28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Aruba opvallend tevreden over relatie met Nederland

HomeMediaAmigoe | Aruba opvallend tevreden over relatie met Nederland

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

Wouter Veenendaal
KITLV onderzoeker Wouter Veenendaal

ORANJESTAD — In vergelijking met Curaçao, Bonaire, Saba en St. Eustatius is Aruba het meest tevreden over haar huidige relatie met Nederland. Zo vindt de samenleving het van groot belang dat de Nederlandse regering Aruba financieel ondersteunt en blijft toezien op de mate van bestuur.

Want men heeft geen vertrouwen in de eigen lokale politici.

Dat blijkt uit het grootschalige wetenschappelijke koninkrijksonderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd op de boven- en benedenwindse eilanden door een onderzoeksteam van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV). Onderzoeker Wouter Veenendaal presenteerde gisteravond zijn resultaten op Aruba. Net zoals op Curaçao kwamen ook op Aruba opvallend en ‘teleurstellend’ weinig belangstellenden op de presentatie af. Omdat het onderzoekteam de resultaten met heel de samenleving wil delen, gaat ze op zoek naar andere manieren om de data te verspreiden.

Te veel buitenlanders

Amigoe schreef al eerder dat het onderzoek op Aruba, in vergelijking met de andere eilanden, opvallend moeizaam verliep. Adressen waren moeilijk te vinden en een groot aantal mensen wilde, mogelijk door sterke polarisatie, niet praten over politiek. Van de 1250 door een steekproef gekozen huishoudens werden uiteindelijk 665 bezocht (53 procent) en deden 408 mensen mee (61 procent). Om die reden benadrukt Veenendaal dat hij geen vaststaande feiten kan geven, maar slechts kan spreken over een ‘voorzichtige waarneembare trend’. Toch kwamen er opvallende resultaten uit het onderzoek naar voren. Zo vindt 46,9 procent van de respondenten dat de situatie op Aruba de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verslechterd is, tegenover 22 procent die stelt dat het juist beter gaat. 143 deelnemers (42,2 procent) vinden dat er te veel Nederlanders op het eiland wonen en 94,6 procent, ofwel 386 mensen, vindt zelfs dat er veel te veel buitenlanders op het eiland woonachtig zijn. Daarnaast voelt Aruba zich op de eerste plaats het meest verbonden met Nederland (69,3 procent), waarna Curaçao (59,9 procent) en de Verenigde Staten (41.4 procent) volgen. Op de gebieden van economie, milieubescherming rechtspraak, onderwijs en cultuur zou Aruba het liefst samenwerken met Nederland (75,7 procent) en Curaçao (41,6 procent).

Tevreden met Nederland

Verrassend is dat Aruba, in vergelijking met de andere eilanden, het meest tevreden is over haar huidige relatie met Nederland. Aruba springt als enige eiland eruit dat zij tevreden tot zeer tevreden zijn over hoe de huidige Nederlandse regering omgaat met het eiland: een totaal van 36,5 procent.

Op Curaçao, Bonaire, Saba en St. Eustatius is meer dan 30 procent van de respondenten hier ontevreden tot zeer ontevreden over. Tevens ervaren deze laatstgenoemde eilanden allemaal sterker (gemiddeld rond de 60 procent) dat de Nederlandse politici weinig tot zeer weinig respect hebben voor de lokale cultuur van het eiland. Op Aruba zou 40,1 procent van de respondenten (164 mensen) graag zien dat Nederland meer respect voor de lokale cultuur toont.

Weinig respect politici

308 respondenten (75,4 procent) vinden het wenselijk tot zeer wenselijk dat de Nederlandse regering toezicht houdt op de mate van bestuur op het eiland en 88 procent (359 mensen) vindt het nodig tot zeer nodig dat Nederland Aruba financieel ondersteunt. Dit omdat zij lokale politici niet vertrouwen. Op de stelling ‘de meeste politici handelen meer in hun eigen belang dan in het belang van hun kiezers’ antwoordde 66,0 procent van de Arubaanse respondenten volmondig met ‘dat is waar’. Op de stelling ‘de meeste politici zijn betrouwbaar’ reageerde 66,2 procent van de lokale deelnemers met ‘dat is niet waar’.

Geen onafhankelijkheid

Het KILTV maakte eerder al bekend dat uit het onderzoek naar voren komt dat Aruba niet verlangt naar volledige onafhankelijkheid van Nederland. Ondanks de spanningen met het moederland is de Arubaanse bevolking tevreden met de huidige autonome politieke status binnen het Koninkrijk en wil zij die het liefst behouden (69,6 procent, een totaal van 284 mensen). Slechts 30 mensen (7,4 procent) verlangen naar volledige onafhankelijkheid en 28 respondenten (6,9 procent) willen weer terug in de Nederlandse Antillen. De respondenten kregen ook de vraag welke politieke status zij voor Aruba wensen over 25 jaar. Ook daar antwoordde het overgrote deel van de ondervraagden, 63,1 procent (257 mensen) dat zij het liefst ziet dat het eiland nog steeds een autonoom land binnen het Koninkrijk is.

Confrontating Caribbean Challenges

Tijdens het onderzoek kregen de 408 huishoudens een papieren vragenlijst (Engels, Nederlands, Papiaments of Spaans) voorgelegd, bestaande uit 80 of 88 vragen. Deze vragen waren onderverdeeld in de volgende thema’s: politieke status, identiteit, relatie met Nederland, relatie met anderen (ei)landen, lokale politiek, Caribisch Nederland en mediagebruik. De resultaten maken deel uit van een groot onderzoeksproject genaamd ‘Confrontating Caribbean Challenges: Hybrid Identities and Governance in Small-scale Island Jurisdictions’, dat geleid wordt door Gert Oostindie en gefinancierd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en KITLV. 65,2 procent van de deelnemers was op Aruba geboren, 10 procent was afkomstig uit Venezuela, 5,6 procent was Venezolaans en 3,4 procent was Nederlands.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties