28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe analyse | Burger en democratie verliezers van de week?

HomeMediaAmigoe analyse | Burger en democratie verliezers van de week?

 door Brede Kristensen

Analyse door politicoloog en socioloog Brede Kristensen
Analyse door politicoloog en socioloog Brede Kristensen

Als een minister door het parlement wordt weggestuurd, volgt zelden een kabinetscrisis. Als de premier wordt weggestuurd is er een crisis. Waarom? Omdat de ministersploeg uit solidariteit met de premier meestal opstapt. De facto is dan de regering gevallen. Verder omdat de premier de eind- en hoofdverantwoordelijkheid draagt. Dus als die in de ogen van het parlement niet deugt, dan zal er iets niet deugen met het regeringsbeleid.

Behalve wanneer de premier op puur persoonlijke wijze ergens in de fout is gegaan. Daarvan lijkt geen sprake. Maar we weten dat niet zeker. Ook in de nogal persoonlijke kwestie van de gevolmachtigde minister in Den Haag ging het om een regeringskwestie. De ministers steunden de premier. Dat de nu onthoofde regering aanblijft is vreemd en, erger, bevreemdend.

Laten we de situatie even los van Forti-gebeurtenissen bekijken. Stel een coalitiepartij besluit dat een premier, meneer A, moet opstappen. Stel meneer A legt zich netjes bij dat besluit neer en vertrekt. Stel dat dezelfde coalitiepartij meneer B vraagt premier te worden met beleidsombuiging X als opdracht. Dan mogen we aannemen dat een verstandige meneer B dat verzoek in overweging neemt en vervolgens voorstelt dat hij zijn mogelijke premierschap eerst met de coalitiepartijen in het parlement bespreekt. Immers, er zal iets moeten veranderen in het regeringsbeleid, anders loopt hij het risico dat ook hij in de kortst mogelijke tijd moet vertrekken.

Hij gaat dus onderzoeken of hij voor beleidsombuiging X steun heeft in het parlement. Daarna zal hij willen uitzoeken of de bestaande ministersploeg het met hem ziet zitten. Pas daarna zal hij een besluit nemen. Wat doet hij dus?

Inderdaad, hij is bezig met een formatieproces. Normaal gesproken zorgt het staatshoofd ervoor dat een degelijk formatieproces wordt doorlopen om een vroegtijdige volgende regeringscrisis te vermijden. Bestuurlijke instabiliteit moet worden voorkomen.

Nu Curaçao. Een formeel formatieproces is er niet geweest. De gouverneur is erbuiten gebleven. Kan het zijn dat meneer B, ik bedoel dus meneer Ben Whiteman, spontaan ‘ja’ gezegd heeft tegen het verzoek van zijn partij?

Vermoedelijk niet. Ik hoop van niet. Want als dat het geval is dan zouden de andere partijen de beleidsvoorstellen met gesloten ogen hebben geslikt. Zo suf zullen ze niet zijn. Laten we aannemen dat er een ‘formatieproces’ is geweest, informeel, in de achterkamertjes van de Staten, aan het oog van het publiek onttrokken.

Ongetwijfeld zullen de coalitiepartners hun redenen hebben gehad om in te stemmen en ze zullen vinden dat die redenen van dwingende aard waren. Misschien zelfs in het landsbelang.

Nu rijst de vraag of men in zulke situaties vanwege een vermeend landsbelang de democratische principes mag negeren. In zeer uitzonderlijke gevallen wellicht. Gelden die hier? We zien dat in vrijwel alle democratische landen een diepe kloof gaapt tussen burger en openbaar bestuur en dat het vertrouwen van burgers in politici en bestuurders minimaal is. Curaçao niet uitgezonderd.

Daarom is het van eminent belang te waken voor transparantie en democratie. Dus geen achterkamertjespolitiek. Op deze wijze wordt de burger klein en onwetend gehouden. De burger wil weten. Terecht. Nu blijft het gissen.

Toen de nieuwe premier op een persconferentie werd gevraagd waarom zijn voorganger moest vertrekken, gaf hij daar doodleuk geen antwoord op. Het gaat niet om een bijzaak. Het gaat om een hoofdzaak: het hoofd van de regering, in dienst van de burger moest weg. De burger wil terecht opheldering. Het openbare bestuur draait om de burger!

Als die opheldering niet komt, dan zijn de burger en de democratie de grote verliezers deze week. Zonder transparantie komt er weinig of niets van democratie terecht. Maar… het kan ook zijn dat alles bliksemsnel is gegaan en er helemaal geen informeel formatieproces heeft plaatsgevonden. Dan zijn niet alleen de regels van transparantie met voeten getreden, maar is ook een recept voor instabiliteit gebruikt. Nog erger dus.

En de gouverneur? Natuurlijk had die op aanwijzing van de Staten de regie van de ‘formatie’ op zich moeten nemen. De coalitie heeft voor een andere route gekozen. De gouverneur kan hierover in het openbaar niets zeggen.

Maar de gouverneur kan in de achterkamertjes harde noten kraken. Hopelijk gebeurt dat.

Brede Kristensen is socioloog/ politicoloog en tevens werkzaam als recensent voor Ñapa.

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. laten we even teruggaan in de geschiedenis, als je het mag geloven was het de wil van Helmin Wiels dat de Hr Asjes MInPRES moest worden. De PS-Leiding heeft dat nooit tegen gesproken. Erger nog ze hebben het bevestigd door de Hr Asjes aaan te wijzen als MINPRES. Is de PS afstand aan het nemen van de nagedachtenis die Wiels heeft achter gelaten. Of is het zo dat de brief een vervalsing is? hoe je het ook bekijkt de PS-Leiding( bestuurders) kunnen nooit de echte vertegenwoordigers zijn van Wiels en hebben boter op hun hoofd.

  2. Met alle respect voor de analyse van Brede Kristensen, lijkt het mij dat de zaak heel eenvoudig ligt. De PS wil haar standpunten in de regering doordrukken en de heer Asjes was het gewoon niet eens met alle standpunten. Hij werd dus persona non grata. De heer Córdoba liet niet voor niets het achterste van zijn tong niet zien toen hij over het vertrek van de heer Asjes werd geïnterviewd.
    De heer Whiteman is waarschijnlijk wat volgzamer dan Asjes.

    Overigens kan je de premier van Curaçao vergelijken met de burgemeester van een grote stad. Als zo’n burgemeester opstapt blijft de Gemeenteraad gewoon zitten.

  3. De verklaring van Asjes was dat de PS en hijzelf verschillen van inzicht hadden. Wat wil men eigenlijk nog ophelderen? Details over hoe beide partijen elkaar voor rotte vis hebben uitgemaakt? Lijkt me weinig zinvol.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties