omarmd door de Raad van Bestuur (RvB) en de RvC van de CBCS en de landsbesturen van Curaçao en St. Maarten. Dus dienen deze aanbevelingen te worden uitgevoerd.”

“De eerste en belangrijkste aanbeveling van PWC luidt dat ernstige beschuldigingen terstond moeten worden onderzocht”, aldus Kok. In april 2015 zou Tromp zelf hebben verklaard dat hij een onderzoek naar zijn integriteit wilde en de RvC zou hier op 18 mei unaniem mee akkoord zijn gegaan. “Maar twee weken nadat het besluit was genomen verklaarde de president plotseling dat hij toch niet meer voor het integriteitsonderzoek was”, stelt Kok.

“In juli 2015 heeft de RvC besloten dat de Raad van Bestuur van de CBCS de aanbetaling voor het onderzoek moest voldoen met drie stemmen voor (Renny Maduro, Kok en Pietersz) en één stem tegen (Lopez). De brief hierover aan de Raad van Bestuur is geredigeerd door commissaris Pietersz en de aanbetaling is vervolgens prompt gedaan door de Bank. Vijf dagen daarna schrijft Pietersz dat er nooit een besluit is geweest om het onderzoek te verrichten en sluit hij zich aan bij de protesterende commissaris Lopez. Omdat het onderzoek zich ook uitstrekte tot een periode waarin commissaris Pietersz zelf legal counsel was bij de CBCS heeft de RvC in juli 2015 besloten dat ter voorkoming van de schijn van belangenverstrengeling hij niet verder kon deelnemen aan de besluitvorming inzake het onderzoek.”

De inmiddels op Curaçao gearriveerde onderzoekers werd de toegang tot de Bank geweigerd, aldus Kok. “In reactie daarop heeft de RvC besloten met twee stemmen voor (Maduro en Kok) en één stem tegen (Lopez) om een kort geding aan te spannen tegen de RvB om de twee weigerachtige RvB-leden Tromp en Hasselmeyer via de rechter te dwingen medewerking te verlenen aan het integriteitsonderzoek.”

Gevraagd naar een reactie zegt commissaris Robert Pietersz tegenover de Amigoe geen commentaar te willen geven ‘omdat dat niet ten voordele is van de sfeer binnen de RvC’.

Benoemen commissarissen laat op zich wachten

Een ander issue waar Kok het over heeft, is het aantal commissarissen. Zo zouden er nog maar drie leden van de RVC zijn en ligt er volgens Kok al sinds juni 2015 een voordracht van de RVC voor nieuwe commissarissen. “Al maandenlang ligt er een getekend landsbesluit van Curaçao voor de benoeming van Fred Wiel als commissaris. St. Maarten houdt zijn benoeming tegen. Het Statuut schrijft voor dat als de gezamenlijke ministers van Curaçao en St. Maarten drie maanden na de voordracht nog niemand hebben benoemd, dat dan de president van het Hof tot benoeming zal overgaan. In september 2015 heeft de RvC dit schriftelijk onder de aandacht van de president van het Hof gebracht. Hij heeft nog steeds niemand benoemd.”

Naast Pietersz zijn zowel Tromp, Lopez als Hasselmeyer benaderd voor een reactie. Zij waren vandaag echter niet bereikbaar voor commentaar.

Vragen over Ennia

Kok kondigt aan dat hij als commissaris vragen gaat stellen aan de Raad van Bestuur (RvB) over de verkoop van Ennia aan Ansary op Aruba en zal eisen dat het ‘terstond verder wordt onderzocht’.

Van de zaken bij Ennia is het RvC-lid ‘alleen via de pers op de hoogte’. Kok: “Het betreft een serieus onderzoek van De Nederlandse Bank en een ernstige beschuldiging. Inmiddels is op internet een interview verschenen met Rob Henriquez, toenmalig directeur van de Centrale Bank van Aruba toen Ennia aan de heer Ansary werd verkocht. In dat interview meldt de heer Henriquez dat deze koop niet koosjer is gegaan. Is dit waar?”

Loon Tromp en Hasselmeijer

In zijn reactie kaart Kok meerdere onderwerpen aan. Zo stelt hij dat van maart 2015 tot en met februari 2016 door de RvC alsmaar herhalend gevraagd is om de salarisgegevens van de leden van de RvC, aldus Kok. “Deze gegevens werden direct verstrekt door het RvB-lid Romero (Alberto ‘Chos’ Romero, red.). Bestuursleden Tromp en Hasselmeyer gaven die informatie niet.” De RvC heeft ‘uiteindelijk in maart dit jaar via de accountant de salarisgegevens’ ontvangen. Kok pleit ervoor dat ‘de beloning van onze publieke topfunctionarissen’ in het jaarverslag wordt opgenomen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties