30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024 10:43

Amigoe | Aqualectra initieert testfase nieuwe dieselcentrale

Aqualectra initieert testfase nieuwe dieselcentrale
Aqualectra initieert testfase nieuwe dieselcentrale

WILLEMSTAD — Water- en elektriciteitsbedrijf Aqualectra start vandaag met de testfase van de nieuwe dieselcentrale aan de Dokweg. ‘First smoke’, zo wordt de start van de testfase aangeduid. Dat doelt op de eerste rookpluimen die uit de generatoren komen als die worden opgestart.

Aqualectra-directeur Darick Jonis bevestigt de start-up van de generatoren. In totaal zijn er vier nieuwe Wärtsila dieselgeneratoren geïnstalleerd die samen 35 megawatt aan elektriciteit kunnen genereren.

Binnenkort gaat er hierover een officieel bericht uit van Aqualectra naar de media met foto’s en opnames van de start van de testfase. Dat de pers niet werd uitgenodigd bij de start van de machines heeft te maken met veiligheidsaspecten, zegt de directeur.

Naast de uitbreiding van de capaciteit met de conventionele manier van produceren van energie hoopt Aqualectra ook in het derde kwartaal van 2015 het windmolenpark uit te breiden van 30 naar 45 megawatt.

Nadat dit bekend werd kwamen er geluiden van kritiek over de plaatsing van deze windmolens op de vlakte van Hato. Deze ligt op de aanvliegroute van het vliegveld en de extra windmolens zouden in dit verband voor een probleem kunnen zorgen.

Ook wordt gespeculeerd dat de terreinen die niet in handen van Aqualectra zouden zijn, geforceerd worden overgedragen aan het bedrijf omdat het project doorgang moet vinden.

Jonis reageert gelaten op de kritiek en wijst erop dat er bijna bij elk project wel criticasters zijn die tegen het project zijn. Hij zegt dat voordat Aqualectra een dergelijk project initieert, er grondig vooronderzoek wordt gepleegd.

“Alle boringen zijn verricht, de aanvliegroute voor het vliegveld is onderzocht en er zijn zelfs windmetingen gedaan. Dus we kunnen zelfs een prognose doen over de hoeveelheid energie die de windmolens gaan opwekken.”

Verder zegt Jonis dat de soort windmolens die aan land worden geplaatst vergelijkbaar zijn met de windmolens die in Europa off-shore worden gebruikt. “Dus deze zijn bestand tegen weersomstandigheden als salpeter.”

Over op wiens naam het terrein staat geregistreerd waar de windmolens komen, heeft de directeur geen details. “Het zijn anderen binnen Aqualectra die het project trekken. Ik heb dat soort informatie niet bij de hand. Maar wat ik wel kan zeggen is dat de nieuwe windmolens in hetzelfde gebied komen waar al windmolens staan.”

Recentelijk heeft Chris van de Sande middels een ingezonden brief ook aangekaart dat het bedrijf Notus Geohil bij herhaling geprobeerd heeft Aqualectra en Curaçao te wijzen op de mogelijkheid van geothermie. Door middel van een ultradiepe boring (rond de 7000 meter) kan temperatuuruitwisseling tot stand worden gebracht door middel van het circuleren van formatievloeistof.

Deze technologie is beproefd en wetenschappelijk onderbouwd, zegt Van de Sande. De kostprijs van elektriciteit zou rond de 15 cent per kWh uitkomen terwijl er nauwelijks onderhoudskosten zijn en het 24/7 beschikbaar is.

“Het levert baseload energie die vrij is van frequentieschommelingen en dus als primaire energiebron kan dienen. In tegenstelling met het gebruik van windenergie (en zonne-energie) is daarom ook geen back-up nodig.”

Jonis zegt dat in de afgelopen drie jaar dat hij directeur van Aqualectra is, hij met verschillende partijen heeft gesproken over allerlei vormen van opwekken van energie. Dat hij specifiek met deze groep heeft gesproken staat hem niet bij, maar hij staat niet onwelwillend tegenover een gesprek met dit bedrijf.

7000 meter boren klinkt wel een beetje veel in de oren van de directeur. “Dat is 7 kilometer. Lijkt me dat je dan al olie moet vinden.” Over geothermische energie weet hij dat de Nederlandse staat plannen had om de mogelijkheden daartoe op Saba te onderzoeken.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties