28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Aov/aww-fonds heeft tekort van 99 miljoen

HomeMediaAmigoe | Aov/aww-fonds heeft tekort van 99 miljoen
Sociale Verzekeringsbank
Sociale Verzekeringsbank SVB

WILLEMSTAD — Het totale resultaat van het ouderdomsfonds en het weduwen- en wezenfonds (aov/aww) vertoont een gezamenlijk tekort van 99 miljoen gulden over 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat onlangs is overhandigd aan minister Siegfried Victorina van Gezondheid (PS).

De effecten van de vergrijzing zijn duidelijk zichtbaar, zo schrijft de SVB in een persbericht bij het verslag. “De resultaatsverbetering zal dit jaar echter zichtbaar worden, nu de aov-gerechtigde leeftijd per maart 2016, na de overgangsregeling, definitief is verhoogd naar 65 jaar. De tekorten worden bij ongewijzigde omstandigheden, waaronder geen substantiële toename premieopbrengsten, echter niet geheel tot nul gereduceerd.”

De premiebaten van het aov- en aww-fonds bedroegen in 2015 respectievelijk 326,5 miljoen en 21,8 miljoen gulden. In 2014 betrof het 336,9 miljoen en 22,5 miljoen gulden. Het aantal aov-trekkers was per 31 december 2015 gestegen naar 54.009 personen, ten opzichte van 52.928 in 2014. Het aantal aww-gerechtigden is in die periode gestegen met 69.

Ziektekosten

De gemiddelde medische ziektekosten per verzekerde waren in 2015 3.267 gulden. In 2014 was dit bedrag 3.498 gulden. Dit is een daling van 231 gulden per persoon.

De totale ziektekosten ten aanzien van de bvz waren in 2015 454,4 miljoen gulden. Dit is een stijging van 3,5 miljoen ten opzichte 2014. Toen kwamen de totale kosten neer op 450,9 miljoen. Het totaalbedrag is dus gestegen, maar dit komt doordat het aantal verzekerden is toegenomen met 18.000 personen. De SVB verklaart dat dit voornamelijk het gevolg is van de toetreding van ambtenaren en gelijkgestelden tot de bvz.

De landsbijdrage in 2015 was 261 miljoen gulden, vergeleken met 244 miljoen gulden in 2014. “Het bvz-fonds had een tekort van een half miljoen in 2015. Dit is een aanzienlijke resultaatsverbetering”, aldus de SVB.

Afgenomen

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het tekort van het ziekte- en ongevallenfonds (zv/ov) is afgenomen van 5,7 miljoen gulden in 2014 naar 1,2 miljoen gulden in 2015. Aan loonderving is in 2015 32,8 miljoen gulden uitgekeerd. In 2014 betrof dit 32,2 miljoen gulden.

Avbz

De kosten voor de algemene verzekering bijzondere ziektekosten (avbz) bedroegen vorig jaar 75,8 miljoen, ten opzichte van 75,1 miljoen gulden in 2014. Deze kosten zijn voor een groot deel vastgelegd in budgetovereenkomsten met zorginstellingen. De premie-inkomsten van dit fonds waren in 2015 64,3 miljoen. In 2014 ging het om 66,2 miljoen gulden. Verder had het fonds een overschot van 14 miljoen in 2015. Dit overschot is mede het gevolg van een vrijval van een eerder gereserveerde voorziening.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Een derde van de bevolking krijgt AOV………….. Natuurlijk alle kinderen, die logisch niet werken, brengen niets in. Dan alle werkende mensen, die zeer laag tot niet opgeleid werk (verschaffing) doen (help, absurd aantal op Curacao!!!) en/of degenen die zwart aan het werk zijn : allen dragen niets bij aan de pot (ook niet aan SVB). Een kleine groep ‘rijkeren’ moet dus alle premie opbrengen, wat nooit zal gaan lukken. Het percentage premie is nu al achterlijk hoog!!!!
    De overheid heeft het al gepresteerd om ZOGENAAMDE penshonado’s vanaf 50 jaar naar Curacao te lokken en ze vervolgens toch AOVpremie te laten betalen tot nu dus 65 jaar : hoe achterbaks mag je als overheid zijn 🙁
    Dit systeem is dus gewoon ONbetaalbaar in de toekomst. Punt uit.
    Maar de luchtvervuiling van de Isla e.a. zorgt er wel voor dat een grote groep mensen vervroegd dood zal gaan, ja toch? Pure winst …………….

  2. Maak het salaris van SVB directeur Philip Martis eens bekend, dan zul je schrikken.

    Als ik zo’n waanzinnig salaris verdiende zou ik dag en nacht voor de SVB aan het werk zijn, zo niet Flippie Martis: die heeft tig dik betaalde commissariaten (o.a. Girobank, CHB) waar hij fiks mee bijverdient en waarvoor hij blijkbaar alle tijd heeft.

    Het voedt wel de geruchten over zijn peperdure bysides.

  3. ja opmerker heeft gelijk, hoe kan het zijn dat mensen die AOW krijgen uit Nederland ook een volledige AOV krijgen. Daar moet maar eens een diepgaande onderzoek na worden gedaan. Gelukkig is er een koppeling tussen de SVB banken.
    Ook is het vreemd dat ambtenaren die met 60 met pensioen zijn gestuurd sinds 2013 tot hun 65 geen aov premie betalen.

  4. Ik mis in deze opsomming de achterstallige premies die nog afgedragen moeten worden door diverse bedrijven. Welk bedrag is inmiddels afgeschreven wegens oninbaarheid? Ook graag een antwoord op de volgende vragen: Betalen kleine (zelfstandige) ondernemers ook premie, ook zij die geen afdracht O.B. behoeven te doen?
    Waarom wordt er niet sneller ingegrepen als op de 15e van de maand de afdracht niet heeft plaatsgevonden?
    Waarom krijgen mensen die in Nederland een volledig AOW pensioen krijgen ook nog eens AOV voor de jaren die zij bij defensie op Curacao te werk zijn gesteld. Zij hebben nimmer bijgedragen aan de premie maar ontvangen wel naar gelang het aantal jaren dat zij termijnen op Curacao zijn geweest een uitkering.
    Er is tegenwoordig een verbinding met SVB alhier met die van Nederland. Even navraag doen en dan dubbele uitkering stoppen.
    Het is trouwens toch vreemd dat als men ingeschreven, en belastingplichtig is, geen premie AOV/AWW behoeft te betalen maar bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wel een uitkering krijgt naar gelang het aantal jaren dat men op Curacao gevestigd is.
    Het is wenselijk dat daar eens een diepgaand onderzoek naar plaatsvind.

  5. En al die valse politici die op dit moment de bevolking wijs willen maken dat als ze op hun stemmen de aov weer door hun! terug word gebracht naar 60 jaar. Grotere oplichters en bloedzuigers kan je in de hele wereld niet vinden, wat een tuig allemaal stuk voor stuk, om uit te kotsen dit politieke schoor-rum en eerste klas braaksel.

  6. De effecten van de vergrijzing hebben geleid tot een tekort van 99 miljoen? Kom nou! Daar helpt het korten van in het buitenland wonende AOV’ers en afschaffing van de kerstbonus niet tegen. Dat betekent geen indexering meer voor AOV ontvangers in Curaçao en een fikse korting zoals 20-30% voor iedereen wellicht? Waarom heeft de Centrale Bank geen toezicht gehouden op het zorgvuldig afdragen van de premies? En hoe zit het met de Ennia? Blijft angstig stil. Dat tekort kan nooit ontstaan zijn door de vergrijzing. Wie heeft wat leeggehaald? Nu een levensgrote adverten-tie met alle ministers en parlementariërs die verklaren allemaal schone handen te hebben en dan een vorige regering de schuld geven. Wel goed ver weg. Met een aangepaste grafiek van het CBS, die dat cijfermatig minutieus onderbouwd. Succes is bij voorbaat verzekerd. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties