Amigoe | Arbeiders CDM blokkeren toegang tot terrein

CDM dokmaatschappij protest

Arbeiders CDM blokkeren toegang tot terrein

WILLEMSTAD — Tientallen uitzendkrachten van de Curaçao Drydok Company (CDM) blokkeerden vanaf vanmorgen vroeg de ingang naar het terrein. Ze zijn ontevreden omdat de betaling van het resterende bedrag van de toekende 3,5 miljoen gulden aan loonderving, uitblijft.

Bij het sluiten van deze krant was het werk nog niet hervat.

Dat bedrag van 3,5 miljoen gulden is er wel, maar de directie van de CDM Holding zegt dat er nog zaken met de Belastingdienst afgehandeld moeten worden voor het geld kan worden uitgekeerd. De verwachting was dat dit morgenmiddag gereed zou zijn. Maar de werknemers vinden dat ze al te lang hebben gewacht. De zaak sleept al sinds 2011.

“Wij hebben niets te maken met de Belastingdienst”, zei woordvoerder Omar Arroyo vanmorgen. Bovendien is er rente gegenereerd op het bedrag dat nog openstond om aan de arbeiders te betalen en daar hebben ze ook recht op volgens een vonnis van vorig jaar.

Namens de CDM-uitzendkrachten eiste Arroyo dat holding-directeur Getmar Caldera met een zwart-op-wit afspraak zou komen om de complete uitbetaling te garanderen. De brief die Caldera eerder die ochtend toonde, over de afspraken met de Belastingdienst en de betaling aan de CDM-werknemers, heeft volgens Arroyo geen waarde. De arbeiders eisen zwart-op-wit dat ze niet benadeeld zullen worden. Indien Caldera niet met dat document zou komen, dan zou de staking doorgaan, desnoods binnen het terrein zelf, aldus Arroyo.

Huidig minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (PAR) heeft in de kwestie van de loonderving geïntervenieerd. Het bedrag is gereserveerd door de regering door onder andere door Korpodeko een lening aan de CDM Holding toe te kennen van 1,15 miljoen gulden. Het resterende bedrag van 3 miljoen gulden, voor de groep uitzendkrachten, wordt uit dividendgelden van overheidsbedrijf Curaçao Airport Holding (CAH) gereserveerd.

Juridisch adviseur van de lokale uitzendkrachten van CDM om wie het draait, is advocaat Roel Bijkerk. Na een schikking in 2011 werd de helft van het bedrag uitgekeerd. Maar er stond nog 3,5 miljoen gulden open. Van de 350 uitzendkrachten werken er nog 80 bij CDM. Over de uitbetaling ontstond eerder deze maand een rel tussen de advocaat en de holding. De eerste betichtte de holding van ophitsing van de uitzendkrachten jegens de raadsman, omdat ze 20 procent moesten afstaan voor de juridische bijstand. Volgens Bijkerk probeert de holding te besparen op de uitbetaling van de rente. Het betreft rente op rente, in dit geval over een periode van vijf jaar, wat neerkomt op 17 procent van enkele miljoenen.

Eigenlijk sleept de zaak al sinds 2009 toen een groep van ongeveer 350 uitzendkrachten de gang naar de rechter inzette omdat zij voor het verrichten van dezelfde werkzaamheden als CDM-employés structureel minder uitbetaald kregen. In 2011 kreeg de groep uitzendkrachten na een schikking de helft van hun claim uitbetaald.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *