Amigoe | Agent ontkent geven van specifieke vluchtinformatie

Xavier de Windt | Foto Extra

Ex politieagent Xavier de Windt | Foto Extra

WILLEMSTAD — Ex-politieagent Xavier de Windt (29) zegt geen specifieke vluchtinformatie over Erwin ‘Jais’ Juliana, leider van de bende Buena Vista City (BVC), te hebben gegeven aan lid van de bende No Limit Soldiers (NLS) Curtley B., waardoor de Hato-shooting kon plaatsvinden.

Bij die schietpartij op 15 juli 2014 werd Juliana samen met zijn neef Shentley ‘Champi’ Arnhem doodgeschoten.

De Windt zou alleen de dag waarop Juliana zou aankomen, hebben doorgegeven en niet het tijdstip, en bovendien was het nooit zijn bedoeling om iemand te helpen vermoorden. Dat benadrukte hij tijdens de beroepszaak Hato-shooting tegen hem, die vandaag afzonderlijk werd behandeld.

Hij werd vertegenwoordigd door advocaat Salina Helder, die de rechter verzocht hem vrij te spreken van medeplichtigheid aan de moorden en schending van zijn ambtsgeheim.

Dat wil advocaat-generaal (AG) Leomar Angela echter helemaal niet. Hij benadrukte dat de door De Windt verschafte informatie cruciaal was voor de uitvoering van het moordplan. De Windt heeft een medewerker van de Veiligheidsdienst benaderd voor de vluchtinformatie over drie mannen, waaronder het slachtoffer Juliana. Daarnaast heeft hij B. op de hoogte gehouden hiervan, ook dat de man op de bewuste dag met Air Berlin zou aankomen. Ook het tijdstip van de vlucht heef hij wel degelijk doorgegeven, waardoor het slachtoffer op het vliegveld opgewacht kon worden door de BVC-leden, aldus Angela.

De Windt benadrukte zelf dat de informatie die hij heeft doorgegeven, voor Jan en alleman beschikbaar is bij de luchthaven.

Angela weerspreekt dit. “De reden waarom het via de VDC (de veiligheidsdienst, red.) is gedaan, is omdat die informatie slechts in besloten kring besproken kan worden. Als een rechercheur die informatie wil, moet hij een document regelen dat door een officier getekend moet worden en pas dan kan de rechercheur aan de slag.”

Dan komt er volgens de AG nog bij dat hij door zijn functie aan die informatie heeft kunnen komen. De VDC-medewerker die de informatie heeft verschaft, verkeerde ook in de veronderstelling dat De Windt die voor zijn werk als agent nodig had. Dit allemaal levert medeplichtigheid van moord op en schending van zijn ambtsgeheim, aldus Angela.

Dom

De hofrechter stelde diverse vragen aan de ex-agent. Zo wilde hij weten waarom De Windt de informatie heeft gegeven aan Curtley B. Volgens De Windt was dit een vriendendienst. B. wilde volgens hem slachtoffer Juliana spreken over een oud probleem. Juliana zou iets van hem hebben afgepakt. Op de vraag of hij het niet vreemd vond dat de man het slachtoffer over een oud probleem wilde aanspreken, zei hij nee. Hij voegde later eraan toe dat B. nooit in Koraal Specht heeft gewoond, dus hij wist ook niet dat B. lid was van de NLS. Hij wist ook niet van de bendeoorlog. Hierop zei Angela: “Je zou de laatste jaren blind, doof en comateus moeten zijn geweest om dat niet te weten.”

Verder was B. er inderdaad van op de hoogte dat hij in financiële problemen zat, maar hij heeft de informatie niet verkocht, aldus De Windt. Toen hij over de schietpartij hoorde, schrok hij en dacht hij inderdaad aan wat hij had gedaan en dat het ook aan hem te wijten zou zijn. “Ik ben heel dom geweest.”

Bang

Maar toch heeft hij het geld, 35.000 gulden, aangenomen. Dat deed hij uit vrees voor het leven van zijn familieleden. “Ik dacht, als B. inderdaad degene is geweest die betrokken was bij deze moorden en dat hiervoor inderdaad de door mij doorgegeven informatie werd gebruikt, dan zal hij zich niet twee keer bedenken om mijn familie iets aan te doen.”

Hij vreest nog voor zijn leven. Bovendien zat hij vast in Nederland in een afdeling waar ook terroristen worden opgesloten en daar kwamen ze erachter dat hij een politieagent was, ‘met alle gevolgen van dien’. Hij is zich er ook van bewust dat hij misschien nooit meer naar Curaçao zal kunnen komen. Maar hij wil niet meer vastzitten, mentaal is dit hem te zwaar.

Verder vond de rechter het opmerkelijk dat De Windt in financiële problemen zat, maar zijn schulden niet heeft afbetaald. Hij heeft twee voertuigen gekocht. De Windt zegt dat hij een gedeelte van zijn schulden wel heeft betaald.

Tot slot heeft hij zich tijdens het laatste woord verontschuldigd tegenover de nabestaanden. “Sorry, pordonami pa mi fayo.”

Zelfde straf geëist

Advocaat-generaal Angela verzocht het vonnis van de eerste rechter te bevestigen van acht jaar cel en ontzetting uit zijn ambt voor een periode van tien jaar. Het hof doet op 28 april uitspraak.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Agent ontkent geven van specifieke vluchtinformatie

  1. Cor Vrolijk

    In Nederland krijgt een veroordeelde ( ex ) politie ambtenaar 1/3 meer straf dan een burger veroordeelde.
    Xavier de Windt heeft dus niets te klagen in zijn Ned. cel waar het beter vertoeven in de gevangenis op Curacao.

    Vrolijk ( ex cipier )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *