28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Asjes pakt onwillige ambtenaren aan

HomeMediaAmigoe | Asjes pakt onwillige ambtenaren aan
Asjes pakt onwillige ambtenaren aan
Asjes pakt onwillige ambtenaren aan

WILLEMSTAD — Een speciale taskforce die belast is met het monitoren van zowel tien private als tien publieke investeringsprojecten, heeft een mandaat van de regering gekregen om zich in de huidige bureaucratie te mengen als het te lang duurt voor juridische adviezen op reeds genomen beslissingen binnenkomen.

Ambtenaren die uit politieke onwil de boel opzettelijk vertragen, zodat projecten ook weer vertraagd worden in de uitvoering, zullen aangeschreven worden door de betreffende secretaris-generaal van het ministerie. De overheid is nooit goed geweest in dossiervorming maar dat moet nu maar eens veranderen, aldus premier Ivar Asjes (PS) tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers. “En met of zonder advies, als het te lang duurt zal de ministerraad dan zelf wel de knoop doorhakken.”

Hoewel de Centrale Bank in januari van dit jaar voorspelde dat de economie van Curaçao de komende tijd zal aantrekken, valt het nieuws dat afgelopen jaar de economie met 1,1 procent is gekrompen, behoorlijk zwaar. Het Land blijft achter bij de regio. Tel daarbij op dat de bodem van de SVB-reserves in zicht is, als de overheid geen verdere maatregelen neemt, en de forse achterstand bij het innen van de belastingen, die evenmin bijdraagt aan het vullen van de schatkist.

Maar er lijkt licht aan de horizon te gloren. Volgens premier Asjes staan er genoeg ondernemers en bedrijven te trappelen om te investeren in het eiland en dus geld te verdienen, waar de economie en dus ook de samenleving weer van kan profiteren. Alleen laten de adviezen vanuit het ambtenarenapparaat te lang op zich wachten, zodat beslissingen te laat worden genomen. De premier gooit het op politieke onwilligheid van (bepaalde) ambtenaren en waarschuwt dat er gevolgen zijn voor het opzettelijk traineren van procedures. Er zullen dossiers aangelegd worden als geconstateerd wordt dat men het werk opzettelijk vertraagd. Waarna stappen via de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA) volgen. En met of zonder ambtenarenadvies, zal de regering dan toch een beslissing nemen over de vergunningaanvragen.

Asjes noemde een aantal voorbeelden van – in de ogen van de regering – onnodige bureaucratie. Zoals de botika op Bándabou, waar minister Ben Whiteman van Gezondheid (PS) veel te lang moest wachten op een advies en uiteindelijk zelf maar de vergunning heeft afgegeven. Zonder advies. Hetzelfde geldt voor Courtyard Marriott en een school op Tera Kòrá, waarvoor de regering alles heeft gefaciliteerd, net als de investering van 4 miljoen gulden in de universiteit. Omdat het te lang duurde, heeft de regering volgens de premier dan maar alvast gezorgd dat de eerste 2 miljoen gulden loskwam.

“Er liggen genoeg verzoeken voor investeringsprojecten, dus het ligt niet aan het gebrek aan vertrouwen in onze economie”, aldus de premier.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Asjes heeft gelijk dat ambtenaren geen politiek moeten bedrijven. Dat kun je beter overlaten aan die opportunistische onbenullen in regering en Staten. Nee, dan zal het stukken beter gaan met het eiland en worden allerlei dubieuze zakken weer gevuld.

  2. En dat zal niet tot gigantisch misbruik leiden?! Als er sprake is van ernstige onderbezetting, dan moet dat probleeem aangepakt worden.

  3. De red tape kun je met 1 pennestreek oplossen.
    ‘Indien de overheid niet binnen een vastgestelde periode reageert en aangeeft waarom iets niet is toegestaan…….dan heb je automatisch de vergunning in handen’.
    Nu zitten ondernemers jaren te wachten op een vergunning. Moeten in de tussentijd wel de investering, de huur, personeel etc betalen en dat is niet vol te houden.
    Wie een bedrijf op wil zetten moet dat binnen 1 dag kunnen doen en binnen een week aan de slag kunnen gaan.

  4. Een ieder weet dat ik kritiek lever als er dingen niet goed gaan. Heb begrip voor mijn denkwijze. Hoe durft een Minster president zoiets te zeggen. Nog geen dagen geleden is er een rapport uitgebracht over het functioneren van een lid van uw kabinet. Er is een gezegde in het engels: “You can fool the people sometimes, but you can not fool the people all the time.”. Persoonlijk vind ik dit wanbeleid op de hoogste plank. Ik hoop niet dat u dit gebruikt als afleidingsmanoeuvre om zo het geval Wiels te doen vergeten. Elke dag vraag ik mij af of uw beiden op deze arme man zijn doodkist hebben gedanst. Nu heeft u de ombudsvrouw in uw nek hijgen. Morgen de rechter en politiek groot verlies. Dit is echt politiek onwaardig. De bevolking heeft u door.

  5. Weg met ambtenaren zie de economie van Curacao saboteren. Er zijn genoeg afgestudeerde jongeren die hun baan kunnen overnemen. Weg ermee!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties