Amigoe | ‘Alleen in urgente gevallen spuiten tegen zika’

‘Alleen in urgente gevallen spuiten tegen zika’

‘Alleen in urgente gevallen spuiten tegen zika’

WILLEMSTAD — Er wordt momenteel niet op grote schaal gespoten tegen zika. Dat meldde minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gisteren tijdens de Openbare Vergadering van de Staten. “We spuiten alleen in urgente gevallen.”

In reactie op de vraag van Gerrit Schotte (MFK) over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zei de minister dat de concentratie giftige stoffen zo laag is, dat het niet schadelijk is voor de mens. Wel kunnen mensen die al last hebben van hun gezondheid eventueel last krijgen van een geïrriteerde huid en ogen. “Dit komt echter niet vaak voor”, verklaart hoofd Geneeskunde en Gezondheidszaken Sirving Keli.


Klachte
n

Vijf mensen hebben in het verleden klachten gekregen naar aanleiding van de spuitwerkzaamheden. Victorina vertelt dat dit kwam omdat destijds gebruik werd gemaakt van een ander middel, genaamd Malathion.“Ik heb vernomen dat er jaren geleden met dit middel werd gespoten. We gebruiken dit echter niet meer, omdat het schadelijk bleek te zijn voor mens en milieu.”

Keli voegt hieraan toe dat het product wordt afgeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), omdat het vermoedelijk kankerverwekkend is. “Het product wordt al jaren niet meer gebruikt op Curaçao en in een groot aantal andere landen.” Hij kan echter niet specifiek ingaan op de klachten die men destijds had door het gebruik van Malathion, omdat hij toen zijn huidige functie nog niet vervulde.


Voorzichtigheid

Voor het spuiten wordt nu gebruikgemaakt van Permethrin, een middel dat ongeveer één uur actief blijft in de natuur en met de nodige voorzichtigheid wordt gebruikt om te voorkomen dat muggen resistent worden tegen het middel, als ze tijdens de eerste spuitbeurt niet doodgaan.

Het product wordt gebruikt in de vorm van biomist, een verstuivingsmiddel dat in de vorm van damp en kleine druppeltjes wordt verspreid door de truck. De concentratie giftige stof in het middel is 1,5 procent. Victorina meldt dat Permethrin alleen de volwassen muggen doodt en geen larven.


Diere
n

Met betrekking tot dieren adviseert de minister om aquaria en vogelkooien dicht te houden. “De spuitacties kunnen een negatief effect hebben het zenuwstelsel van vogels, vlinders, vissen, schildpadden en bijen.” Het middel is extreem giftig voor katten. Men dient de ramen en deuren overigens wel open te laten, zodat het de woning kan binnentreden om muggen te bestrijden. Voedsel dient afgedekt te zijn.


Dringen
d

Keli zegt ten slotte dat het niet bekend is wanneer de overheid weer start met spuiten. “Dit zal alleen gebeuren wanneer de situatie zeer dringend is of wanneer er sprake is van een groot clustergebied waar meer zika-gevallen zijn.” Het ministerie zal van tevoren informatie verspreiden over wanneer dit plaats zal vinden.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ‘Alleen in urgente gevallen spuiten tegen zika’

 1. halloooooo ik heb een vraag wanneer is urgent?
  tot dat er 100 mensen ziek word?
  is 35 mensen niet genoeg ?
  kom nou meneer zoek eerst voor je huis dat je huis veilig is en je kinderen en maak helemaal geen zorgen over de bevolking.
  alleen maar als urgent is doe wij dat , echt een houding van echte mensen die niet voor de bevolking is.

 2. In de Verenigde Staten heeft de EPA permethrin als een mogelijke kankerverwekkende stof voor de mens geklasseerd, omdat uit dierproeven bleek dat het tumoren in long en lever van muizen kan veroorzaken.

  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Permethrin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *