Amigoe | Ambtenaren weer aan het werk in WTC

Ambtenaren weer aan het werk in WTC

Ambtenaren weer aan het werk in WTC

WILLEMSTAD — De overgrote meerderheid van de ambtenaren die in het International Business Center (IBC) van het World Trade Center (WTC) werken, die gistermiddag omstreeks drie uur naar huis was gestuurd, was vanochtend weer aan het werk.

Door een stroomstoring viel het computersysteem uit. De oorzaak van de storing wordt onderzocht.

Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Van der Horst heeft in samenspraak met de directie van WTC een door Openbare Werken (OW) erkende installateur een onderzoek laten uitvoeren naar het voorval van gisteren. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, heeft de installateur aangegeven dat er geen aanwijzingen zijn dat het elektranetwerk onveilig is en dat het personeel daarom geëvacueerd moet worden.

Ook leden van de vakbond Abvo waren vanochtend aanwezig bij WTC. Ze hebben een rondleiding gekregen en uitleg van de installateur. Het verhaal gaat dat er teveel belasting op een van de stopcontacten is gekomen nadat een werkster de stekker van een stofzuiger in het stopcontact had gestopt. Daardoor kwam er teveel belasting op het stopcontact waardoor de zekering is gesprongen. Toen de stroom weer aangesloten werd gingen enkele computers kapot, waardoor het systeem uitviel.

Van der Horst kan geen zinnig woord zeggen over de reden voor de problemen van gisteren en zegt het rapport van de installateur af te wachten. “Maar als het inderdaad een geval van overbelasting blijkt te zijn, dan moeten we het personeel gaan instrueren welke stopcontacten waarvoor te gebruiken en dat er per stopcontact niet teveel apparaten kunnen worden aangesloten omdat dit voor overbelasting zorgt.”

Van der Horst wijst erop dat hij sinds 2013 via zowel OW als de Brandweer een plan van aanpak heeft ontwikkeld om de brandveiligheid in het IBC-block van het WTC te garanderen. “Dit plan van aanpak wordt door het WTC uitgevoerd onder begeleiding van een door OW erkende installateur.”

In augustus 2014 heeft de Brandweer aangegeven dat aan alle brandveiligheidsvoorwaarden wordt voldaan met uitzondering van de brandmeldinstallaties die nog niet zijn aangebracht. Deze worden aangebracht op het moment dat de uitbreiding van het IBC-blok klaar is en meer ambtenaren naar het WTC zullen verhuizen. De Brandweer zag geen reden om het personeel niet tot het kantoorgedeelte toe te laten, aldus de minister.

In 2013 heeft zowel OW als de Brandweer al hetzelfde aangegeven. Op 27 april had de Brandweer op vragen van de minister gesteld dat tijdens de brandveiligheidscontrole was gebleken dat alle acute maatregelen uit het plan van aanpak om de brandveiligheid te garanderen, waren uitgevoerd. Op basis van de brief van de Brandweer heeft OW aangegeven dat het personeel kon worden toegelaten tot het IBC-blok.

Van der Horst zegt dat WTC juist een voorbeeld moet zijn hoe dingen correct aan te pakken. Aan de hand van de problemen daar heeft de minister op 22 juli 2014 ook gevraagd om acht andere locaties te controleren waar zijn ministerie van BPD personeel heeft gehuisvest.

Hierop heeft de minister als antwoord gekregen dat OW niet de capaciteit had om al deze controles uit te voeren.

“Voor mij staat de veiligheid van het personeel voorop. Daar ga ik zakelijk en professioneel mee om. Ik wil met zekerheid weten of al de ambtenaren die direct onder mij vallen onder veilige omstandigheden werken. Als OW en de Brandweer de capaciteit niet hebben om de controles uit te voeren, dan moet ik die van buitenaf gaan inhuren. Na BPD zal ook inspectie bij alle andere gebouwen van alle andere ministeries uitgevoerd moeten worden.”

Aan de hand van het voorval van gisteren heeft de minister gevraagd om een controle uit te voeren, hoewel er nog wordt gewerkt aan de uitbreiding van de kantoren. Na de uitbreiding zal alles weer gecontroleerd worden, zegt Van der Horst.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Ambtenaren weer aan het werk in WTC

  1. “Door een stroomstoring viel het computersysteem uit. De oorzaak van de storing wordt onderzocht.”…

    Wat een poeha !! Is gewoon weer een (mis)schakeltje van Aqualectra, joh… Overkomt de burger nagenoeg dagelijks. Wordt er dan ook zo’n toestand van gemaakt?! Of komt het mischien omdat de ambtenaar hier op deze klip een beschermde diersoort is:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *