Amigoe | Aruba officieel duurzame koploperspositie kwijt

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

de vijf nieuwe windmolens op Tera Kòrá.

De vijf nieuwe windmolens op Tera Kòrá, Curacao

ORANJESTAD — Aruba is haar koploperspositie op het gebied van schone energie binnen het Caribisch gebied kwijt. Want Curaçao installeert nu vijf extra windmolens, waardoor straks 35 procent van de energiebehoefte door duurzame energie wordt gedekt.

De bedoeling is dat Aruba dit percentage inhaalt door onder andere de installatie van een gloednieuw zonnepark op het terrein van de raffinaderij.

 

NuCapital Incorporated en Aspiravi Antillen NV investeren 36 miljoen dollar in de uitbreiding van het windmolenpark op Tera Kòrá, Curaçao. De vijf turbines, elk met een capaciteit van 3,3 megawatt (MW), moeten vanaf april 2017 een totaal van 16,5 MW gaan leveren aan het stroomnetwerk. Twee weken geleden is begonnen met de bouw en inmiddels zijn de eerste windmolens geïnstalleerd.

Geen race

Aruba, waar het percentage duurzame energie ongeveer op 25 procent ligt, levert met de komst van deze molens officieel haar koploperspositie op het gebied van duurzame energie in. AVP-fractielid Donny Rasmijn vindt het niet erg om het stokje door te geven aan Curaçao. “Persoonlijk ben ik blij dat meer landen, vooral eilanden, het initiatief van Aruba hebben overgenomen. Wij zijn nog steeds de trekker hierin”, stelt hij in gesprek met Amigoe. Daarnaast zegt hij: “Het is geen race. De bedoeling was dat Aruba een initiatiefnemer op dit gebied zou zijn en dat is ons gelukt. In het buitenland wordt nog altijd gekeken naar hoe Aruba het aanpakt op duurzaam gebied en het plan dat we in 2020 volledig gaan draaien op alternatieve energie, blijft bestaan.”

Visie Eman mislukt

MEP-fractieleider Evelyn Wever Croes laat op haar beurt weten dat ‘de visie van Mike Eman op alle fronten is mislukt’. “En daarom loopt Curaçao nu voorop.” Daarnaast stelt zij: “De regering-Eman heeft miljoenen geïnvesteerd in green conferences en wereldreizen van Eman, en dat heeft vrijwel niets opgeleverd.”

North 40

De komende tijd blijft Aruba investeren in duurzame energie. Volgens Rasmijn is er ruim 27 MW aan duurzame energiecapaciteit onderweg. Zo worden zestien scholen van zonnepanelen voorzien, maar het eiland krijgt er ook een gloednieuw zonnepanelenpark bij, geeft hij aan. Amigoe schreef in mei al dat Water en Energiemaatschappij (WEB) bezig was met de ontwikkeling van zogenaamde Decentralized Solar PV Integration projects (DSPVIP). Eén van de projecten daarvan betreft de installatie van een groot zonnepark met een totale geschatte capaciteit van 5 MWp (Mega Watt Piek). Volgens Solarmagazine.nl heeft WEB hiervoor een terrein van 34.000 vierkante meter gereserveerd, maar welk terrein dit precies is, was in die tijd nog onbekend.

Rasmijn maakt nu duidelijk dat het zonnepark geïnstalleerd wordt op ‘een vrijgekomen stuk grond bij de raffinaderij’. “Het is een groot terrein dat werd gebruikt door bedrijven die werkzaam waren in de raffinaderij. Ze noemen het North 40, aan de kant van Lago Heights.” Rasmijn bevestigt dat dit park er komt, ‘onafhankelijk van de heropening van de raffinaderij’. Daarnaast stelt hij dat ‘de zonnepanelen de piekbelasting in de namiddag kunnen overnemen’, waardoor Aruba ‘s nachts minder energie hoeft te produceren met windmolens.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *